Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images
POLEMIKA OKO SJAJNOG VATRENOG

ODLUKA KOJA ČUDI: KAKO ĆE BREKALO REAGIRATI NA IDEJU DA NE IDE NA VELIKI TURNIR S VATRENIMA? Zlatko Dalić je već najavio što će presuditi dilemu...

IZMEĐU BIŠĆANA I DALIĆA Wolfsburgov krilni napadač čeka razgovor s izbornikom Srebrnih
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. veljača 2020. 11:53

Izbornik mlade reprezentacije Igor Bišćan zamolio je Zlatka Dalića da mu prepusti Josipa Brekala za kvalifikacijske utakmice njegove vrste na gostovanju protiv Škotske (27. ožujka), te za domaću utakmicu s Litvom četiri dana kasnije. Izbornik Vatrenih kazao je Bišćanu da nema ništa protiv, ali da prije treba porazgovarati s Brekalom.

Pitanje koje se postavlja glasi: gdje je Brekalo potrebniji - u kvalifikacijama za Euro mladih ili za A selekciju ili na atraktivnom prijateljskom turniru u Dohi, gdje će Dalićevi dečki odmjeriti snage sa Švicarskom (26. ožujka) i Portugalom (30. ožujka)? Ovako na prvu, hladno i pragmatično, mogli bismo kazati da je logičnije da se napadač Wolfsburga priključi mladima, jer Bišćanovoj vrsti se doslovno radi o glavi. Naša U-21 selekcija izgubila je već dvije utakmice u kvalifikacijama, obje domaće, protiv Škotske (1:2) i Češke (1:2).

Velika dvojba

Ta dva poraza, jedan pod Gračanom, a drugi pod Bišćanom, stavili su mladoj selekciji omču oko vrata, bilo kakav sljedeći kiks, bilo kakav gubitak bodova izmaknuo bi stolac ispod nogu, Hrvatska bi se vjerojatno definitivno oprostila od mogućnosti nastupa na kontinentalnom skupu mladih. Zato je logično da Bišćan traži Brekala koji igra u sjajnoj formi u posljednje vrijeme, kad je konačno dobio pravu priliku u Wolfsburgu, koristiti je na briljantan način, njegovi fantastični pogoci vrte se po svim svjetskim portalima. Ne samo to, Josip Brekalo je vođa mlade reprezentacije, čovjek čija prisutnost sama po sebi znači dodatni plus.

Međutim, isto tako Dalić je najavio da mu je turnir u Dohi itekako bitan, izbornik prije velikog natjecanja voli igrati jake prijateljske utakmice da vidi kako izgleda njegova vrsta i na čemu treba raditi. Kad se potvrdio turnir u Dohi, kazao je kako je jako zadovoljan što je potvrđen nastup Hrvatske na ovako snažnom turniru, te da će Švicarska i Portugal bit će izvrsni testovi uoči Eura.

Katar nije nebitan

Također, put u Dohu bit će odlična prilika za osnaživanje zajedništva, za jedno dobro druženje nakon gotovo pet mjeseci pauze od reprezentativnih okupljanja. Dalić će u Dohu voditi kadar koji misli imati na Euru, a Brekalo bi trebao biti bitna figura s obzirom na ozljedu Ivana Perišića te, kako sada stvari stoje, upitan status Mislava Oršića. Iako će Hrvatska prije Eura igrati još dvije utakmice, s Turskom i Francuskom, sigurno jest da bi za Brekala put u Dohu bio itekako bitan za učvršćivanje pozicije za Euro.

Zanima nas kako će proteći razgovor Dalića i Brekala. Josip je fin momak, nema šanse da odbije Bišćana, ali isto tako je pitanje hoće li odlukom da ga se prepusti mladima biti sretan. Naime, imao je do sada muka u Wolfsburgu, izgleda da tamo mora davati pogotke poput Messija i Ronalda da ga trener Oliver Glasner gurne u udarni sastav. Pa sad kad još dođe u situaciju da ide s mladima, a ne s Vatrenima, hoće li ga to još dodatno frustrirati? Konačno, je li Brekalo garancija mladima da će uspjeti? Nakon one utakmice sa Slovačkom na Rujevici kad su Vatreni pobjedom osigurali Euro, a na kojoj je Brekalo bio bitan faktor, Dalić ga je prepustio Bišćanu za utakmicu protiv Češke u Velikoj Gorici, a tu utakmicu su mladi i s Brekalom - izgubili.

ZLATKO KRANJČAR: Potreban je mladima, ali EP seniora je ‘veće’

Gledajući situaciju na ljestvici, sigurno jest kako je Brekalo potreban mladoj vrsti Igora Bišćana. Ali ako se na Brekala ozbiljno računa za A vrstu na Euru, onda je logično da putuje u Dohu. Ma, nije lako odgovoriti na to pitanje, jako je delikatno i nije se lako decidirano izjasniti. Iako u nogometu nema nikakva garancije, jasno je da bi Brekalo puno značio mladima, jer im treba za rezultat, za ponovni plasman na Euro mladih. Nije dobro propuštati takva natjecanja. S druge strane, seniorsko Europsko prvenstvo je mnogi značajniji događaj, o tome uopće nema zbora. U trenutačnoj situaciji gdje su od naših krila na lijevoj strani samo Rebić i Brekalo u pravoj formi, bilo bi mudro da su oba na turniru u Dohi, bez obzira na one dvije utakmice koje Vatreni još imaju pred Euro.

OTTO BARIĆ: U Dohi se Brekalo može nametnuti

Želja Igora Bišćana da Josip Brekalo igra za mladu vrstu potpuno je u redu. Mladi više praktički ne smiju gubiti bodove, moraju samo pobjeđivati kako bi izborili Euro, a s Brekalom bi to svakako bilo mnogo lakše izvedivo. Međutim, gledajući priču sa strane Brekala, pitanje jest koliko je on siguran da će biti izbor Zlatka Dalića ne Euru, s obzirom na taj njegov nedefinirani status u Wolfsburgu, makar se nadam da ga je sad nakon ovih sjajnih predstava i pogodaka ustabilio. U Dohi se Brekalo može nametnuti, zabetonirati svoj status u reprezentaciji, ali isto tako istaknuti i kandidaturu za igranje na seniorskom Euru, on ima objektivnu šansu igrati za reprezentaciju na Euru. Naravno, on u Dohi mora igrati, jer ako će samo gledati, onda je bolje da igra za selekciju U-21.

Linker
20. travanj 2024 04:06