Lennart Preiss/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
NEJASNA ODLUKA

NITKO NE RAZUMIJE MOTIVE MLADOG HRVATSKOG TALENTA IZ BAYERNA Ne želi igrati za Njemačku, odbio je i Hrvatsku, pa za koga se misli odlučiti?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. listopad 2016. 23:19

HNS nije odustao od Fabiana Benka, koliko god je šokirao tehničkog direktora Romea Jozaka da ipak neće doći na okupljanje mlade reprezentacije, nakon što je ga ovaj najavio na službenoj stranici Saveza.

- Pozvat ćemo ga već za sljedeću akciju. Nećemo odustati od njega. Pa ćemo vidjeti što će biti - kazao nam je Josip Tomaško, tehnički tajnik mlađih uzrasta, koji je u stalnom kontaktu s Fabianovim ocem Miljenkom i računao je da je taj slučaj riješen.

Što se dogodilo? Je li Benku ipak prioritet Njemačka te čeka da mu ona ponudi pravu šansu i zato ne želi prelomiti na stranu Hrvatske, znajući da se u tom slučaju više nema mogućnost predomisliti jer ne bi imao pravo dvaput mijenjati državni dres? Igrao je jednom 2014. u prijateljskoj utakmici za kadete Elfa, a kad si u Bayernu uvijek se možeš nadati pozivu u nacionalnu vrstu. Je li mu Hrvatska tek druga opcija koju drži u pričuvi? Tako to izgleda iako nas Tomaško uvjerava da se ne radi o tome.

Fabian Benko
Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images

- Ne, pa on je odbio pozive i u njemačku reprezentaciju. Mislim da nije ta varijanta. Nakon te jedne utakmice više im se nije odazivao. U razgovorima s nama nije ni spomenuo Njemačku, jednostavno je kazao da mu još nije vrijeme da se pojavi u reprezentaciji. Već dvije godine s njim komuniciramo, sad je bio najbliže, potvrdio nam je da želi igrati za Hrvatsku, da bi se oglasio otac kako ipak neće doći.

Nije se odlučio?

- Ne da se nije odlučio, otac nam je rekao da i dalje stoji da je to Hrvatska, samo još nije za to da mu sin bude u reprezentaciji. Zašto? Stvarno ne znam. To je stav njega, oca i menadžera. Teško mi je reći razloge jer smo i mi šokirani.

Christian Nerlinger, koji je najpoznatiji kao negdašnji igrač Bayerna, danas mu je menadžer i on mu je preporučio da se ne žuri. Kako ima dvije opcije, očito ne želi pogriješiti i odreći se Elfa.

Nenad Gračan tako je ostao bez još jednog igrača s popisa za Švedsku 10. listopada, no na njega nije previše ni računao. Budući da se radi o 18-godišnjaku, naknadno je uvršten tek da se upozna s igračima.

MUNICH, GERMANY - JULY 20:  Fabian Benko of Bayern Muenchen in action during the pre season friendly match between FC Bayern Muenchen and Manchester City F.C. at Allianz Arena on July 20, 2016 in Munich, Germany.  (Photo by Lennart Preiss/Bongarts/Getty Images)
Lennart Preiss/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images

- To je dečko mlađe generacije koji se još mora dokazati. Nama bi bilo bitno da se odluči za Hrvatsku, međutim što se tiče same igre u utakmici sa Švedskom to nije hendikep - jasan je izbornik Nenad Gračan.

Spremni ste ga čekati kad će konačno i definitivno dati odgovor?

- Mislim da se on treba odlučiti. I Savez bi po tom pitanju morao donijeti neku odluku, no u prvom redu sam igrač i njegova obitelj. Moraju znati što žele jer čekajući, ne igrajući za reprezentaciju, najviše gubi on sam. Vjerujem da je i Bayernu cilj da igrači igraju u reprezentacijama, pogotovo što Hrvatska nije bilo koja reprezentacija. Što se tiče sljedećeg poziva, volio bih da on napokon prelomi. Pa kad se nešto kaže da se tako i napravi. Zoveš ga, zoveš ga, sve je kao u redu, i onda na kraju nije u redu. Malo to ispada neozbiljno. Međutim, što se tiče njegove kvalitete, po tom pitanju nema problema - konkretan je Gračan.

Linker
20. travanj 2024 15:30