Damir Krajac / CROPIX
POVIJESNA PROMJENA

NOGOMETNI DAN D: USKORO PADA ODLUKA O SUDBINI EURA, A JEDAN JE SCENARIJ SADA SVE REALNIJI! UEFA je svima pripremila i posebno, skupo iznenađenje!?

UEFA NA POTEZU Danas od 13 sati će čelna europska nogometna organizacija imati niz sastanaka na kojima će se odlučiti o sudbini idućeg Europskog nogometnog prvenstva
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. ožujak 2020. 08:51

Čelnici UEFA-e danas će raditi prekovremeno tražeći najbolji način da pomognu europskom nogometu. Na programu je nekoliko iznimno važnih video konferencija koje će odrediti blisku budućnost nogometa. Koliko je to u ovom trenutku uopće moguće. Pregovarat će UEFA s organizacijom koja predstavlja klubove, s vodstvima 32 nacionalne lige koje imaju samostalnost - HNL nije među njima - te s 55 čelnika nacionalnih saveza. Na koncu će Čeferin zajedno s članovima Izvršnog odbora morati donijeti konkretne odluke.

Predigra za Katar

Prva je već sasvim jasna, Euro se neće igrati u terminu kad je predviđen, od 12. lipnja do 12 srpnja. To je već sada nemoguće, jer sve i da se prekinuta nacionalna prvenstva nastave 15. travnja, odnosno odmah iza Uskrsa - što je praktički nemoguće - nema dovoljno vremena da se do početka lipnja odigraju sva preostala kola, a onda i završnica europskih kupova.

Uefa traži 300 milijuna eura nadoknade od klubova i liga!

Navodno će Uefa, ako je uvjerovati dobro informiranom The Athleticu, tražiti kompenzaciju u visini od otprilike 300 milijuna eura od klubova i liga za odgodu Eura 2020. godine!

Jer Uefa je izračunala da bi je toliko stajala odgoda Europskog prvenstva, odnosno do lipnja 2021. godine i s tom cifrom izaći će na današnji sastanak koji će odlučiti sudbinu Eura, Lige prvaka, Europa lige i ostalih nacionalnih prvenstava.

S druge strane, članovima liga i klubova glavni će prioritet biti donekle okončati tekuću sezonu radije nego napustiti sva natjecanja i trenutna stanja na ljestvicama uzeti kao gotova te prema njima imenovati prvake .

Većina europskih liga i klubova se nada da njihova natjecanja mogu biti okončana barem do svibnja i lipnja. Sve ostale opcije samo će dodatno zakomplicirati stvari i bit će potrebno uvesti sustav doigravanja, a i dalje je nepoznato kako će se riješiti situacija s ugovorima i ljetni prijelazni rok.

Sve te informacije donosi The Athletic, a kako će klubovi reagirati, mogli bi saznati već danas...

UEFA bi teoretski mogla inzistirati na skraćenim prvenstvima, ali klubovi i vodstva svih značajnijih liga neće na to pristati, jer nacionalna prvenstva su svetinja koja se ne dira. Ona su ta koja definiraju sve što je ključno za život klubova, tko je prvak, tko ide u Europu, a tko u niži rang, tako da svako diranje u lige donosi egzistencijalne probleme klubovima. A bez klubova profesionalan nogomet ne postoji. Nakon što se riješi status nacionalnih liga, na red dolaze europska natjecanja u kojima se dijeli veliki novac, ali ta natjecanja su nagrade klubovima, ona ne znače njihovu golu egzistenciju. Doduše, tu su lige kao što je HNL izuzetak, ali HNL je na rubu hranidbenog lanca i njezin glas je u europskim okvirima minoran.

Split, 091019.
Stadion Poljud.
Trening hrvatske reprezentacije uoci kvalifikacijske utakmice za EURO 2020, Hrvatska - Madjarska.
Na fotografiji: Luka Modric, Bruno Petkovic,  tribina u bojama hrvatskog grba.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Stoga prostora za održavanje Eura već u lipnju nema, a kao prvi mogući termin mnogi su proteklih dana spominjali sredinu studenoga, odnosno termin od 15. studenoga do 15. prosinca. Što bi bila svojevrsna predigra za Svjetsko prvenstvo u Kataru, za koje se već zna da će biti održano od 20. studenoga do 18. prosinca 2022.

Međutim, Euro u studenome i prosincu rezultirao bi brojnim komplikacijama u sljedećoj sezoni, što će klubovi teško prihvatiti, jer pitanje je kada će se uopće oporaviti od ovoga što sad proživljavaju. Takav rasplet zahtijevao bi minimalnu stanku od 45 dana i to u srcu sezone. U Engleskoj se u tom terminu igraju osam kola, a na to dodajte i dva kola europskih kupova, te još poneko nacionalnih kupova. Kada će se sve to nadoknaditi u ionako pretrpanom kalendaru? Plus fizička pražnjenja igrača koja su na velikim turnirima potpuno drugačija od onih koja proživljavaju igrajući za klubove. Pa naši igrači nakon Rusije nisu mjesecima došli k sebi. Jesensko-zimski Euro izazvao bi previše stresa, problema i komplikacija, a to je nešto što nitko ne želi samo nekoliko mjeseci nakon haranja koronavirusa...

I eto nas u lipnju sljedeće godine. Sve ostaje kako je, u Europi se igra klasična sezona, a igrači se nakon nje priključuju svojim reprezentacijama i igraju Euro. Kompletna priča prolongirala bi se samo godinu dana. Idealno za klubove, prihvatljivo za navijače koji su ionako naviknuti u lipnju biti uz svoje reprezentacije.

