CROPIX

NOVI ČLAN STOŽERA VATRENIH U VELIKOM RAZGOVORU ZA SN NAJAVLJUJE SVJETSKO PRVENSTVO 'Kako bi Janica rekla - u Rusiju ne idemo saditi zelje!'

LUKA MILANOVIĆ ZA SN Novi kondicijski trener Vatrenih s izbornikom Dalićem još nije surađivao, ali po pitanju struke i odnosa prema poslu dijele iste vrijednosti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. svibanj 2018. 15:03

Docent na Kineziološkom fakultetu Luka Milanović novi je kondicijski trener Vatrenih. Zapravo, aktualni izbornik vratio ga je u nogometnu nacionalnu vrstu nakon gotovo tri godine. Luka je na KIF-u predstojnik Zavoda za kineziologiju sporta, a prezime Milanović itekako je poznato u svijetu fizičke pripreme sportaša. Njegov otac Dragan Milanović, svojedobni dekan KIF-a, jedan je od pionira zasebnog rada na kondiciji u Hrvatskoj, individualno je radio s velikanima kao što su bili pokojni Dražen Petrović i Krešimir Ćosić.

Puno razlika

Intervju smo dobili nakon tri dana dogovaranja, jer ima brojne obveze, od ispita na fakultetu do predavanja na seminaru UEFA-e u Sheratonu.

Zanimali smo se je li već surađivao sa Zlatkom Dalićem, kako su se našli?

- Nisam do sada surađivao s izbornikom Dalićem, ali poznajemo se duže vrijeme i definitivno dijelimo iste vrijednosti po pitanju struke i odnosa prema poslu. Cijeli stožer, naravno, gleda u istom smjeru i znamo koji nam je zajednički cilj, da izvedba na terenu bude najbolja moguća - kazao je Luka Milanović.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Ukraine vs Croatia - NSC Olimpiyskiy, Kiev, Ukraine - October 9, 2017   Croatia coach Zlatko Dalic before the match   REUTERS/Valentyn Ogirenko - RC1C63E730F0
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Radio je s košarkaškom reprezentacijom i drugim sportašima, ali i nogometašima u pripremama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu i kvalifikacijama za Euro kad je izbornik bio Niko Kovač. Što je jednako, a što različito?

- Svaki sport ima svoje specifičnosti koje treba poštivati u kondicijskoj pripremi. S druge strane, tijelo je tijelo i kretanje je ljudska, a ne samo sportska vještina, tako da postoje neke sličnosti u onom bazičnom treningu, ali nakon toga i velike razlike s obzirom na različite zahtjeve utakmice. Puno je razlika i u rasporedu utakmica tijekom natjecanja, ali ono što je sigurno preduvjet uspjeha u svakom timskom sportu je energija i atmosfera koja proizlazi iz timskog rada.

Pripreme počinju 26. svibnja, najkasnije otkako Hrvatska igra na velikim natjecanjima. Zašto ste se odlučili za to, hoćete li stići napraviti sve što će biti potrebno?

- To je najrealniji datum početka s obzirom na ovogodišnje klupske kalendare. Naravno da će biti izazovno, ali vjerujem da ćemo uz odgovarajuću kombinaciju timskog i individualnog pristupa osigurati vrhunsku izvedbu kada to bude najvažnije.

Neki igrači imaju duži odmor, dva tjedna do okupljanja. Je li im stožer dao naputke da individualno treniraju, ako je što ste im preporučili?

- Jedan dio igrača je završio klupsku sezonu i dobili su preporuke za rad. Te su preporuke uvijek kombinacija onoga što su igrači navikli raditi u klubu ili sa svojim osobnim trenerima i onoga što je važno za kvalitetan početak priprema. To se uglavnom odnosi na vježbe stabilnosti, mobilnosti i bazične izdržljivosti.

Sve veći zahtjevi

Svi u nogometu na takvim razinama profesionalno treniraju, no očekujete li da će na Svjetskom prvenstvu neki biti bolje pripremljeni od drugih, koliko bi to moglo odlučivati?

- Zahtjevi nogometne utakmice povećavaju se iz godine u godinu, ne samo fizički nego i tehničko-taktički. Činjenica je da su svi ti zahtjevi međusobno povezani i igrač istovremeno u svemu tome mora pokazati pripremljenost. Kada tako gledamo na pripremljenost, onda je zasigurno ona odlučujuća. Također, unutar svake reprezentacije postoje igrači koji su odigrali i preko 60 utakmica u sezoni, a postoje i oni koji su doživjeli ozljede tijekom sezone, tako da će svaka reprezentacija imati pred sobom izazov usklađivanja programa individualnog i timskog treninga i dolaska u top formu.

Metode oporavka

Što ćete koristiti za rekuperaciju, znamo da pojedini klubovi imaju ledene komore gdje se sportaši “smrzavaju“ na minus 90 pa i minus 135. Ima li toga i u reprezentativnom nogometu?

- Puno je korisnih metoda oporavka, a hladne i toplo-hladne kupke spadaju u one zaista znanstveno dokazane. Igrači ih koriste u svojim klubovima, koristit ćemo ih i u reprezentaciji, a osim toga poštivat ćemo i neke individualne potrebe i dobre navike koje svaki igrač ima. To su sve vrhunski sportaši koji dobro brinu o svom tijelu zbog već spomenutog ritma utakmica kroz cijelu godinu. Naš prvi cilj je da budu zdravi, jer tek tada mogu pokazati svoju pripremljenost i kvalitetu.

Kakav rezultat očekujete od Vatrenih u Rusiji?

- Od sebe očekujem da će svoj dio posla obaviti na najbolji mogući način u suradnji s izbornikom i članovima stožera i, naravno, s igračima. Janica je jednom rekla da ne ide na natjecanje saditi zelje, nego pobjeđivati. Očekujem da ćemo svi dati najbolje od sebe i da ćemo svaku priliku za pobjedu znati iskoristi.

Potrebna prilagodba

Poznato je da su u kampu hrvatske reprezentacije na sjeverozapadu Rusije bijele noći u ovo doba godine. Hoće li to utjecati na igrače?

- Sve su to vrhunski profesionalci koji su navikli na veliki broj putovanja i dobro se snalaze u raznim situacijama. Tako će i u Rusiji biti potrebno prilagoditi se specifičnim uvjetima i siguran sam da to neće negativno utjecati na njih.

Linker
25. travanj 2024 08:31