D. Olivari
REPORTAŽA IZ HRVATSKE BAZE

OVDJE MOŽETE SAZNATI SVE O NASTUPU HRVATSKE NA EURU! MLADE VATRENE ZVIJEZDE STIGLE POD PRATNJOM POLICIJE Upozorenje za Hrvate - ne dolazite bez karte

Mlada Gračanova selekcija jučer je stigla na poprište Eura. Zrakoplovom iz Pule dečki su došli u Rimini, a nakon toga su se autobusom prevezli u Riccione, gdje će im biti baza. Prvu utakmicu u skupini C naši igraju u utorak u 18 sati protiv Rumunjske, u petak 21. lipnja na rasporedu je veliki okršaj Hrvatske i Francuske, a 24.lipnja (ponedjeljak) igraju Hrvatska i Engleska.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. lipanj 2019. 11:05

Mladi Vatreni smješteni su u Grand Hotelu des Bains. Dočekali su ih ljubazni domaćini i autobus koji će im biti na raspolaganju za vrijeme Europskog prvenstva. Prvi je dojam da će prvenstvo biti jako dobro organizirano, da su domaćini poduzeli sve ne bi li prije svega sigurnosni aspekt bio maksimalno ispoštovan.

Nekoliko policijskih automobila pratilo je naše dečke do hotela, a na nekim dijelovima ceste su bile blokirane. Kažu nam ovdje da će svi mogući pokušaji bilo kakvih incidenata i huliganskog ponašanja biti sasječeni u korijenu. Koliko smo shvatili, najveća su bojazan rumunjski navijači. Također, najavljen je i dolazak velikog broja engleskih navijača koji prate svoju mladu reprezentaciju.

Po informacijama, najmanje će biti francuskih i hrvatskih navijača. Inače, prodaja ulaznica preko interneta je zatvorena, možda će se još biti slobodne prodaje na blagajnama na dan utakmica, ali dolazak bez ulaznice ipak je velik rizik. Ili, još jasnije, ako niste kupili ulaznicu internetom, naš prijedlog glasi: nemojte dolaziti.

D. Olivari

Naša će reprezentacija sve tri utakmice u skupini igrati na stadionu Serravalle u San Marinu, a Riccione, gdje će dečki boraviti, mjesto je od 36 tisuća stanovnika u Italiji, u pokrajini Emilia-Romagna. Radi se o klasičnom turističkom mjestu u kojem ima više hotela nego stambenih objekata. Riccione je lociran na moru, pješčana plaža duga je desetak kilometara i već je sad prepuna. Jučer nas je ovdje dočekala temperatura od 35 celzijusa i ogroman broj turista.

D. Olivari

Za one naše navijače koji dolaze informacija o cijenama: pivo od pola litre košta 6 ili 7 sedam eura, ovisno o mjestu ispijanja, špageti u raznim kombinacijama između 15 i 20 eura, morski plodovi i meso bitno su skuplji, između 30 i 40 eura. Vjerojatno ima i nekih jeftinijih restorana gdje zalazi domaća klijentela, ali to prvog dana boravka ipak nismo mogli otkriti.

D. Olivari

Inače, u Riccioneu ne možete baš shvatiti da se igra Euro. Nismo zamijetili neke plakate koji najavljuju turnir, na ulicama su samo oni koji vas pozivaju na plaže i restorane.

Praktički sve ulaznice kupili su rumunjski navijači iz Italije

U Italiji živi ogroman broj Rumunja, neke brojke govore o 1,2 milijuna. Kad je Rumunjska primljena u EU, dignuta je rampa te je tisuće i tisuće Rumunja otišlo živjeti i raditi u Italiji. Čak je svojevremeno pokrenuta politička i diplomatska akcija da se Rumunjska prisili da poduzme mjere sprečavanja nekontroliranog odlaska njihovih građana u Italiju.

