Foto: Damir Krajač / CROPIX
OPORAVAK OD OZLJEDE

OTKRIVAMO HOĆE LI MODRIĆ IGRATI PROTIV MAĐARSKE I WALESA Real mu sugerira da preskoči te utakmice, evo što je odlučio kapetan Vatrenih!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 27. rujan 2019. 00:31

To otprilike tako započne. Malo savjetovanja u klubu, kroz priču o tome da treba biti oprezan u ozljedi aduktora. Malo onda putem medija “glasine” iz kluba da Real nije sretan pozivom koji je na klupski mail stigao iz HNS-a, po kojem se Luka Modrić treba priključiti reprezentaciji za kvalifikacijske oglede u listopadu. I naposljetku, malo “poziva” kroz medijske odjeke da se potakne igrača da bi bilo lijepo prema klubu, koji ga plaća, da preskoči reprezentativnu akciju i potpuno se oporavi od ozljede te pripremi za važna iskušenja koja slijede...

Vraćanje u formu

Sama činjenica da iz Reala odjekuju spomenute želje pokazuju da su u klubu svjesni stava Luke Modrića. Ukoliko je zdrav, a sada definitivno jest, on će se odazvati reprezentativnom pozivu. I zato nema ni najmanje dvojbe kako će kapetan Vatrenih stići na početak priprema, 7. listopada u Splitu. Do tog okupljanja Real ima na rasporedu još četiri utakmice. Uz Osasunu (ove srijede) slijedi subotnji derbi protiv Atletica (na Wanda Metropolitanu), pa sljedeće srijede Liga prvaka kada u Madrid stiže Brugge, te u subotu 5. listopada kada opet na Bernabeu stiže Granada. Iz kuta izbornika Zlatka Dalića svakako je dobra stvar što će Modrić u idućih devet dana biti u konkurenciji za tri utakmice. Koliko će igrati, teško je reći, ali bit će to barem dvije utakmice (Brugge, Granada), ukoliko ga Zidane ne ubaci odmah u vatru protiv Atletica. U svjetlu pripreme za Mađarsku to je bolji dio priče.

U kontekstu Realovih pogleda stvari sigurno stoje drugačije. Niz igrača im igra u reprezentaciji i nakon svake akcije u Valdebebasu drhte dok osluškuju zaključne vijesti s tih utakmica. Stoga, kad god mogu pritisnuti neoporavljene ili igrače koji su u nekom problemu (recimo, loša forma) oni ih potiču da preskoče reprezentativnu utakmicu. Nedavno je tako Real “podigao” ton s Belgijcima oko Edena Hazarda, i to iz razloga što su ga pozvali da dođe u Bruxelles na obveznu liječničku kontrolu.

Poseban status

Madriđani su smatrali da je to putovanje bilo suvišno i samo oduzimanje vremena za terapije ozlijeđenoga, 100 milijuna eura plaćenog ovoljetnog pojačanja. Hazard se brzo vratio u program liječničkih protokola Reala dok, recimo, James Rodriguez nije otišao na prošlu reprezentativnu akciju u Kolumbiju kako bi se što prije oporavio od ozljede.

No, James je u specifičnoj situaciji. Praktički je “slučajno” ostao u Realu i kad nije bilo novih pojačanja Zidane ga je morao početi koristiti.
Kako je James i dobro odigrao nekoliko utakmica, sada je silno zainteresiran da bude u maksimalnoj spremi i s podrškom kluba, jer je njegova želja oduvijek bila da ostane u Realu...

Luka Modrić ima 34 godine i veteran je jedne od najtrofejnijih momčadi u povijesti velikog Reala. Kao takav uživa poseban status. Zidaneu je jako važan i zato je trener sam kazao u srijedu da ga želi poštedjeti suvišnih napora i da će ga čuvati za Atletico i daljnje nastupe. No, sve to nema baš puno utjecaja na priču o reprezentaciji i Modriću. Prije svega zato što su utakmice s Mađarskom i Walesom u listopadu ključne za ovjeru vize za Europsko prvenstvo 2020. Potom je ključan i standardni stav koji Modrić ima u pogledu reprezentativne karijere.

Od kada je 1. ožujka 2006. godine zaigrao za Hrvatsku (izbornik Zlatko Kranjčar), Modrić je izostajao samo s onih prijateljskih utakmica gdje nije bila potrebna njegova nazočnost, ili ga se štedjelo upravo zbog klupskih obveza i dobrih odnosa. U trinaest godina zbog ozljeda je morao preskočiti dio tih utakmica, ali i osam natjecateljskih nastupa (lom noge, operacija koljena...), dok je u pet navrata sjeo na klupu, jer su izbornici procijenili da nije nužno potreban za igru (recimo, protiv Malte, Andore...) ili ga se štedi zbog oporavka (Španjolska...).

Drugim riječima, Modrić se uvijek odaziva izbornicima i praktički bi svaki put želio igrati, čak i onda kada je to (primjerice, nedavno protiv Tunisa) samo revijalna utakmica... Mediji su u Madridu istaknuli da je ove jeseni kapetan Vatrenih igrao više za reprezentaciju nego za Real. I to je točno, ali tome je najmanje kriv Modrić. Naime, u prvom kolu je igrao u Vigu 56 minuta, a onda je prvi put isključen u karijeri, i to zbog novog pravila (gaženje Ahilove tetive) koje se već preispituje u La Ligi jer je teško primjenjivo.

Doziranje snaga

Dobio je utakmicu kazne i nije nastupio protiv Valladolida. No, onda ga je u trećem kolu Zidane, neočekivano, ostavio na klupi protiv Villarreala i uveo tek 22 minute pred kraj. Ukupno 78 minuta od mogućih 540 doista djeluje nelogično u odnosu na 180 minuta za Vatrene, ali s druge strane to znači da oporavljenom Modriću ne trebaju odmori, naprotiv. Igraču treba igra jer se samo tako može vratiti u ritam utakmice i pravu formu.

Druga je stvar što će Zlatko Dalić morati, koliko god se Modrić tome protivio, dozirati snage kapetanu u Splitu i Cardiffu. Trebao je to učiniti i u Slovačkoj, odnosno Azerbajdžanu. Unutar tri dana jako je teško da, pogotovo tek oporavljen, igrač izdrži dvije vrlo zahtjevne utakmice bez problema...

Linker
20. travanj 2024 10:10