Foto: Ante Cizmic / CROPIX
HITNA INTERVENCIJA

POLJUD JE NAPALA BOLEST! OTKRIVAMO ZBOG KAKVE SU NAPASTI REAGIRALI IZ SRCA EUROPE Iz UEFA-e stiže specijalna jedinica agronoma, rješenje je samo jedno

BOLESNI POLJUD Hajduk i Varaždin igraju dan ranije, iz UEFA-e stižu agronomi koji će do Mađarske srediti travnjak
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 01. listopad 2019. 21:58

UEFA-in inspektor obišao je jučer Poljud te naložio da se do utakmice Hrvatska - Mađarska (10. listopada) na travnjaku ne smiju odvijati nikakve aktivnosti (čitaj: utakmice i treninzi) jer je trava splitskoga stadiona u jako lošem stanju, odnosno napala ju je bolest.

Radi se o bolesti naziva Pyricularia grisea ili Magnaporthe grisea koja je uočena još u kolovozu, a Hajduk je unatoč naporima, otkako je uočena u kolovozu, nije uspio iskorijeniti. Čak dvije utakmice druge momčadi igrane su izvan Poljuda i maksimalno se štedjelo igralište na glavnom stadionu kako bi imali što bolje uvjete. Za HNL-ove standarde to nije nikakva prepreka odigravanju utakmica, no iz UEFA-a su kudikamo rigorozniji. Takva bolest trave pojavljuje se u sličnim klimatološkim područjima, na stadionima u Francuskoj, a jedino trajno rješenje je potpuna promjena travnjaka što se ne može napraviti baš u kratkom roku.

Prva je naredba iz UEFA-e bila da se do dvoboja kvalifikacija ništa osim saniranja travnjaka ne smije raditi, što za reprezentacije ne bi bio problem jer Hrvatska će trenirati u Omišu, a Mađarska bi imala pravo na jedan trening u terminu utakmice, no onda se pojavilo pitanje što će biti s utakmicom Prve HNL između Hajduka i Varaždina koja je bila na rasporedu u nedjelju s početkom u 16.30. To je pitanje visjelo u zraku od pojave informacije da UEFA traži odmor i pokrovnu obnovu za travnjak.

Prvotno su se spominjale opcije promjene domaćinstva s Varaždinom ili novi termin na Poljudu, 23. listopada, što Hajduku nikako nije odgovaralo, ni jedno ni drugo, tako da je odlučeno da će se utakmica igrati ovu subotu s početkom u 15 sati.

“Utakmica 11. kola HT Prve lige između Hajduka i Varaždina igrat će se na Poljudu u subotu od 15 sati. O promjeni termina klubove je danas (srijeda) obavijestio povjerenik za natjecanje Josip Brezni. Razlog promjene je dan više za oporavak travnjaka pred predstojeću utakmicu reprezentacija Hrvatske i Mađarske”, izvijestio je Hajduk objavom na svojoj službenoj stranici.

Na kraju krajeve je postignuto solomonsko rješenje, traženje UEFA-ina predstavnika o zabrani aktivnosti bit će na snazi nakon što se odigra utakmica između Hajduka i Varaždina u subotu te potom se može krenuti u potrebnu sanaciju travnjaka, stoga odigravanje utakmice Hrvatska - Mađarska za koju su razgrabljene ulaznice u rekordnom roku, ne bi trebalo doći pod znak pitanja. Hajduk, koji jedini koristi travnjak, u posljednje vrijeme ima problema, jer prošlogodišnja promjena trave nakon posljednjega Ultra festivala nije donijela rješenje.

Ove godine nije bilo Ultra festivala i tragova koji ostaju nakon te manifestacije koja je na dulji rok, što Hajduku odgovara, prebačen u Park mladeži. Travnjak i dalje ima problema u ljetnom periodu, a pokazalo se da je to ustvari bolest zbog koje treba što hitniju intervenciju kako bi zadovoljio visoke standarde UEFA-a za odigravanje utakmice. Travnjak će odmah po završetku susreta Splićana i Varaždinaca biti pripremljen za odgovarajući tretman, jer dolaze agronomi iz UEFA-e koji će tretirati travu, kako bi spremna dočekala Hrvatsku i Mađarsku.

Linker
23. travanj 2024 07:07