REUTERS/Costas Baltas
PIŠE ROBERT MATTEONI

OPROŠTAJ SENATORA! IZ RUSIJE U MIROVINU Čak četvorica hrvatskih reprezentativaca mogli bi se oprostiti od Vatrenih na čelu s kapetanom Modrićem

Svjetsko prvenstvo u Rusiji vjerojatno će biti zadnji čin sjajne reprezentativne karijere Luke Modrića, ali ne samo njega već još trojice Vatrenih.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. studeni 2017. 21:49

Nakon što je izvanredno finiširao vatrenu godinu, potvrdivši još jednom kome je trebalo da je jedinstvena klasa, Luka Modrić može se napokon opustiti po reprezentativnom pitanju. Prvo zato što je Hrvatska izborila Rusiju 2018., drugo zato što je on bio predvodnik uspjeha te misije, treće zato što je cjelokupna domaća javnost, nakon 11 njegovih reprezentativnih godina, napokon unisono “priznala” njegovu svjetsku veličinu i u dresu Hrvatske!

Plasmanom u Rusiju reprezentacija će do kraja iduće sezone (srpanj) imati barem još 7-8 nastupa, uključujući tri utakmice u skupini SP-a. Nadamo se svi zajedno kako bi se ta brojka utakmica mogla popeti barem za još 2-3 ako Vatreni izbore prolazak skupine i potom još koju rundu kup-sustava. Sve to skupa znači da ćemo Luku Modrića kao lidera Hrvatske gledati još desetak utakmica te uživati u njegovom nogometu kao i većim dijelom dosadašnjih mu 103 nastupa. Za 32-godišnjeg Zadranina biti će to treće svjetsko prvenstvo, nakon Njemačke 2006. i Brazila 2014., odnosno šesti veliki turnir (uz tri Eura).

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Postoji li mogućnost da Luka Modrić nastavi reprezentativnu karijeru i nakon Rusije 2018.? Kako trenutno igra taj sjajni veznjak, on uopće ne izgleda da živi 33. godinu života, odnosno 16. godinu profesionalnog igranja. U brojnim razgovorima na temu Vatrenih Modrić je nekoliko puta isticao ideju kako bi najljepše bilo zaključiti reprezentativnu karijeru na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, i to sa što boljim rezultatom. Gledamo li njegove nastupe od 2006. godine, najuspješniji su bili prolasci skupine na Euru 2008. i 2016., dok je na dva SP-a i Euru 2012. s Vatrenima ispao u skupini. Ne možemo se oteti dojmu, naravno, da je Hrvatska mogla više učiniti lani u Francuskoj. No, sigurni smo da je ona bila spremna učiniti velike stvari u Austriji, kada je nes(p)retno propustila polufinale “zbog jedne turske sekunde”.

Rijeka, 061017.
Rujevica.
Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2018. izmedju reprezentacija Hrvatske i Finske.
Na fotografiji: Mario Mandzukic.
Foto: Matija Djanjesic / Hanza Media
Matija Djanjesic / Hanza Media / CROPIX
Mario Mandžukić

U oba navrata Modrić je odigrao ponajbolje mu turnire. Je li Rusija 2018. ona treća sreća, odnosno je li ovaj maestro nogometa spreman dirigirati gala koncertom reprezentacije za svoj najuspješniji okvir dvanaestogodišnje Vatrene priče?

Nema dvojbe da će o formi Luke Modrića jako puno toga ovisiti, kao što je točno da cijela momčad mora biti na visini izazova, da bi se poklapanjem svih učinaka ostvarilo rezultatski iskorak. Veliko je pitanje kakvu će klupsku sezonu imati do svibnja u Realu, koliko će se istrošiti. No, ako je nešto po minulom radu prepoznatljivo, to je onda ona motiviranost koju Modrića dodatno napali da pruži doista najbolje od sebe. U Austriji je bio praktički pravi debi protagonista i ušao je u momčad Eura. Prije Francuske bio je nabrijan i zbog vlastitog zenita igre, ali i vrlo raspoložene i moćne momčadi. Ozljeda ga je poremetila, ali je opet bio jedan od boljih igrača prve faze Eura. Kako sada izgleda kad se dodatno napuni adrenalin motivacije, vidjelo se protiv Kosova, Turske, Ukrajine i Grčke.

