Kramarić i Rebić
 REUTERS/Maxim Shemetov / REUTERS
MALI PROBLEMI ZA IZBORNIKA

OVO SU TRI OTVORENA PITANJA UOČI NADOLAZEĆIH UTAKMICA VATRENIH Kramarić i Rebić nove su opcije za napadača, ali tko će na lijevog i desnog beka?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. listopad 2018. 00:14

Zna se da je Šime Vrsaljko desni branič Vatrenih i kad god bude zdrav i spreman, njegovo je mjesto neupitno u ekipi. No, Vrsaljko ima povremeno probleme s ozljedom, događa se to mnogim igračima, izbornik mora naći alternativu. Najjednostavnije je, da se ne eksperimentira, “iskoristiti” Domagoja Vida koji je u toj ulozi odigrao mnoge utakmice u karijeri, međutim Vida se etablirao u stoperskom tandemu s Dejanom Lovren. I logično je tražiti drugo rješenje.

U utakmicama s Engleskom i Jordanom neće biti pronađeno jer izbornik nije pozvao nikoga novog. Dalić je najavio kako još jednom želi iskušati Marka Rog, vjerojatno protiv Jordana, a za Tri lava će skrpati sastav ovisno o Vrsaljkovu stanju. Tin Jedvaj nominalno figurira kao zamjena za Vrsaljka, međutim njegove izvedbe u klubu i reprezentaciji nisu ohrabrile izbornika. Pozicija trajne zamjene za Vrsaljka otvorena je i bit će i nakon ove listopadske akcije.

Dalić i pomoćnici, pritom je posebno aktivan Ivica Olić, gledaju igrače iz HNL-a, poput Josipa Juranovića iz Hajduka i Alena Grgića iz Osijeka. Možda već u studenom na listi osvane jedno novo ime.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Sime Vrsaljko reacts as he holds his leg                                       REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS/Christian Hartmann

Na Svjetskom prvenstvu Vrsaljko je igrao šest utakmica, Jedvaj jednu s Islandom. Uoči polufinala Šime je bio krajnje upitan, dva-tri dana prije susreta nije mu se davalo više od 20 posto šanse, no motiv je bio pregolem, odigrao je s Englezima, i to svoju najbolju utakmicu, spašavao s gol-crte, asistirao Perišiću za 1:1, Dalić je kazao “jurišao je bez pola desnog koljena”, što je kasnije platio i još uvijek se muči.

Kad Igra Ivan Strinić, zna biti kritika, ali kad ga nema, svi vide koliko je dobro kad je u momčadi. No, kad će branič Milana ponovno biti fit i moći ponuditi reprezentativnu formu, kao i hoće li ga Dalić još koji put zvati, neizvjesno je poput hrvatskih utakmica u ruskoj nokaut fazi do finala.

Bora Sosa predestinirani je lijevi bek, aktualni akter u mladoj reprezentaciji, no Sosa još mora peći zanat. Dotad Dalić na dispoziciji ima Bornu Barišića i Josipa Pivarića, u široj slici vidi još neke, no ne treba očekivat nikakav dugoročan odgovor tko će držati lijevu strane obrane svjetskih doprvaka. Izbornik je ponovo najavio šansu za obojicu, međutim mogao bi biti obrnut raspored, Barišić u susretu za bodove, a Pivarić u prijateljskom, za razliku od rujanske raspodjele obveza.

Zagreb, 280817.
Hotel AS.
Okupljanje hrvatske nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Borna Barisic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
Borna Barišić

Prvenstveno za Barišića to je prilika da su pojača rejting i da do kvalifikacija izbori da bude među dvojicom za tu ulogu koje će Dalić imati u prvom planu za kvalifikacije za Euro.

Karakteristično za sve hrvatske lijeve bekova u aktualnim vizijama Zlatka Dalića, osim Strinića je da su jači napadači nego braniči. Više će bodova za izvedbu skupljati ofenzivnim probojima i centaršutovima nego sigurnom i kirurški precizno odrađenom fazom obrane. I u tome je zapravo problem. Koliko god za beka bilo poželjno da ima što ponuditi naprijed, primarno je da posao obavi otraga. Odreda svi to savršeno znaju, ali prirodno su im afiniteti nešto drugačiji. Zato se najviše veselimo kad nam bek odradi bekovske poslove.

Iako su Ivan Santini i Marko Livaja u kadru, i premda će im Dalić dati još prilika - pritom Livaji nedostaje što još nema pravo nastupa u Ligi prvaka - izbornik barata s dva imena: Andrej Kramarić i Ante Rebić. Kramarić je najbolji strijelac među hrvatskim ofenzivcima i Dalić će ga sigurno koristiti u toj roli, no primarno ga vidi na povučenijem mjestu. Rebić mu je ušao u kadar kao krilo, igre u Eintrachtu u špici daju vjetar u leđa tezi da bi to mogao i u nacionalnom dresu. Kad se igra zatvorenije, na kontre, zacijelo bi.

Osijek, 080618.
Stadion Gradski vrt. 
Prijateljska nogometna utakmica izmedju reprezentacija Hrvatske i Senegala uoci Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji.
Na fotografiji:  Andrej Kramaric.
Foto: Vlado Kos / CROPIX *** Local Caption ***
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Činjenica da se diže Pjaca, koliko god sporo, i posebice da će uskoro staž u mladoj vrsti okončati Vlašić i Brekalo, pojačat će napadačku konkurenciju, specijalno na krilima. Zato je prilično očekivano da će Dalić ulogu centarfora povjeriti Kramariću i Rebiću, a moglo bi se dogoditi da od utakmice do utakmice odlučuje koji je taj. Što nije idealno jer pogotovo je za napadača jasno da mu je bitna sigurnost ako i odigra koju lošiju utakmicu ili promaši šansu. Zato bi se moralo znati tko je prvi centarfor. Dakako, ako se kojim slučajem ne vrati Mandžukić.

U Rusiji je napadač Juventusa imao tu rolu, jedino s Islandom u vršku napada bio je Kramarić. U rotaciji je nedostajao jedan igrač nakon izbacivanja Nikole Kalinića. Da nije napravio incident i natjerao izbornika da mu uruči avionsku kartu u jednom smjeru danas bi igrač Atletica bio prva špica nacionalne vrste. Sa statusom boljim nego ikad. I još to stigne postati, samo da nazove Dalića i ispriča se. Ako je shvatio u čemu je njegova pogreška. Dosad nije pokazao takve nakane, no ima još vremena do izlučnih utakmica za Euro.

Linker
16. travanj 2024 19:59