San Marino treća je najmanja država u Europi (poslije Vatikana i Monaka), potpuno okružena teritorijem Italije. Baš u tom dijelu živi najviše Rumunja, pa će se njihova reprezentacija na sudaru s Hrvatskom osjećati kao kod kuće. Praktički sve ulaznice za mali stadion koji prima 4 tisuće i 600 gledatelja kupili su rumunjski navijači, kažu nam da se sprema velika koreografija, na stadionu će se mahati rumunjskim zastavicama... Izgledat će da se igra u Bukureštu!

Po našim saznanjima, na tribinama će biti samo stotinjak hrvatskih navijača, nešto malo domaćih, dok će svi ostali biti rumunjski navijači. Ovdašnja je policija obaviještena da dolazi i oko 300 vrlo opasnih rumunjskih “navijača” koji se zaista moraju opasati velikim navodnim znakovima. To čak nisu ni huligani, nego tipovi koji se bave raznim kriminalom. No s tim su ovdje dobro upoznati, tako da se ne očekuju neredi. Makar, jasno, naši navijači koji dođu moraju biti oprezni jer će zaista biti u skroz neprijateljskom okruženju. A Gračanovim će dečkima činjenica da će kompletni stadion biti protiv njih sigurno biti još jedan motiv. (do)

Je li tu možda Dejan Lovren?

Bilo je jučer zanimljivo kad je mlada vrsta iz Medulina stigla na pulski aerodrom. U Istri ima dosta engleskih turista, a mnogi su čekali let za povratak na Otok. Koliko smo uspjeli čuti, letovi su bili za Birmingham i Liverpool. Kad se autobus mladih reprezentativaca parkirao ispred ulaza na aerodrom, okružili su ga brojni engleski turisti, a kad su Gračanovi dečki počeli izlaziti, Englezi su nas pitali:

- Je li tu Dejan Lovren?

Nisu baš svi upoznati da se radi o mladoj hrvatskoj vrsti, ni da se igra Euro. Kad su vidjeli da dolazi hrvatska reprezentacija, pomislili su da je riječ o A vrsti, a prvi im je “pick” očito bio slavni Vatreni.

Bili su jako razočarani kad smo im kazali da Lovrena nema. A pitanje je hoće li ga uopće više gledati u Premiershipu jer je dosta izvjesno da Lovren odlazi iz Liverpoola.

RASPORED UTAKMICA:

Skupina A

1. kolo, 16. lipnja:

Poljska - Belgija (Reggio Emilia u 18.30), Italija - Španjolska (Bologna u 21.00).

2. kolo, 19. lipnja:

Španjolska - Belgija (Reggio Emilia u 18.30), Italija - Poljska (Bologna u 21.00).

3. kolo, 22. lipnja:

Belgija - Italija (Reggio Emilia u 21.00), Španjolska - Poljska (Bologna u 21.00).

Skupina B

1. kolo, 17. lipnja:

Srbija - Austrija (Trst u 18.30), Njemačka - Danska (Udine u 21.00).

2. kolo, 20. lipnja:

Danska - Austrija (Udine u 18.30), Njemačka - Srbija (Trst u 21.00).

3. kolo, 23. lipnja:

Austrija - Njemačka (Udine u 21.00), Danska - Srbija (Trst u 21.00).

Skupina C

1. kolo, 18. lipnja:

Rumunjska - Hrvatska (Serravalle u 18.30), Engleska - Francuska (Cesena u 21.00).

2. kolo, 21. lipnja:

Engleska - Rumunjska (Cesena u 18.30), Francuska - Hrvatska (Serravalle u 21.00).

3. kolo, 24. lipnja:

Hrvatska - Engleska (Serravalle u 21.00), Francuska - Rumunjska (Cesena u 21.00).

Polufinale

27. lipnja:

Pobjednik skupine A - drugoplasirani iz skupina B/C ili pobjednik skupine C (Bologna u 18.00)

Pobjednik skupine B - drugoplasirani iz skupine A ili pobjednik skupine C (Reggio Emilia u 21.00).

Finale

30. lipnja: Pobjednici polufinala (Udine u 20.45).

