Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
NAJNEOBIČNIJI PLES KUGLICA

'ONI SU NAJJAČI, IMAJU NAJKVALITETNIJU EKIPU' Jednu momčad Dalić bi želio izbjeći u ždrijebu, pogledajte skupine koje bi Vatreni odmah potpisali

ŽDRIJEB ZA EURO 2020. Hrvatska nogometna reprezentacija danas će u Bukureštu doznati većinu ili sve suparnike u skupini i gradove u kojima će igrati
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. studeni 2019. 09:14

Romexpo Arena domaćin je najneobičnijeg ždrijeba ikada. U Bukurešt smo stigli razgovarajući više o gradovima u kojima će Hrvatska igrati nego o protivnicima, iako jedna želja postoji - dobro bi bilo izbjeći Portugal. To je jedina reprezentacija koju Vatreni danas mogu dobiti, a s kojom imamo negativan skor na završnim turnirima europskih i svjetskih prvenstava, ali još su jači razlog imena ostalih rivala iz treće kategorije koja sugeriraju da se radi o nešto slabijim ekipama: Austrija, Turska, Švedska i Češka.

Danas ćemo konačno znati “hoćemo li svi na put“ u München i Budimpeštu pa da se ponovi Beč iz 2008. godine kad je po procjenama u gradu bilo 100 tisuća Hrvata, ako ne i više, povodom četvrtfinala s Turskom, ili ćemo na neke druge lokacije, možda i u kombinaciju koja nikome ne “miriše“ Rim - Baku. Iako ni od čega ne treba zazirati.

Zlatko Dalić srest će brojne izbornike s kojima je ili igrao velike utakmice ili ima jako dobre odnose, Deschampsa, Southgatea, Čerčesova, Martineza, Petkovića...

Nov 19, 2019; Calgary, Alberta, CAN; Calgary Flames head coach Bill Peters during interview after the game against the Colorado Avalanche at Scotiabank Saddledome. Mandatory Credit: Sergei Belski-USA TODAY Sports - 13688931
SN

- Znate da ne biram, tko god dođe dobro je, a naravno da se veselim što ću susresti te ljude, što je Hrvatska opet u eliti, što sam ja tu kao trener, to mi je lijepo i fino, normalno da mi puno znači - kazao je hrvatski izbornik koji je s Martinezom, šefom belgijske reprezentacije, izravno surađivao prije play-offa 2017. i utakmica s Grčkom.

Španjolac mu je tada secirao Grke.

- S Martinezom i Petkovićem se čujem, u kontaktu smo. Imamo vrlo dobre odnose.

Ni Belgija ni Švicarska ne mogu biti hrvatski protivnici u skupini. Dalić se složio:

- Portugal je najjači, ima najkvalitetniju ekipu u trećem potu i ne bi bilo loše, ako već mogu govoriti u nekoj želji, da njih izbjegnemo.

S Danskom, rivalom iz osmine finala u Rusiji ne možemo igrati jer ona je već određena za skupinu s Belgijom i Turskom kao jedan od domaćina. U četvrtom rangu znaju se samo dva potencijalna protivnika, Wales i Finska. Bi li Dalić više volio da dobije sva imena s kojima će igrati ili mu je svejedno ako će morati čekati trećeg suparnika do play-offa krajem ožujka.

- Zbog skautinga bi bilo bolje da nam izvuku jednu od ekipa koje su se plasirale, međutim to nije presudno jer imat ćemo dovoljno vremena snimiti i tog rivala, na kraju krajeva upravo u tim kvalifikacijama. Znat ćemo većinu, a na ostalo što bude ne možemo utjecati. Zato i govorim da se ne smijemo zamarati time koga ćemo dobiti, moramo pobjeđivati ako želimo proći skupinu i to je to. Što god bude, sve ćemo prihvatiti…

Iz najvišeg ranga pred nama su četiri jaka rivala Italija, Španjolska, Engleska i Njemačka, bit će spektakl.

- Igrali smo s Englezima i Španjolcima u Ligi nacija, ali koja god od ovih reprezentacija dođe, snažna je i kvalitetna, bit će borba.

Dijeli li izbornik stav mnogih Hrvata koji drže palčeve da to bude Njemačka, da se igra u Bavarskoj metropoli i podno Budima? Ili bi radije da otišao dalje, ako su Vatreni biti tako blizu, bit će non-stop tulum oko reprezentacije.

Gužve na sve strane…

- U zadnje dvije godine gdje god Hrvatska igra, gužva je. I da nas stave da igramo na kraju svijeta bila bi gužva i sve bi karte koje nam pripadaju bile rasprodane. Tih problema nemamo. Zbog navijača volio bih da budemo bliže, lakše bi im bilo doći. Iako nema te destinacije na kojoj bi ostala ijedna ulaznica. Ne možemo to izbjeći, i dobro je da ne možemo, hvala Bogu da je tako, da je hrvatska reprezentacije praćena. Svi živi, tko god može, ići će na Euro, nemamo straha što se tiče podrške - konstatirao je izbornik koji se u Bukurešt doputovao preko Beča.

Upravo u tom gradu, na Prateru, Vatreni su bili bliže nego ikad da naprave veliki rezultat, već smo Hrvatsku vidjeli u polufinalu, ali to je večer koja će ostati mitska tragedije naše reprezentacije. Nikad na Euru nismo bili među četiri, misija se zove “Wembley“, dobijemo li ga u skupini ili ne, na njemu želimo igrati u srpnju završne dvoboje. Zadatak je golem i težak, mnogo je pretendenata na to, međutim kad si finalist Svjetskog prvenstva, moraš letvicu podignuti visoko. Zato skupina treba biti samo još jedna prolazna etapa jer ambicije su puno veća, i dobro bi bilo da je što jednostavnija, manje se potrošiš pred nokaut fazu. No, kako god, dalje idu po dva najbolja u svakoj skupini i četiri od šest trećeplasiranih, i Hrvatsku to društvo ne bi smjelo mimoići.

Linker
27. travanj 2024 03:31