Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
SVI SMO GA PODCIJENILI

PIŠE TOMISLAV ŽIDAK Zvone Boban kaže da Ante Čačić ne može ništa bitno pokvariti, ali to nije točno... Može, i te kako može

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 15. veljača 2017. 18:29

Kada je Ante Čačić dolazio na izborničku dužnost, svi smo bili puni nepovjerenja. Došao je čovjek bez značajnije nogometne reputacije, niotkud, “no name” je sjeo na jednu od najopipljivijih funkcija u Hrvatskoj. Narod koji se hrani ironijom i rugalicama, a i sâm sam jedan od tih, tražio mu je mikroskopom dobre strane, ali, nalazili smo samo da će biti “Mamićeva lutka na koncu”. Međutim, podcijenili smo, duboko smo podcijenili Čačića. I ne samo mi, već i Mamić.

Podcijenili smo njegovu socijalnu inteligenciju, podcijenili smo i oko starog nogometnog šmekera, koji se godinama kalio na nižerazrednim utakmicama, ali i Dinamu, Zagrebu, Osijeku... Najviše nas je iritiralo što nikada nije bio raspoložen za svađu, nije na prvu opskurnu metaforu izlijetao na polemički poligon, a takvi nam baš idu na živce. Podcijenili smo i njegovu tvrdoglavost, i ne samo mi... “Ne može ništa bitno pokvariti, ali ne može ni ništa bitno donijeti!” Na žalost, tu se Zvonimir Boban nije zaustavio...

Ante Čačić je pokazao da ima - jaja! Pokazao je “časniku za vezu” između njega i Zdravka Mamića, vrata na kojima piše “izlaz”, nije mu bio potreban nosač ceduljica. “Vrati se tamo otkud su te i poslali, meni tutor ne treba!” Taj neposluh Čačiću neće oprostiti, ako ga ne poljubi rezultat. Zasad ga ima, ali prava iskušenja slijede tek ovog proljeća, protiv Turske u Istanbulu, Ukrajine u Zagrebu i Kijevu, Islanda u Reykjaviku. Znate što bi ga još moglo poremetiti? Nikada nije vodio hrvatsku reprezentaciju u Hrvatskoj pred publikom, uvijek je bio pod sankcijama. Ne ostvari li glatko plasman na Svjetsko prvenstvo, bez milosti će mu zakrenuti vratom. A ono što Boban kaže da ne može ništa bitno pokvariti, nije točno. Može, i te kako može. Sjetite se samo olovne atmosfere u reprezentaciji na utakmicama protiv Azerbajdžana i Norveške, te utakmice su bile otvoreni protest protiv Nike Kovača. Ante Čačić je to “olabavio” u nekoliko poteza.

Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / Ilustracija
Ilustracija

Čačić ne želi biti pijun u šahovskoj partiji Zdravka Mamića s njegovim neistomišljenicima, niti dekorater njegovih modela. On nije lutka na koncu, ali je pragmatičan tip. On zna da je Mamić još uvijek glavni i da ne smije prekinuti kontakt. Malo je i zločest, pa nakon što ga je Boban okrznuo, reći će da “Modrić danas igra na višoj razini nego svojedobno Boban”. I doista, svaki razgovor počinje s Lukom Modrićem, a završava s Mateom Kovačićem, koji sa 23 već ima iza sebe godine u Interu i Realu. On bi i u nacionalnoj selekciji trebao biti novi Modrić! Na španjolskoj turneji uspio je primiriti i Rakitićev ego, što nije jednostavno, jer Rakitić je u Barceloni važan čovjek. Obavio je Čačić i to. Sada se sprema u Ukrajinu, na konzultacije s Darijem Srnom, kapetanom kojega ne može prežaliti, a utakmica s Ukrajinom u Zagrebu jedna je od najvažnijih u njegovoj karijeri. Gotovo jednako važna kao i ona s Portugalom na Europskom prvenstvu.

Sastav koji će suprotstaviti Ševčenku zna se već danas, prisutna je samo jedna dvojba; Nikola Kalinić ili Andrej Kramarić? Ostalo se zna; Subašić - Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Pivarić - Badelj, Modrić - Brozović, Rakitić, Mandžukić - Kalinić (Kramarić). Naravno, nakon što je Romea Jozaka otpravio u Dinamo, ceduljice više ne pristižu, mobitel je isključen... Zaslužuje li takav Čačić našu podršku? Mislim da dâ! I nemojte mu više spočitavati Pivarića. To sam napravio i ja neki dan kad me posjetio u bolnici. Raširio je ruke i rekao: “Ali, boljeg nemamo...”

Linker
18. travanj 2024 09:47