PROPOZICIJE NATJECANJA

Kao što je i uobičajeno na UEFA-inim natjecanjima, glavni kriterij za određivanje plasmana u skupini u slučaju istog broja bodova i na Euru U-21 bit će međusobne utakmice reprezentacija, a tek onda ukupna gol-razlika. Budu li dvije reprezentacije, koje igraju međusobno u posljednjem kolu, izjednačene po svim kriterijima, tada će raspucavati jedanaesterce za konačni plasman. Naravno, bit će to samo u slučaju da su s njima u krugu nije nijedna druga reprezentacija.

Tri prvoplasirane momčadi iz tri skupine idu u polufinale, a tamo će im se pridružiti i najbolja drugoplasirana. Gledaju se sve utakmice u skupini prema kriterijima: bodovi, gol-razlika, postignuti golovi, disciplinski bodovi, koeficijent reprezentacije. Polufinalni raspored zbog toga još nije jasan. Ovisno o raspletu, polufinalni parovi bit će sljedeći: najbolji drugoplasirani iz skupine A igra protiv pobjednika skupine B (drugo polufinale igraju pobjednici skupina A i C), dok najbolji drugoplasirani iz skupina B ili C igra protiv pobjednika skupine A (drugo polufinale igraju pobjednici skupina B i C).

S Eura U-21 četiri će se reprezentacije plasirati na nogometni turnir Olimpijskih igara 2020. Engleska tamo neće nastupiti i plasira li se ona u polufinale, tada će se 27. lipnja u Ceseni igrati utakmica vrijedna Olimpijskih igara. U njoj će nastupiti druga i treća najuspješnija drugoplasirana momčad iz tri skupine. (dd)

Mini Vatreni su rasprodali stadion u fazi natjecanja po skupinama

Stadion San Marino, gdje će Minivatreni odigrati sve tri utakmice grupne faze na Europskom prvenstvu U-21, rasprodan je do posljednjeg mjesta. Okršaje izabranika Nenada Gračana protiv Rumunjske, Engleske i Francuske na najmanjem stadionu EP-a pratiti će 4.506 gledatelja, koliko iznosi kapacitet stadiona prema propozicijama UEFA-e.

Potvrdio nam je to kolega Matteo Pascucci iz San Marina kazavši da su većinu karata razgrabili tamošnji žitelji, koji nemaju često prilike na djelu vidjeti najbolje što nogomet može ponuditi, pa makar i na razini U-21.

Nepoznanica je koliko su karata kupili hrvatski navijači, ali jasno je da u Englezima, Francuzima i Rumunjima neće imati veliku konkurenciju jer njihovih navijača na prvenstvo ne dolazi mnogo.

Izborili nastup

Stadion San Marino je najmanji na Europskom prvenstvu, a za one koji na utakmice ne dolaze autom, važno je napomenuti da vlakovi, kao drugi najpopularniji način transporta, ne voze u San Marino, već do Riminija, gdje busevi preuzimaju prijevoz i vode navijače izravno do stadiona. Atmosferu u San Marinu donekle će pokvariti tartan-staza oko cijelog travnjaka, a i akustika je smanjena zbog samo dvije tribine, koliko ih u San Marinu imaju.

Hrvatska je na tom stadionu odigrala posljednji službeni susret, i to najvažniji u posljednjih 15 godina jer je u zadnjem kolu kvalifikacija golovima Halilovića, Vlašića, Uremovića i Bosančića osigurala nastup na Euru. Ta bi činjenica trebala biti od koristi Minivatrenima u pripremi susreta protiv Rumunjske u prvom kolu Eura jer su ne tako davno gostovali na travnjaku koji inače okupiraju reprezentacija San Marina i klub San Marino Calcio, koji trenutno nastupa u Serie D.

Na tom su stadionu najčešće padali negativni rekordi pa je tako najveći poraz seniorska reprezentacija San Marina doživjela u rujnu 2006. godine, kada ih je Njemačka pregazila s 13:0, a s 8:0 ondje su 2013. pobjeđivale Engleska i Ukrajina.

Jedinu pobjedu na vlastitom stadionu nogometaši San Marina tamo su upisali protiv Lihtenštajna 2004. s minimalnih 1:0.

Linker
27. travanj 2024 02:28