CROPIX
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

POGLEDAJTE KAKO BI VATRENI TREBALI IZGLEDATI U RIJECI Jedvaj će opet biti bek, a sutra je 'dan D' za igrača kojeg Dalić čeka već više od godinu dana!

Hamšika i društvo Dalić dočekuje u ne baš blistavoj situaciji, pomalo nezadovoljan klupskom minutažom igrača i njihovim lošim statusima
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 29. listopad 2019. 12:59

Nešto duže od četiri mjeseca odležao je Duje Ćaleta-Car u frižideru Zlatka Dalića prije nego što je u ponedjeljak osvanuo na popisu kandidata za kvalifikacijsku utakmicu sa Slovačkom (16. studeni, Rijeka) i test-dvoboj s Gruzijom (19. studeni, Pula).

Akumulirani kartoni Dejana Lovrena i Domagoja Vide, standardnog stoperskog dvojca ‘vatrenih’, ubrzali su rehabilitaciju igrača koji je prošle godine osvojio srebro u Rusiji, da bi zatim bez pravog objašnjenja počeo birati natjecanja i zaobilaziti europska prvenstva. Na popisu je nakon operacije koljena i odličnog bundesligaškog come backa ponovno i Andrej Kramarić...

Hamšika i društvo Dalić dočekuje u ne baš blistavoj situaciji. Neće to izbornik kazati eksplicitno, jer ne želi medijsku galamu uoči Rujevice i ovjere karte za završnicu Eura, ali nezadovoljan je klupskom minutažom igrača i njihovim okopnjelim statusima. Standardno kao ‘stupovi društva’ nastupaju samo dvojica ili trojica, požalit će se izbornik u intimnijem društvu, Brozović, Livaković i Petković su nositelji igre u klubovima, dok ostali plivaju uzvodno ili ih pomalo odnosi struja. Po sektorima priča izgleda otprilike ovako:

1. Vratari u bermudskom trokutu Championshipa

Dominik Livaković se početkom lipnja u Gradskom vrtu protiv Walesa našao među vratnicama kao vatrogasno izbornikovo rješenje, jer je Lovre Kalinić nestao s radara u Aston Villi. Obilježen kao prirodni Subašićev nasljednik u nacionalnoj momčadi, Kalinić je u međuvremenu potpuno prekrižen u klubu, ove jeseni nema ga u zapisniku, dok je Livaković promociju u reprezentaciji ‘nakitio’ još cijelom serijom impresivnih nastupa za Dinamo. Potpuno suprotno prognozama, ali ‘broj jedan’ je svejedno dobio vlasnika na duže vrijeme.

Oct 18, 2019; Brooklyn, NY, USA; Brooklyn Nets forward Kevin Durant (7) before the game against the Toronto Raptors at Barclays Center. Mandatory Credit: Nicole Sweet-USA TODAY Sports - 13534990
Nicole Sweet-USA TODAY Sports

Ostaju otvorena pitanja broja 12 i 23, jer u međuvremenu je i Simon Sluga krenuo Kalinićevom krivuljom. Championship generalno funkcionira kao bermudski trokut za hrvatske golmane: dok je na papiru naš najbolji vratar potonuo u Villi, odnedavno je bez minuta ostao i Sluga. Početkom listopada 26-godišnji vratar završio je kao zvijezda interneta u onim viralnim skečevima pod radnim naslovom ‘ovo ne smijete propustiti’ kada je primio neke neobjašnjive pogotke protiv Derby Countyja te prepustio mjesto na golu Luton Towna starijem kolegi (James Shea). Posljednje tri utakmice Sluga nije branio.

2. Stoperski tandem upoznat će se na treningu

Dvadesetak dana uoči dvoboja sa Slovačkom jedini stoperski ‘zicer’ u krugu nacionalne momčadi zove se - Dino Perić. Gledate li barometar forme, nema ništa normalnije od toga da 25-godišnji dinamovac preuzme Lovrenov dres, ali mimo toga priča stane pod onu Sir Alexovu egidu ‘football, bloody hell’. Jer Perić u karijeri nema niti minutu nastupa za reprezentaciju, tek se treba registrirati. Da stvar bude zanimljivija, on se nije upisao niti na U21 Euru u Italiji jer su u prednosti bili Katić i Benković, dok se Ćaleta-Car izborniku Gračanu ispričao umorom.

Večer prije nego što će preuzeti pozivnicu, Marseilleov je stoper morao pretrpjeti malu torturu u derbiju Le Championnata na Parku prinčeva. PSG je već do poluvremena pregazio tradicionalnog suparnika (bilo je 4-0). Sažeci otkrivaju da Ćaleta-Car nije skrivio niti jedan gol, ali nije bio niti od osobite pomoći u konsolidiranju obrane. U prijevodu, čeka ga Dalićeva klupa, dok bi mjesto Perićeva partnera u stoperskom tandemu trebao preuzeti Matej Mitrović (za Vatrene zaigrao zadnji put prije godinu dana protiv Jordana i zabio gol) koji se oporavio od ozljede gležnja i u srijedu bi napokon trebao nastupiti za Club Brugge protiv Waregema. Do Rujevice ima četiri utakmice za bildanje forme.

Mogao bi Dalić ovdje posegnuti za Tinom Jedvajem, koji se prijelazom u Augsburg dočepao minutaže na poziciji stopera, ali skloniji je koristiti igrača na mjestu desnog beka jer Karlo Bartolec je tamo zasad samo solidan ‘back up’.

3. Veza ili tko uz Brozovića i Modrića?

Marcelo Brozović je klupskom formom danas prva violina reprezentacije, igrač oko kojeg se vrti kompletna Interova igra. Uzde momčadi držat će naizmjence on i Luka Modrić, naravno pod uvjetom da kapetan dotad izađe iz ozljede, a ozljede u jeseni karijere postaju neizostavan djelić Modrićeva asesoara. Hoće li trokut zatvoriti Ivan Rakitić, do kraja marginaliziran u Barceloni, ili Mateo Kovačić kojem Lampard ipak pruža prilike? Kako u toj priči kotira Nikola Vlašić, malo posustao u CSKA, ali redovito raspoložen kada istrči u Dalićevoj momčadi?

4. Petković i Kramarić - partneri ili suparnici za dres?

Andrej Kramarić se u revolveraškom stilu vratio na bundesligaške terene, dva gola ugradio je u dvije Hoffenheimove pobjede i pokazao da je gladan nogometa i golova. Njegov bolnički staž iskoristio je u međuvremenu Bruno Petković i za kratko vrijeme postao ‘fiks’ u izbornikovim nacrtima. Ako je Ante Rebić prikovan za klupu u Milanu, logično bi bilo da poziciju preuzme senator Kramarić, iako je ovdje legitiman kandidat za dres postao i Mislav Oršić...

Linker
25. travanj 2024 07:23