Lens, Francuska, 250616. 
Stadion Bollaert-Delelis.
Utakmica osmine finala UEFA Euro 2016 izmedju Hrvatska - Portugal. 
Na fotografiji: Luka Modric, Vedran Corluka.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Modrić je želio puno toga dokazati u vrlo teškom mu osobnom razdoblju unutar domaćeg okruženja, i bio je jednostavno maestralan.

Najbolja izvedba

Bude li tako našpanan, a prije toga, naravno, zdrav i relativno svjež, u Rusiji bi mogao biti lider iskoraka Hrvatska. Kako god završila ta priča, već sada se može ustvrditi da je Modrić ponajbolji igrač u povijesti reprezentacije. To što sada cijela javnost ima slične nijanse promišljanja može ga samo riješiti tereta “neispunjenih očekivanja”, odnosno može biti odlučan faktor da se u samom finišu reprezentativne priče razigra u svojoj najboljoj izvedbi.

Oproštaj senatora?

U Rusiju će Hrvatska otići s reprezentacijom koja ima četvoricu igrača “over 30”. Uz Luku Modrića (1985.), to su Danijel Subašić (1984.), Vedran Ćorluka (1986.) i Mario Mandžukić (1986.). Četiri igrača iz reda senatora zapravo znači da Vatreni imaju mlađu momčad te da će svi ostali biti u dobi kada logično mogu konkurirati za barem još jedan natjecateljski (dvije godine) ciklus…

Kad govorimo o onima iznad 30 godina, onda to ne znači da su oni stari i fizički nedovoljne moći da opstanu u izazovima reprezentacije. Dapače, danas su se vremena promijenila i vijek profesionalnih igrača na visokim razinama nogometa se produljio. U hrvatskom kontekstu dovoljno se prisjetiti Darija Srne, koji je i sa 34 godine odigrao izvanredno na Euru 2016… No, sa 30 i više godina igrači su u fazi kada preispituju svoje mogućnosti, pogotovo što su još uvijek klupski vrlo aktivni u inozemnim klubovima. Igrati na dva kolosijeka postaje im sve teže. Kako se to reflektira na mogućnosti ovisi od igrača do igrača, nisu svi isti po fizičkoj konstituciji, integritetu i po voljnim momentima…

Luka Modrić već je prije najavio da bi u Rusiji želio završiti 12 godina dugu reprezentativnu karijeru s velikim rezultatom. Akcent je bio na “rezultatu”, ali je u ovom slučaju značajnija teza o završetku karijere u Vatrenima. Vedran Ćorluka to nije najavio, jer ionako ne priča baš za medije, ali s više od 32 godine, koliko će imati na SP-u, a pogotovo s težinom ozljeda i problema s tetivama koje ga muče odavna, dojam je da će i on u Rusiji zaključiti Vatrenu priču.

Za Danijela Subašića sva “pravila o dobi” nisu presudna. Kao i svi golmani, koji u pravilu djeluju bolji što su iskusniji i stariji, njegove će linije kretanja u reprezentaciji, naravno, diktirati forma (izbornikov stav), ali i osobna vizija o nastavku karijere na dva vrlo zahtjevna kolosijeka, u klubu i reprezentaciji.

Mario Mandžukić će također u Rusiju stići sa 32 godine na leđima. U nedavnom razgovoru nije imao precizan stav o tome što će biti dalje u reprezentativnoj karijeri, odnosno bi li u Rusiji zaključio tu 11 godina dugu mu priču. Tada nam je kazao kako je najvažnije da se do Rusije stigne, a onda će se razmišljati što i kako dalje. Dakle, i njegova je opcija otvorena…

Linker
24. travanj 2024 05:29