CROPIX
EVO ŠTO SVE ČEKA VATRENE

OVO JE GLAVNI RAZLOG ZAŠTO JE LIGA NACIJA OD VELIKE VAŽNOSTI ZA VATRENE Ne bude li bodova u posljednje dvije utakmice moglo bi biti problema

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 16. listopad 2018. 10:13

Još dva dvoboja u studenome, prvo u Maksimiru sa Španjolskom 15. studenoga pa tri dana kasnije s Engleskom na Wembleyu, gdje će Hrvatska tražiti bodove za micanje s posljednje pozicije i ostanak u elitnom razredu, i za Vatrene je premijerno izdanje Lige nacija vrlo vjerojatno završeno, iako nada još postoji, budući da do prvog mjesta mogu s dvije pobjede u zadnje dvije utakmice. Hrvatska se ipak već polako okreće kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine, koje će se od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. održati u 12 gradova domaćina.

Zlatko Dalić i njegovi momci idu u ždrijeb zajedno s još 54 europske reprezentacije, od kojih će se Kosovo po prvi put naći u kvalifikacijskoj borbi za Euro. Na 16. EP nitko se neće plasirati direktno, tako da je format poprilično jednostavan. Reprezentacije će biti svrstane u deset skupina, pet sa šest i pet s po pet momčadi. Prve dvije reprezentacije iz svake skupine automatski idu na Euro, dok će preostala četiri mjesta upotpuniti pobjednici svaka od četiri kvalitativna razreda Lige nacija. Oni će zaigrati u play-offu koji je na rasporedu u ožujku 2020. godine. Tamo se, recimo, može naći i Hrvatska, ako ne bude među dvije najbolje momčadi u kvalifikacijskoj skupini za Euro. Ti sudari na rasporedu su u ožujku, lipnju, rujnu, listopadu i studenom 2019.

Ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Euro bit će održan 2. prosinca u 12 sati po hrvatskom vremenu u Dublinu, glavnom gradu Irske. Reprezentacije će biti podijeljene u šest jakosnih skupina, a nositelji će se odrediti prema uspjehu u Ligi nacija. Hrvatska trenutačno ne stoji najbolje, na ljestvici drži 11. od ukupno 12 mjesta u Ligi A, tako da će, ne bude li u studenom bolje tržila s bodovima, biti u drugoj skupini nositelja kvalifikacija za Euro. Upravo zato je ostanak Hrvatske u elitnom društvu Lige nacija vrlo bitan. Jer ako ispadne u Ligu B, automatski će u sljedećim kvalifikacijama biti među drugim nositeljima u ždrijebu, a možda i među trećim, bude li njen učinak posebno loš.

No, isto tako, što se ždrijeba za Euro 2020. godine tiče, izvlačenja koje će se održati 1. prosinca 2019. godine, Hrvatska će imati potpuno novu šansu. Bude li prva u skupini i natjecanje okonča među šest reprezentacija s najviše osvojenih bodova, u ždrijebu će biti među prvim nositeljima.

Rezultati by SofaScore

Linker
25. travanj 2024 05:46