Dalić i Modrić
 Alexander Hassenstein/Getty Images / Getty Images
DAJTE GLAS SREBRNOM DVOJCU

POMOGNITE DALIĆU I MODRIĆU DA ZASJEDNU NA SVJETSKI TRON Osvojili su naša i srca čitavog svijeta, učinili nas ponosnima, a sada trebaju vašu malu pomoć

Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. srpanj 2018. 15:16

Sjajna izvedba i još bolji hrvatski rezultat na SP u Rusiji nije mogao ostati nezapažen i u krovnoj nogometnoj organizaciji, FIFA-i. Iz Züricha su jučer svijetu objelodanjeni kandidati za njihovu glavnu godišnju nagradu, “The Best”. U svim kategorijama nogometaša, nogometašica i trenera. Na popisu i dva hrvatska imena - Zlatko Dalić u konkurenciji trenera, rame uz rame s Deschampsom, Valverdeom, Zidaneom... Dakako, u kategoriji nogometaša, hrvatski kapetan Luka Modrić.

Glasuju izbornici, kapetani reprezentacija i po jedan novinar iz svake države, ali od jučer do 10. kolovoza i navijači putem web stranice FIFA-e. Proglašenje najboljih zakazano je za 24. rujna u Londonu. Izbor u kojem primarno Luka Modrić odlično stoji, te je i više no snažan kandidat za rujansko prestižno FIFA-ino priznanje.

Prošle godine završio je na 6. mjestu u FIFA-inu izboru za najboljeg nogometaša svijeta, a pretptošle na 13. poziciji.

Liga prvaka i Mundijal

No, kako to izgleda recimo u Španjolskoj u kojoj smo minulih 10-ak dana. Za ovdašnju javnost, SP u Rusiji poodavno je stvar prošlosti. Pospremljeno u ladicu sjećanja. Ne baš ugodnih. Još od onog ispadanja od Rusa na jedanaesterce.

FILE PHOTO: Soccer Football - World Cup - Group D - Argentina vs Croatia - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - June 21, 2018   Croatia's Luka Modric celebrates scoring their second goal     REUTERS/Ivan Alvarado/File Photo
REUTERS/Ivan Alvarado

No, Španjolci imaju veliku sreću, ako je to baš primjeren izraz. Velika sportska sila s odličnim rukometom, košarkom, Nadalom, Alonsom, s Vueltom i da ne nabrajamo dalje. Jasno, i La Liga. Štoviše, to je uvijek na prvom mjestu ili čak i više, zasebna kategorija. Dakle, imaju se za što ‘uhvatiti’. Novine su stoga minulih 10-ak pune vijesti, tema poput odlaska Ronalda u Juventus, sažimanja njegovog učinka u Madridu, promocije L. Enriquea kao novog izbornika, najavljivanja dolaska Hazarda i Courtoisa na Bernabeu, Barcine turneje po SAD-u...

OVDJE MOŽETE DATI SVOJ GLAS ZLATKU DALIĆA

U Hrvatskoj je jasno drukčije, potpuno shvatljivo, jer uspjeh Vatrenih u Rusiji je prvo nesvakidašnji za ovako malu naciju kao što je naša, a osim toga na tom ćemo se ostvarenju ‘hraniti’ još jako dugo. Nama je veličanstven uspjeh iz Rusije toliko emocionalno značio, a znači i dalje, da bismo ponekad možda imaginarno poželjeli da ovo ljeto nikad ni ne prestane. Da se SP još i dalje igra, da se i dalje okupljamo ispred ekrana, na trgovima ili uz roštilj s prijateljima. U dobroj atmosferi, s navijačkom pjesmom na usnama i nabijeni pozitivnom energijom. Toliko nam je dobro bilo tih mjesec dana da smo požalili što je kraj, želimo još.

