Ronald Gorsic / CROPIX
VATRENA GENERACIJA 95'

POVRATNICI MEĐU VATRENE! JEDAN SVE VIŠE NAPREDUJE, DRUGI OGRANIČAVA SAMOG SEBE Pašalić se sjajno snašao u Bergamu, ali Rog je i dalje u 'čekaonici'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. kolovoz 2018. 23:17

Poziv u reprezentaciju za rujanske “svečanosti” Vatrenih dovoljni je pokazatelj da Zlatko Dalić respektira njihove potencijale. Mario Pašalić i Marko Rog dva su momka iz generacije 1995. koja su više godina u inozemstvu. Dok je bivši hajdukovac u petoj sezoni europske karijere, bivši je dinamovac ušao u treću. Stručnjaci su skloni tezi da se s 23 godine profesionalni nogometaš mora definirati u potencijalu; nakon toga, smatra struka, svaka je nova sezona dodatno iskustvo i kontinuirano podizanje učinkovitosti. Jedina neizvjesnost trebala bi biti do koje se razine taj potencijal može razviti.

Pašalić i Rog imaju upravo 23 godine. Možemo li reći da su po potencijalu definirani? Sudeći po razvoju njihovih karijera, takva bi procjena jednostavnija bila za Pašalića. Otkako je 2014. potpisao za Chelsea, on je svake godine na posudbi igrao u drugom klubu i u četiri različite lige. Skupio je tako 142 utakmice u Španjolskoj (Elche, 35 utakmica), Francuskoj (Monaco, 29), Italiji (Milan, 27) i Rusiji (Spartak, 32). To mu je ogromno iskustvo, što mu je itekako trebalo s obzirom na to da je u HNL-u za Hajduk odigrao tek 38 utakmica u godinu dana.

BERGAMO, ITALY - AUGUST 20:  Mario Pasalic of Atalanta BC kicks the ball during the Serie A match between Atalanta BC and Frosinone Calcio at Stadio Atleti Azzurri d'Italia on August 20, 2018 in Bergamo, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images / Getty Images
Pašalić

Otet Violama

Pašalić pokazuje napredak, a da je tomu tako, sugerira činjenica da mu je Chelsea 2017. produžio ugovor za još četiri sezone, do 2021. Točno da je to učinjeno i zato što im se moglo dogoditi da Pašalić ovog ljeta bude slobodan igrač, no procijenili su u Chelseaju da će tog mladog igrača uspjeti dobro unovčiti. Nazire se to od ovog ljeta jer je Atalanta angažirala Pašalića na godinu dana posudbe uz pravo otkupa njegova ugovora dogodine za 15 milijuna eura.

Treba dodati da je Chelsea platio Hajduku 2,5 milijuna eura odštete prije četiri godine, a da su u međuvremenu posudbe Milanu i Atalanti naplatili po milijun eura. Dakle praktički su pokrili tu manju im investiciju.

U Bergamu se Pašalić odlično snašao otpočetka. Iako je bio na korak od Fiorentine, na inzistiranje trenera Atalante Gasperinija direktor tog kluba Percassi iskoristio poznanstva koja je stekao za igranja u drugoj momčadi Chelseaja te je privolio Pašalića da prihvati ponudu iz Bergama. U prvoj utakmici, protiv Hapoela u Haifi u Europskoj ligi, čim je ušao u finišu utakmice, Pašalić je postigao pogodak. Ponovilo se i u prvoj utakmici Serie A, kad je startao u prvoj postavi te bio strijelac jednog od četiri gola Atalante protiv Frosinonea.

Francesco Pecoraro/Getty Images
Getty Images

S obzirom na to da je imao pozitivno iskustvo u Milanu prije dvije godine, gdje je u 24 utakmica postigao pet pogodaka, od čega jedan vrijedan Superkupa (protiv Juventusa, odlučni jedanaesterac), Pašalić je u Atalanti već sada dobio status dobrodošlog pojačanja. Gasperini ga hvali da je iznimno taktički potkovan i tehnički vrlo solidan, pa može igrati na svim pozicijama u sredini terena, ali i na polušpici odnosno lijevom krilu u 4-3-3. Fizički jak, dobrog skoka, Pašalić je već potvrdio da se sjajno ubacuje iz drugog plana.

Marko Rog drugačija je priča. Njegov je put u HNL-u bio logičniji, duži i uspješniji. Nakon 44 utakmice u Splitu uslijedila su 62 nastupa za Dinamo u svim natjecanjima. Dvije sezone velike afirmacije sa 106 partija bile su temelj na kojem je Rog, u odnosu na Pašalićevih 38 HNL-nastupa, brže isplivao kao velik potencijal. Dijelom je to i zbog činjenice da je Rog eksplozivniji igrač od Pašalića, a poznato je da će se takvi igrači u startu odmah zamijetiti prije tempaša, a dijelom i zbog činjenice da je odmah 2016. bio na popisu 23 igrača za Euro u Francuskoj.

Čuvao Iniestu

Tamo je Rog dobio priliku igrati protiv Španjolske, pazeći na Andresa Iniestu, i taj je izlog iskoristio na najbolji način. Odveo ga je Napoli za ukupno 14,5 milijuna eura. Očekivala se faza prilagodbe u Serie A i potom iskorak, no nakon dvije godine Marko Rog je u čekaonici. Dok je Pašalić igrao i kontinuirano jačao svoju poziciju (po TM-u, vrijednost mu je skočila s 4,5 na 8 milijuna eura), u istom razdoblju od 2016. Rog je, nakon kratkotrajnog iskoraka (vrijednost na 10 milijuna) uskoro vraćen na početnih 8 milijuna. Drugačije i ne može biti jer je 23-godišnji Nedeljančanin, jednostavno, zaleđen u statusu prvih alternativa.

U dvije je sezone tako igrao u 57 utakmica Napolija, ali je skupio tek 1.216 minuta, odnosno prosječno po utakmici 21,3! Premalo, pogotovo što su u Napulju kontinuirane rasprave o tome zašto ne igra više. Smatraju ga fizički vrlo moćnim igračem, ali po stručnjacima, Rog nije taktički definiran, kako u poziciji tako i u rutini izvršavanja obveze. Dok se jednima sviđa ta njegova moć i ubrzanje, odnosno određena taktička anarhija, za druge je to možda razlog zašto ga Sarri nije više koristio.

Nova prilika

Dolaskom Carla Ancelottija ovog se ljeta puno pisalo o Rogu i njegovoj novoj prilici. Zasad Ancelotti, koji je kazao da će Rogova fizička moć biti iskorištena u sredini terena, nije još pokazao da bi hrvatski nogometaš kod njega mogao iskoračiti u statusu. Dojam je, nakon dvije, možda dvije i pol sezone ovakve uloge, da će se Rogu teško nešto značajnije izmijeniti.

Iz ovog kuta nije jednostavno razumjeti da se miri s takvim statusom i propušta najvažnije vrijeme za iskorak u igri. Možda ima određene garancije od kluba odnosno trenera da će se to ove jeseni promijeniti, ali ako se ne dogodi, onda Rog obavezno mora promijeniti sredinu u siječnju.

Linker
19. travanj 2024 18:05