Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
SLUŽBENA PRESICA

NOVI VELIKI PROBLEMI ZA HRVATSKU REPREZENTACIJU Čačić otkrio plan za Fince i poručio: 'Ćorluka vjerojatno neće istrčati zbog ozljede'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. listopad 2016. 20:29

Izbornik reprezentacije Hrvatske Ante Čačić i krilni napadač Ivan Perišić odali su svoja razmišljanja uoči ispita u Finskoj, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Vatreni igraju u 18 sati u gradu Tampereu, a domaćin Finska je pretrpio šok na Islandu prije nekoliko dana primivši dva pogotka u sudačkoj nadoknadi. Umjesto punog plijena, ostali su praznih ruku.

- Mnogo utakmica završava u zadnjim minutama. To više nije slučaj, nego pojava. Obično stradavaju momčadi s manje kvalitete i koncentracije, a utakmice odu na stranu momčadi koje su agresivniji i koncentriraniji. Finci nisu imali sreće što su na takav način izgubili utakmicu - izjavio je Čačić.

Slično kao i prije ogleda s Kosovom, Čačiću glavobolju zadaju ozljede. Nakon Modrića, Lovrena, Rakitića i Pjace, otpao je stup obrane i kapetan Vedran Ćorluka.

- Vedran Ćorluka vjerojatno neće istrčati zbog ozljede, a momčad će kako kapetan povesti Mario Mandžukić. Današnji trening pokazat će je li spreman Danijel Subašić jer je dobio jedan udarac u lakat"

Nema sumnje na čijoj je strani kvaliteta i od koga se očekuje pobjeda. Sjajni pojedinci u redovima Vatrenih su garancija pozitivnog ishoda.

- Naš je zadatak jasan: protiv svakog protivnika doći do pravog rezultata: Moramo potvrditi tri boda iz Albanije, drugog izbora nemamo. Imamo takav fond igrača da to možemo učiniti - kaže izbornik Vatrenih.

No, iskusni Čačić je svjestan kako se pobjednik neće pobijediti sam od sebe.

Ponekad pojedinačna kvaliteta ne mora biti presudna, važno je zajedništvo u igri, što je Hrvatska pokazala da ima. Mislim da naš potpuni angažman i ono što imamo u momčadi - zajedništvo, kvalitetu te maksimalnu angažiranost - možemo računati da protiv svakoga možemo doći do željenog cilja i do pobjede - upozorava strateg hrvatske nacionalne selekcije.

Izbornik Hrvatske je na kraju otkrio kakvom taktikom kreće na Fince. Kako se i očekivalo, pretjeranog ziheraštva neće biti.

- Kako smo postavili momčad u Skadru, tako ćemo igrati i sutra, s igračima koji imaju afinitet dolaziti u završnicu. To je jedini način da izborimo pobjedu i pazit ćemo na protivnika koji će igrati na kontre i polukontre.

- Činjenica je da Hrvatska pripada u sam vrh europskog nogometa. Imamo visoku koncentraciju kvalitete, što je vidljivo po tome što smo u Skadru uspjeli nadoknaditi Modrića, Rakitića, Lovrena i Pjacu koji su ozlijeđeni. Pokazali smo da imamo sjajnu budućnost - zaključio je Ante Čačić.

Ivan Perišić godinama igra sjajno u dresu Hrvatske, a nekidan je u Skadru postigao zgoditak i najavio vrlo dobru formu za sutrašnji ogled.

- Stvarno je bilo super protiv Kosova, zabili smo šest golova i igrali stvarno dobro. Idemo nastaviti tako. Ako sutra ne pobijedimo, ta utakmica protiv Kosova neće značiti ništa. Znamo koji nam je cilj protiv Finske - rekao Perišić.

Finska je slabo ušla u kvalifikacije. Tek remi doma s Kosovom pa poraz na Islandu teško mogu zadovoljiti tamošnju javnost premda nitko nije ni očekivao čuda.

- Znamo da sve momčadi igraju nogomet i u svakoj utakmici trebamo biti ozbiljni. Finska je odigrala 1-1 s Kosovom i sad izgubila od Islanda neregularnim golom. Sigurno ima kvalitetu, ali budemo li pravi, onakvi kakvi smo bili protiv Kosova, nemamo se razloga bojati. Najbitnije je da od prve minute uđemo kako treba. Svi su se odmorili od puta, bilo je naporno, ali svi smo spremni i koncentrirani. Jedini je cilj osvojiti tri boda - izjavio je krilni napadač Vatrenih.

Netko od finskih novinara je pitao koliko daleko može Hrvatska, odnosno mogu li dohvatiti slavu generacije iz 1998. godine koja je šokirala cijeli svijet osvajanjem bronce i trajno se urezala u pamćenja ovdašnjeg naroda.

Budimpesta, Madjarska, 260316.
Groupama Arena.
Prijateljska nogometna utakmica izmedju reprezentacija Madjarske i Hrvatske.
Na fotografiji: Mario Mandzukic, Ivan Perisic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Na fotografiji: Mario Mandžukić, Ivan Perišić.

- Teško je pričati o tome. Imali smo šansu na Euru, ali nadam se da još nije kasno. Imamo dobru momčad na svim pozicijama, uz malo sreće sve je moguće. Teško će se takav rezultat ponoviti, ali svi smo uvjereni da se može budemo li igrali kao na Euru i imali dozu sreće - kaže Perišić.

Na kraju je poručio.

- Ne moramo bježati od uloge favorita. Kad pogledamo igrače koji igraju u našoj reprezentaciji, mislim da smo favorit broj 1, ali treba to pokazati na terenu i ići od utakmice do utakmice - zaključio je Omišanin.

Linker
20. travanj 2024 01:52