Klupsko SP na čekanju

Naravno da bi takav rasplet značio problem za FIFA-u koja je sljedećeg ljeta planirala izvesti svoje premijerno Svjetsko klupsko prvenstvo sa 24 kluba. Međutim, to bi realno bila daleko najmanja šteta za nogomet, jer Europsko prvenstvo je veliko natjecanje s velikom tradicijom, golemim interesom i financijskim prigodama. Svjetsko klupsko prvenstvo u širem formatu nešto je što tek treba zaživjeti i nitko neće biti posebno oštećen ili nesretan zato što će se prolongirati za dvije godine. FIFA će izgubiti dio planirane zarade, ali ionako je riječ o novcu koji nikada i nije ušao u njezinu blagajnu, pa je jasno da će društvo u Zürichu jako lijepo živjeti i bez tog prihoda.

Naravno da će zadnju riječ danas imati članovi Izvršnog odbora UEFA-e, ali klubovi i nacionalna prvenstva svetinja su koju moraš štititi prije svega drugoga. Svako odstupanje od takve hijerarhije bila bi prevelika opasnost za nogometnu sutrašnjicu, a to nikome nije u interesu. Lipanj je već prekrižen, studeni i prosinac umnogome će im zakomplicirati život, a lipanj 2021. godine termin je koji im ništa bitno ne mijenja u životu. A to je u ovom vremenu potpunog kaosa nogometa vjerojatno i presudno...

Na koncu, UEFA će danas samo odgoditi Euro, nije prisiljena odmah izaći u eter s bilo kakvim novim terminima. U mogućnosti je stajati sa strane i promatrati, jer tko zna kada će se i gdje koronavirus zaustaviti. Svi mi računamo da će se najkasnije do lipnja povući, ali tek će vrijeme pokazati hoće li tako doista biti...

Zašto Euro u studenom/prosincu ove godine

1. Bila bi to svojevrsna predigra za SP 2022. u Kataru, koje će se po svim nesužbenim najavama igrati u tom terminu.

2. Tada bi se u lipnju 2021. moglo odigrati Svjetsko klupsko prvenstvo sa 24 momčadi

Zašto Euro u lipnju sljedeće godine

1. Lipanj ove godine praktički je već sada neizvediv.

2. Studeni i prosinac ove godine donose novo veliko remećenje termina nacionalnih prvenstava i europskih kupova.

3. Lipanj sljedeće godine vraća ravnotežu, problem je tek Svjetsko klupsko prvenstvo u novom formatu, ali ono se može prolongirati bez veće štete.

Zašto bi se Euro trebao odgoditi?

1. Nemoguće je da će se do 12. lipnja, kad bi Euro trebao startati, završiti nacionalna prvenstva i europski kupovi, a svako pomicanje termina za kraj lipnja znači ozbiljno zadiranje u sljedeću klupsku sezonu. A uza sve to ne postoji ni najmanje jamstvo da će se nogomet nastaviti igrati u sljedeća dva mjeseca te da će nacionalna prvenstva završiti makar do kraja lipnja.

2. Euro ne može dobiti prioritet ispred nacionalnih liga, jer lige su temelj na kojem profesionalni nogomet počiva. Lige su te koje definiraju status klubova, a sve nakon njih dolazi kao nagrada. Euro je važan za UEFA-u, nacionalne saveze, važan je i za klubove, promociju i vrijednost igrača, ali nije presudan za egzistenciju liga i klubova.

3. Euro se može održati već u lipnju ako UEFA odluči da se prvenstva moraju završiti kako je i planirano, znači do polovice svibnja. Što bi značilo da ćemo gledati različite verzije skraćenih prvenstava, ali to bi najprije narušilo regularnost liga, a manji broj utakmica značilo bi i stotine milijuna eura gubitka za klubove koji igraju u tim ligama.

4. Euro se može igrati u zimi, ili sljedeće godine, odnosno može biti prolongiran. Nacionalna prvenstva ne mogu biti prolongirana, jer već na ljeto kreću nova.

5. Odgoda Eura malo će kome biti ozbiljniji financijski udarac, posebno zato što je ovaj Euro jako disperziran po državama. Skraćena prvenstva izravan su financijski udarac na klubove i pitanje je kada bi se mnogi od njih uspjeli oporaviti od tog udarca.

ČETIRI VAŽNA PITANJA

NACIONALNA PRVENSTVA

Moraju se odigrati do kraja ako to ikako bude moguće, ona su uvijek prioritet, jer su temelj profesionalnog nogometa i određuju status i važnost svih klubova.

EUROPSKI KUPOVI

Po važnosti su na drugom mjestu, odmah iza nacionalnih prvenstava. Klubovima koji u njima sudjeluju donose velika financijska sredstva, ali klubovi u velikoj većini svoje budžete ne temelje na njima, jer oni dolaze kao nagrada, a ne kao siguran prihod.

TERMINI DODATNIH KVALIFIKACIJA ZA EURO 2020.

Ako se Euro danas odgodi, a po svima hoće, onda nema razloga žuriti s odigravanjem dodatnih kvalifikacija. Igrat će u prvom terminu koji će se činiti optimalan, realno na jesen.

NATJECANJA MLADIH

Ne dogodi li se neki veliki preokret, realno je da se igrači u mlađim kategorijama na reprezentativnoj razini nastave natjecati na jesen. Na klupskoj sceni nema razloga da mladi s igranjem ne nastave kad i seniori.

Linker
24. travanj 2024 03:09