REUTERS/Valentyn Ogirenko
'IZBORNIK MORA SVE ODOBRITI'

ON BI MOGAO BITI TAJNI ADUT ZLATKA DALIĆA ZA SP SA ZLATNIM INFORMACIJAMA 'Oni su bahati, Hrvatsku ne doživljavaju, a misle da mogu sve pobijediti'

ZDRAVKO LOGARUŠIĆ Trener iz Slavonskog Broda od 2009. godine radio je u Africi, s pozivom nigerijskog kluba u džepu mogao bi postati i skaut izbornika Dalića
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. prosinac 2017. 10:44

Zdravko Logarušić (55), trener iz Slavonskog Broda, mogao bi postati skaut Zlatka Dalića kad se radi o praćenju našeg prvog protivnika na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, reprezentaciji Nigerije!

- Razgovarao sam s Ivicom Olićem, on je kazao kako će razgovarati s izbornikom Dalićem, da će me predložiti, pa ćemo vidjeti kako će se sve rasplesti. Sasvim je logično da sve mora odobriti izbornik, ja sam tu - kazao nam je Logarušić.

Britain Football Soccer - Nigeria v Senegal - International Friendly - The Hive, Barnet, London, England - 23/3/17 Nigeria's Kelechi Iheanacho celebrates scoring their first goal Action Images via Reuters / Peter Cziborra Livepic
Reuters / Peter Cziborra / REUTERS
Nigerija

Ako možda ne znate, radi se o treneru koji definitivno najbolje poznaje afrički nogomet. Trenerski posao odveo ga je na Crni kontinent još 2009. godine, a ostao je u Africi sve do danas, makar je trenutačno bez angažmana. Međutim, ponude iz Afrike stalno stižu. Trenerski globtroter imao je ludu priču o kojoj smo svojevremeno pisali. Na Badnjak 2009. godine nakon što je bio trener Marsonije i kratko Vukovara, stigao je poziv iz Gane iz kluba King Faisal. Govornik s druge strane kazao mu je da je njegovi ime našao na internetu, te pitao bi li želio doći trenirati taj klub u Gani. Kad mu je Zdravko kazao da će mu se javiti nakon Božića, glas je kazao: “Ja sam musliman, za mene nema Božića.”

Pratim medije

I tako je krenula njegova “afrička priča”, trenerski je prokrstario Ganu, Keniju, Tanzaniju i Angolu. Imao je poziva i iz Nigerije, ali tamo nikad nije otišao. Međutim, ne znači da neće, jer dok smo jučer s njima razgovarali držao je u ruci poziv nigerijskog kluba Ifeanyi Ubah!

- Javili su se prije neki dan, sad čekam što će biti dalje, uglavnom, zovu me za trenera u taj prvoligaški nigerijski klub. Radi se o privatnom klubu koji se zove po gazdi, uglednom nigerijskom biznismenu. To nije neobično u Nigeriji, vlasnici klubove nazivaju svojim imenima i prezimenima. Taj čovjek je jedan od najbogatijih ljudi Nigerije, javljeno mi je da će nazvati - priča Logarušić.

Zdravko Logarušić
Miljenko Karačić
Zdravko Logarušić

Stalno je u kontaktu s Crnim kontinentom, redovito prati njihove medije...

- Nakon ždrijeba u Moskvi svaki dan pratim tamošnje medije, onu pišu samo o utakmici Nigerije i Argentine. Kao da ne igraju s Hrvatskom i Islandom. Dakle, uopće nas ne doživljavaju. Drže da će o prvom mjestu u skupini odlučivati Argentina i Nigerija... Hrvatska i Island za njih ne postoje. Žele pokazati da su moćni, te da ih zanimaju samo Messi i društvo.

Pitamo Zdravka je li stvarno moguće da Nigerijci misle da je Hrvatska “druga liga”?

- Gledajte, Nigerija je država koja ima preko 130 milijuna stanovnika. U nekim dijelovima države nogomet se prati kao, recimo, u bivšoj Jugoslaviji 1960-ih godina, samo preko radija. Osim nogometa u toj zemlji nema zapravo nikakvog drugog tako kvalitetnog momčadskog sporta. Sve zanima samo nogomet. Misle da su moćni i da mogu sve pobijediti, pa čak i Argentinu. Kad pobjeđuju vlada euforija, kad je poraz mijenjaju trenera!

No dobro tu se baš previše ne razlikuju od Hrvata... Kad se radi o nigerijskoj reprezentaciji, Logarušić kaže:

- Nigerija je iznimno brza reprezentacija. Sve su to, uglavnom, atlete, to možete vidjeti, uostalom, u svim ovim klubovima u kojima igraju diljem Europe. Naime, s obzirom na to da je nogomet sport koji ih isključivo zanima, sve atlete šalju u - nogomet. Svi oni koji imaju vrhunske tjelesne predispozicije bave se nogometom. Ako nemaš brzine i eksplozivnosti, u Nigeriji se ne možeš baviti nogometom. Tako selektiraju dječake, tu ne griješe. Trebalo bi ih stalno pratiti. Zato sam i razgovarao s Ivicom Olićem. Ne da se guram, ali njih sljedećih mjeseci zaista netko treba držati pod prismotrom. Bilo bi dobro da ih se prati na okupljanjima, prijateljskim utakmicama.

Zdravko Logarušić
Miljenko Karačić
Zdravko Logarušić

Domaće snage

Iako praktički svi reprezentativci Nigerije igraju u inozemstvu, vrlo je vjerojatno da će se izbornik Gernot Rohr odlučiti i za domaće snage. Recimo, u Maroku će se održati prvenstvo gdje će igrati igrači Nigerije koji igraju samo u nacionalnoj ligi, neće biti onih iz inozemstva. Nigerija igra u Tangeru, u skupini je s Libijom, Ruandom i Ekvatorijalnom Gvinejom. Natjecanje starta u siječnju iduće godine.

- Valjalo bi otići u Maroko, vidjeti te neke nove igrače koji bi se mogli pojaviti u Rusiji, ali isto tako vidjeti i kako reagira njemački izbornik Nigerije, jer sigurno će igrati u sustavu s kojim igra i kad se radi o najboljoj reprezentaciji. Treba vidjeti kako mijenja, kako reagira kad vodi, kad gubi... Sve su to važni detalji koji se ne smiju prepustiti slučaju. Prema onome što sam zapazio prateći nigerijsku reprezentaciju, obrana im je slabiji dio momčadi, ali prema naprijed su jako, jako opasni. Također, iznimno su jaki u prekidima, dominantni su u skoku. Prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu će odigrati najbolje, jer će biti prepuni motiva i samopouzdanja. Ako ne dobiju, onda znaju pasti, zato je baš nezgodno da s njima igramo prvu. Mora ih se dobro skenirati, imati sve moguće informacije.

Kad je afrički nogomet u pitanju, teško je zamisliti da ima neki stručnjak koji je bolji od Zdravka Logarušića koji je najveći dio svog trenerskog posla proveo na Crnom kontinentu.

Linker
25. travanj 2024 18:11