Dok je turnir još trajao, krenulo je domaće medijsko ‘lobiranje’ za Modrića i Zlatnu loptu SP. Dobio ju je, dakako ne zbog medija, još manje hrvatskih. Malo nakon što je SP završio, počeo je kružiti mail kojom se pozivalo Hrvate da glasovanjem na FIFA-inoj stranici pomognemo Modriću da nakon nagrade za najboljeg igrača turnira, dobije i onu za strijelca najljepšeg gola (protiv Argentine, dakako). Sada već ‘pucamo’ i na najviše nagrade - prvo FIFA-inu nagradu The Best 2018., a onda će na red i Zlatna lopta France Footballa.

OVDJE MOŽETE DATI SVOJ GLAS LUKI MODRIĆU

Luka Modrić je i više no legitiman kandidat, dakako. Briljantna je sezona iza njega s osvojenom Ligom prvaka, finalom SP, najbolji igrač turnira u Rusiji. Ma ne, on je stopostotno taj. Mišljenje Hrvata, a onda... Svijet misli malo drukčije.

- Nemojte zaboraviti jedno. Kada je dodjela Zlatne lopte France Footballa? U zimi. Prosinac, mislim čak i siječanj. Punih pola godine je dotad, a tada će Svjetsko prvenstvo u Rusiji već biti lagano zaboravljeno.

Konkurenti iz Tricolora

Tako zbori David Figueira, komentator TV Espane. Ugledan i popularan u Španjolskoj, nogometni je komentator, ali i izviješćivao je s primjerice posljednjih ljetnih OI u Riju, prati i tenis, biciklizam, plivanje, vaterpolo.

- No, kako je izbor odnosno glasovanje za FIFA-inu nagradu The Best upravo počelo, onda Modrić jest dosta jak kandidat. Opet, ne baš i favorit, jer ja bih potražio i nekog u redovima svjetskog prvaka. Logično, ha. Recimo Griezmann.

Soccer Football - World Cup - Final - France v Croatia - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 15, 2018  France's Antoine Griezmann kisses the trophy as he celebrates winning the World Cup  REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Štoviše, ova teza je itekako čvrsta, a osim toga, osobno bismo popis favorita proširili s Belgijcem Hazardom ili čak i još jednim Francuzom Mbappeom. Pariški L’Equipe ide i korak dalje, a lagano mu se toj ideji prislanja i madridska Marca (dva vrlo utjecajna medija). Raphael Varane! Marca pritajeno navija jer je iz Real Madrida, a L’Equipe jer je Francuz, dakako. Naš sugovornik s TV Espane na to odmahuje rukom.

- Ma, kakvi. Kad ste čuli da je stoper najbolji igrač svijeta?

Pa, kad već spominjete... Cannavaro, godine 2006.

Kreće spektakl

- U redu, ali to je bilo jednom i prije 12 godina. Neće se više ponoviti. Za FIFA The Best Modrić ima dosta velike šanse, iako, ne bih se uopće iznenadio da pobjednik bude ipak netko iz redova svjetskog prvaka, Francuske. To bi imalo itekakvog rezona. No, Zlatnu loptu osvajaju Messi ili Ronaldo! Opet. Poanta je vrlo jednostavna. Uskoro počinju nacionalne lige u velikim zemljama. Počinje Liga prvaka, spektakli, golovi. To će ujesen biti posvuda po TV-ekranima cijelog svijeta i to će biti najsvježije u sjećanjima, ne Rusija. Dalje, ljudi, ali i sponzori obožavaju, uživaju u golovima, škaricama Ronalda, driblinzima, čudotvorijama Messija. To ljudi pamte, vole i žele i toga se nikad ne zasite. Da, Modrić je sjajan kao i Hrvatska, a Portugal i Argentina su ispali relativno rano, no Messi i Ronaldo su dimenzija za sebe - veli komentator TV Espane.

Za kraj je, čak i bez ikakvog našeg pitanja, rekao nešto što je bolno točno.

- Tržište. Veličina zemlje. Hrvatska je malena država i tržište, a Messi... to su Argentina i Španjolska. Cristiano je Portugal, Španjolska, malo Engleske još, a sada i Italija. Veličina tržišta također odlučuje.

Teorija koja ‘drži vodu’, iako se mi ipak nadamo da će ‘procuriti’ malo drukčije... Barem u rujnu.

Linker
22. travanj 2024 01:00