Screenshot / Screenshot
ZNAK DA SE ČAŠA PRELILA

'OVO JE ISPALO AMATERSKI, ZASLUŽILI SMO 'ŠAMARANJE!' DUŽNOSNIK HNS-A PRIZNAO VELIKI GAF, A JEDAN DETALJ POSEBNO BOLI Modrić je prvi pitao 'što ako...'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 18. listopad 2019. 00:01

"Mi igrači moramo biti fokusirani na teren. Nikad nisam igrao za onog tko vodi Savez, ni za izbornika. Ja igram za Hrvatsku, a mi ne možemo utjecati na to tko vodi reprezentaciju ili što navijači traže, to mora netko drugi rješavati", bio je jedan od prvih "šarf" istupa kapetana Luke Modrića.

Dogodio se, simbolično, na Rujevici, nakon 1-1 s Finskom, u noći kada su eskalirali svi nakupljeni problemi ispod tepiha i kada je otvorena Pandorina kutija "pojela" Antu Čačića.

"Sa Slovačkom u Rijeci, istom strašću kao u svakom gradu Hrvatske. Igrači ne odlučuju gdje. Zato nema skrivanja iza momčadi kad se krivo procjenjuje", dvije godine potom opet se oglasio kapetan i natjerao kompletni Savez da se pokrije ušima.

Modrić nije tip od konfrontacija, no u posljednjih je nekoliko godina odlučio zauzeti gard i štititi integritet svlačionice. Pokazao je to u ova dva javna istupa, ali, koliko čujemo, uzeo je u red i svoj dio, pa je i s Rakitićem nakon svega odradio jedan prilično direktan razgovor. Upravo je stoga zadnji "tweet" odao da se čaša opet prelila...

OK, u ovoj skupini svi su očekivali da ćemo kvalifikacije riješiti ranije, i da je logično spojiti Rijeku i Puli, te plasman zaključiti rujevičkom revijom. Saznajemo da su na sastanku oko dodjele domaćinstva sjedili svi, i da je opći konsenzus bio da se utakmice odigraju u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i konačno Splitu. Tu nije bilo spora. Kada se, pak, krenulo određivati tko će gdje i kada, odlučeno je da će raspodjela biti ovakva kakva jest. Azerbajdžan Zagrebu, Wales Osijeku, Mađarska Splitu i Slovačka Rijeci?, bio je plan, na koji su svi kimnuli glavom, pa i izbornik Zlatko Dalić.

No, već nakon poraza u Mađarskoj, postalo je očito da stvari neće ići glatko kako su svi očekivali.

- Ma riješit ćemo sve do tada, nema brige - navodno je u jednom razgovoru koji se događao tijekom srpnja visoki dužnosnik Saveza kazao Luki Modriću, koji je i postavio pitanje "Što ako...?", ne dovađavši u pitanje Rijeku kao Rijeku, već Rujevicu u sklopu tako eventulano kompleksne završnice.

Vidjevši da daljnji razgovor nema smisla, Modrić se povukao. Ali, Savez nije reagirao, odnosno nije na vrijeme. Jer, za promjenu domaćinstva, HNS mora poslati dopis Uefi 90 dana uoči utakmice. Što Savez nije učinio. A, koliko čujemo, nije ni sada poslao upit krovnoj federaciji, već je sve netko pustio u javnost kako bi nemušto osluškivao eter, a zauzvrat dobila pljuska. I to neočekivana, kapetanska..

Slaganje rasporeda po principu da se igra u cijeloj Hrvatskoj definitivno je jedna od boljih stvari koje je Savez učinio u posljednje vrijeme, no ne treba biti previše mudar da se shvati kako je Rujevica za kraj bila nepromišljen potez. Kada se to i naposljetku shvatilo, upalila se crvena linija, gdje je pušteno u eter da iza odluke o promjeni domaćinstva stoje - igrači.

I ta crvena linija bila je crvena krpa za Modrića, koji je nakon razgovora s nekoliko važnijih suigrača, odlučio javno reagirati. I poslati ogromnu packu svima u Savezu.

- Upozorili smo vas odavno, ali niste reagirali - pršti iz tweeta. - Ali više se nećete skrivati iza nas!

Jer, sve borbe, koje traju i čekaju neku novu eskalaciju, ovoga su puta stale iza reprezentacije, skrivajući se iza navodnih igračkih želja.

Koje nisu bile želje, već upozorenja, i koje se nisu dogodile u listopadu, već debelo u lipnju. Kada se do novinara probila intencija selidbe, prvi dojam bio je - logično, jer doista nije isto tražiti proboj do Eura pred osam, ili 30 tisuća ljudi. Ali, tada je već bilo kasno. I apropo Rijeke, i apropo Slovačke, a, konačno, apropo igrača. Koje su neki članovi Izvršnog odbora imenom i prezimenom stavili u prvi plan "želja i pozdrava", štiteći svoje strateške autogolove.

Strašno...

- I zaslužili smo osudu i "šamarenje", bez dvojbe. Ovo je ispalo potpuno amaterski. A, zapravo, ništa se i nije planiralo izvesti, pogotovo ne bez Miškovića, koji je, uostalom, dopredsjednik saveza. Istina je da se o tom pričalo, još nakon Poljuda, ali uvjeravam vas da nije išlo u službenu proceduru - kazao nam je jučer jedan visoki dužnosnik HNS-a.

Linker
23. travanj 2024 21:47