Nenad Bjelica i Zlatko Dalić
 Goran Mehkek / CROPIX
TKO JE TO MOGAO OČEKIVATI

PLAVI KVARTET STARTA ZA VATRENE U UTAKMICI ODLUKE? Kako je Bjelica pomogao Daliću: Od igrača na koje nitko nije računao stvorio je reprezenativce

Sjajne igre u Ligi prvaka izbacile su niz kvalitetnih igrača na površinu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. listopad 2019. 10:06

Kad je Nenad Bjelica poslije Dinamove pobjede u Bruxellesu bez ustezanja izjavio kako će Bruno Petković vrlo skoro postati “devetka” hrvatske reprezentacije, malo je bilo onih koji nisu ostali šokirani. Pa, ta je reprezentacija tri mjeseca ranije osvojila svjetsko srebro i sad bi u njoj trebao igrati čovjek koji je nakon godina “traženja” po Italiji odigrao tek dvije, tri ozbiljne utakmice!? Nije se tada doista činilo izglednim da izbornik Zlatko Dalić tako brzo posegne za novim igračem, pogotovo ne za nekim s tako “siromašnim CV-jem”. Nije, budimo iskreni, izbornik tada ni mislio da će ova Dinamova momčad i igrači dosegnuti te razine da se o njima može razmišljati u reprezentativnom kontekstu, nije, budimo također iskreni, mislio je to malotko osim Bjelice. Livaković je u to doba bio jedini “opravdani” u hrvatskoj svlačionici, tada još uvijek tek kao alternacija Lovri Kaliniću.

- Naša želja nije samo da napravimo još koji korak u Europi i da osvojimo dvostruku krunu, Dinamo uvijek mora težiti i tome da ima što više svojih igrača u reprezentaciji. Nadam se da izbornik prati naše igrače, jer su oni to već svojim igrama zaslužili. I Oršić i Petković, recimo, vraća se sad Moro, Šunjić, Livaković... Imamo mi materijala i kandidata za reprezentaciju - rekao je Bjelica nakon okupljanja momčadi na početku zimskih priprema u siječnju, uz dodatak da se, otkad je u Dinamu, nije nijednom čuo s izbornikom Dalićem.

Što je otvorilo priču o ne baš idealnom odnosu između izbornika i trenera najboljeg kluba u državi.

Dojam je da je javnost tada ipak nekako više stala uz mišljenje da Bjelica malo pretjeruje i preotvoreno “gura” svoje igrače u drugu momčad svijeta, još su uvijek mnogi bili opijeni Mandžukićem, Perišićem, Rebićem... da bi razmišljali i vagali jesu li Petković i Oršić uopće dovoljno kvalitetni za hrvatski dres. Uostalom, ipak su dotad igrali “samo” Europsku ligu, uz nju i HNL, tek se trebaju dokazati na najvišoj razini. Ali Bjelica je ostao pri svome i kad je god je mogao tvrdio je da su to sve igrači koji imaju mjesta u reprezentaciji.

Ozbiljno rješenje

Desetak mjeseci kasnije može se vrlo lako dogoditi da u prvih 11 reprezentacije, u zadnjoj i ključnoj utakmici za plasman na Euro zaigraju čak četvorica Dinamovih igrača. Livaković je odavno prigrabio “jedinicu”, pravog konkurenta u ovom trenutku i nema. Bruno Petković također je, čak i povratkom Kramarića, izraziti favorit za mjesto u vrhu napada, zaslužuje status i svojim igrama u reprezentaciji. Dino Perić, momak koji je prošao put od četvrte zamjene u Dinamu do Dalićeva popisa, izostankom Vide i Lovrena svakako ima razloga vjerovati u minutažu u toj utakmici, pogotovo ako Tin Jedvaj ostane na poziciji desnog beka. A sad je tu i Mislav Oršić. Svojim se kontinuiranim igrama u Dinamu u Ligi prvaka sad i kod “objektivne javnosti”, koja je donedavno sa skepsom komentirala Bjeličino “guranje”, nametnuo kao ozbiljno rješenje čak i u konkurenciji Perišića, Rebića ili Brekala.

Dakle, osim što je Dinamu donio momčad za fantastične europske rezultate i time vratio nogometnu euforiju u Zagreb, Nenad Bjelica uvelike je pomogao i Zlatku Daliću. Od igrača na koje nitko nije računao, koji valjda ni sami nisu mislili da će nakon ruskog srebra tako brzo doći do “kockastog” dresa, stvorio je reprezentativce.

- Nikola Moro postaje ozbiljan igrač. On je budućnost reprezentacije - rekao je Bjelica jučer.

Veliki partneri

Ne sumnjamo da će i s njim “pogoditi”, kao s prethodnom trojicom. Spomenimo da je u kadru Zlatka Dalića bio i Marin Leovac, igrao protiv Mađarske u Budimpešti, ali pitanje je hoće li on ponovno biti u kadru, bez obzira što u ovom trenutku igra u velikoj formi. Fascinantan je podatak da bi, ako (ili kad) jednog dana Moro uistinu zaigra u reprezentaciji, svi igrači osim dvojice s hrvatskom putovnicom iz Bjeličina Dinama postali reprezentativci; ta dvojica su Šitum i Zagorac (dobro, i Kulenović i Marin, ali oni su još u U-21 selekciji).

Kad se sve zbroji, Bjelica, zapravo, ispada Dalićev veliki partner u borbi za Europsko prvenstvo.

Dinamovi reprezentativci u Bjeličinoj eri

DOMINIK LIVAKOVIĆ

Bio je na popisu i prije Bjeličina dolaska, dio je i ruske priče. No, svojom odličnom formom i padom Lovre Kalinića u drugi plan u klubu, čvrsto prigrabio ‘jedinicu’ Vatrenih.

BRUNO PETKOVIĆ

Bjelica ga je prvi ‘preporučio’, a on se nametnuo i postao starter. Četiri gola u sedam utakmica, sjajan početak među reprezentativcima.

MARIN LEOVAC

Zadnji put na popisu za utakmice u ožujku, kad je od 30. minute i zaigrao u Budimpešti. Sad je u puno boljoj formi nego tada, ali čini se i dalje od popisa.

DINO PERIĆ

Standardnim igrama i dobrim partijama zaradio izbornikov poziv za nedavne reprezentativne utakmice s Mađarima i Walesom. Legitimni kandidat za prvih 11 protiv Slovaka.

MISLAV ORŠIĆ

Odličnim igrama u kontinuitetu na velikoj sceni zaslužio poziv u rujnu, debitirao u Bakuu u zadnjij pet minuta. No, forma i dalje raste, možda protiv Slovaka konkurira i za prvih 11?

Linker
19. travanj 2024 07:51