CROPIX
OBRAT

NOVI PLAN ZA NACIONALNI NOGOMETNI STADION: Milan Bandić odustaje od Plavog vulkana! 'Raspisat će natječaj za potpuno novo arhitektonsko rješenje'

Piše: Matija BoltižarObjavljeno: 04. kolovoz 2018. 00:38

Iako je prije nešto više od dva tjedna, dan uoči finala Svjetskog nogometnog prvenstva, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić službeno najavio projekt “Plavi vulkan”, odnosno gradnju nacionalnog stadiona na Kajzerici, danas je, pak, iznio potpuno novu ideju.

Naime, izjavio je da će se nacionalni nogometni stadion graditi u Blatu, pored buduće nacionalne dječje bolnice.

- Izmjena GUP-a ide u 11. mjesecu. Riješit ćemo lokaciju stadiona u Blatu, pored dječje bolnice, termi i ostalih faza bolnice. Ne govorim uvijek sve, nešto i sačuvam. Lokacija stadiona će biti južno od Save, kao što sam i rekao. Blato je fenomenalan izbor, da ne ulaze ljudi u grad - poručio je Bandić na konferenciji za medije u povodu predstavljanja novih članova njegove Stranke rada i solidarnosti.

Obilježja Dinama

Rekao je da izgradnju neće davati privatnim investitorima, te naglasio da nitko nema mogućnost da to napravi osim Zagreba. Nacionalni stadion trebao bi, kaže, biti gotov do 2021. godine, no, kako neslužbeno doznajemo od izvora bliskih gradonačelniku, to ipak neće biti “Plavi vulkan” arhitekta Hrvoja Njirića s kojim je Bandić prije više od dva tjedna održao konferenciju na Kajzerici i predstavio ga kao službeni projekt.

Predomislili su se, kako doznajemo, jer se gradskim čelnicima ne sviđa ideja da nacionalni stadion nosi samo plava obilježja, odnosno obilježja Dinama, jer bi se tako umanjio doprinos ostalih nogometnih klubova. Kako nam kažu izvori, Bandić planira raspisati novi natječaj za arhitektonsko rješenje. No, prema riječima arhitekta Njirića, o najavljenim izmjenama nitko ga još nije obavijestio.

- Što se mene tiče, ‘Plavi vulkan’ je pobjednik gradskog i državnog natječaja za nacionalni stadion. Naš projekt je izvorno napravljen za Kajzericu, ali stadion se može preseliti u neki drugi dio grada. Potrebno je prikupiti nove informacije o terenu, prilagoditi infrastrukturu, riješiti financije te napraviti analizu, ali projekt se može ostvariti i na nekoj drugoj lokaciji. Zagreb ima nekoliko interesantnih lokacija, optimisti smo i vjerujemo da će se taj nacionalni stadion izgraditi - poručio je Njirić.

Iz Hrvatskog nogometnog saveza kažu da su već razgovarali s predstavnicima Grada.

- Na sastanku s gradonačelnikom Milanom Bandićem su bili direktor natjecanja i infrastrukture Marijan Kustić i viši savjetnik predsjednika Zorislav Srebrić. Razgovaralo se o planovima izgradnje nacionalnog stadiona, a na istu temu će se razgovarati i u budućnosti - kratko nam je odgovorio Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS-a.

Pobijedio 2008.

Podsjetimo, projekt “Plavi vulkan”, za koji je arhitekt Njirić 2008. godine dobio prvu nagradu na natječaju, predviđao je stadion kapaciteta 50.000 gledatelja, no ipak bi bio manji, za najviše 35.000 gledatelja, a cijena bi bila između 100 i 120 milijuna eura.

Grad Zagreb pokrio bi 70 posto troškova cjelokupne investicije u koju bi bilo uključeno i 30 posto troškova zemljišta. Pored lokacije na Kajzerici, Hrvatski nogometni savez je ozbiljno razmišljao i o lokaciji u Velikoj Gorici zbog prostora koji im se nudi u tom gradu, čiji su glavni aduti atraktivna lokacija, blizina metropole i dobra cestovna povezanost.

Linker
19. travanj 2024 20:08