Foto: Ante Cizmic / CROPIX
KALKULACIJE

POGLEDAJTE SVE OPCIJE ZA VATRENE U UTAKMICI ODLUKE Čak i u slučaju najcrnijeg scenarija i poraza od Slovačke nisu sve šanse izgubljene

Koje su opcije hrvatske nogometne reprezentacije uoči zadnje utakmice eurokvalifikacija protiv Slovačke?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. studeni 2019. 23:47

ŠTO AKO POBIJEDIMO?

Hrvatska pobjedom osvaja prvo mjesto u skupini i osigurava plasman na Euro, no svejedno će biti u drugom ‘potu’ u ždrijebu, neće imati status jednog od šest prvih nositelja, što se određuje na temelju broja bodova koje su osvojili prvoplasirani.

ŠTO AKO REMIZIRAMO?

Dojam ne bi bio tako dobar, ali konačan učinak je jednak. Hrvatska bi bila pobjednik skupine i u drugoj posudi u ždrijebu. Inače, prije nego što se odredi rejting prvoplasiranih brišu se rezultati s posljednjim na tablici u skupinama sa šest ekipa, što u našoj nije slučaj.

ŠTO AKO IZGUBIMO?

To bi značilo da Vatreni u subotu 16. studenoga nisu izborili plasmana na Euro, no prvo bismo pričekali utorak, ako Mađarska ne bi dobila Wales u Cardiffu ipak bismo prošli kao drugoplasirani. Slave li Mađari, ostaje nam doigravanje kroz Ligu nacija.

REZERVNA OPCIJA - MOGUĆ I PLAY-OFF ZBOG NASTUPA U LIGI NACIJA

Kako je Hrvatska igrala u A kategoriji Lige nacija, čak i da nije osvojila nijedan bod u kvalifikacijama za Euro, imala bi pravo na doigravanje. To je nova situacija u europskom nogometu. Ukoliko Vatreni budu poraženi od Slovačke, te poklopi li se da na kraju ne budu ni drugi u izlučnoj skupini, u ožujku će igrati play-off.

Protiv koga točno znat će se nakon što završe kvalifikacije, no u polufinalu bi protivnik sigurno bio netko iz C skupine Lige nacija, a tko tamo nije bio prvi u svojoj skupini Lige nacija. Primjerice Izrael, Rumunjska, Bugarska? U finalu, u završnom ogledu za Euro, rival bi bio netko od tih ili Island. Igra se jedna utakmica, domaćin će biti određen ždrijebom. Sam ždrijeb za taj play-off održat će se već 22. studenoga.

Linker
18. travanj 2024 10:36