Adrian Chiles (lijevo)
 Adrian Chiles (lijevo) / REUTERS
SASVIM DRUGAČIJA SLIKA O HRVATSKOJ

NOVINAR BBC-A KOJEM JE MAJKA HRVATICA, A OTAC ENGLEZ: Zašto su se u Hrvatskoj pojavile takve laži? Englezi strahovito cijene Hrvatsku! Nema bahatosti

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. studeni 2018. 13:01

Nije prošlo ni pola godine, a naš kolega s BBC-a Adrian Chiles, jedan od najboljih engleskih novinara (ne samo kad je riječ o sportu), opet je pred velikim osobnim iskušenjem. Naime, Chilesu je otac Englez, a majka Hrvatica, pa je uvijek kad se sučeljavaju Engleska i Hrvatska u velikoj dvojbi - za koga navijati? Tako će biti i ovaj put.

- Pobijedi li Engleska, bit ću sretan zbog oca, a tužan zbog majke. I obrnuto... Osjećaji su mi uvijek pomiješani kad igraju dvije meni najdraže reprezentacije i ne bih doista nikome poželio da je u mojoj koži tijekom tih utakmica. A sudbina hoće da baš Engleska i Hrvatska sve češće igraju međusobno. Uglavnom, bit će to zanimljiva nedjelja u mojoj obitelji - rekao nam je u subotu Chiles.

Bez arogancije

Kakvo je raspoloženje u Engleskoj uoči utakmice?

- Ovo je bila sjajna godina za engleski nogomet, nitko nije očekivao da će ova mlada momčad doći u polufinale SP-a. I jedina je sjena na toj blistavoj godini, zapravo, taj polufinalni poraz protiv Hrvatske, poraz koji je Englezima slomio srca. I oni sad silno žele pobjedu ne bi li nekako uzvratili Hrvatima za poraz u Rusiji, da taj poraz ode u zaborav. Nije toliko važno prvo mjesto u skupini Lige nacija koliko je jaka želja za uzvratom. Bude li tako, onda će to biti fantastična godina za engleski nogomet. No pobijedi li opet Hrvatska, tada će ukupne ocjene uspješnosti Engleske ipak biti nešto skromnije - kaže Chiles i dodaje:

- Želio bih nešto posebno istaknuti: Englezi strahovito cijene Hrvatsku! I nema nikakve bahatosti ni arogancije. Nije je bilo ni uoči polufinalne utakmice na SP-u u Rusiji i doista ne znam otkud su se i zašto u Hrvatskoj pojavile takve lažne informacije. Nitko, baš nitko nije podcjenjivao Hrvatsku, pa čak ni engleski tabloidi, što se inače znalo raditi suparnicima Engleske. I sad se u medijima s mnogo respekta piše i govori o Hrvatskoj, svi ističu da će to biti velika utakmica, pravi nogometni praznik za kraj godine na rasprodanom Wembleyju - govori Chiles.

Engleski izbornik Gareth Southgate ima potporu velikog dijela javnosti, zapravo, ima podršku kao malokoji izbornik dosad. U čemu je tajna?

- Southgatea doista sad vole gotovo svi, nitko ne piše niti govori nešto loše protiv njega. Englezima se svidjelo kako radi svoj posao, pomladio je momčad i napravio neočekivano dobar rezultat na SP-u. No izgubi li Engleska u nedjelju, sigurno će se javiti i njegovi oponenti, koji čekaju svoj trenutak za negativne kritike.

U četvrtak je Engleska u revijalnoj utakmici svladala SAD s 3:0. Oprostio se Rooney, a Southgate je dao priliku još nekim mladim igračima koji su debitirali.

- Bila je to prekrasna večer. Sjetili smo se lijepe prošlosti, Rooney se dostojanstveno oprostio od nacionalne vrste, a istodobno smo na djelu vidjeli mlade snage na koje se Engleska može osloniti u budućnosti.

Modrić na cijeni

Koji hrvatski igrač uživa najveći respekt u Engleskoj?

- Luka Modrić! Svi, baš svi o Luki govore biranim riječima. Najbolji je svjetski nogometaš i još nisam čuo da je netko u Engleskoj rekao nešto loše o njemu. Ostavio je trag u Tottenhamu, sjajno igra u Realu, a ovoga je ljeta oduševio izvedbama na SP-u u Rusiji i pristalice nogometa na Otoku to znaju cijeniti.

Vjeruju li Englezi u pobjedu protiv Hrvatske?

- Načelno su optimistični, ali znaju da će biti teško, da je Hrvatska vrlo neugodan suparnik. Nisu dakle sigurni u uspjeh kako često znaju biti. Vjeruju u svoju momčad, nadaju se dobrom rezultatu, ali s mnogo respekta prema Hrvatskoj čekaju utakmicu - govori Chiles.

Linker
23. travanj 2024 13:47