REUTERS
'KRALJ ZVIŽDALJKE'

PREDSTAVLJAMO 'CRNU MAČKU' VATRENIH Hrvatska još nikada nije dobila utakmicu u kojoj je on bio glavni sudac!?

ALBERTO UNDIANO MALLENCO Vrlo poznati Španjolac arbitrirat će kvalifikacijskim dvobojem na Islandu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. lipanj 2017. 18:18

Kad je španjolski sudac Alberto Undiano Mallenco određen za suđenje utakmice Islanda i Hrvatske, kod mnogih se pojavila određena skepsa uoči tog ovoboja. Kako i ne bi, kada pod njegovom palicom Hrvatska još nije dobila utakmicu u kojoj je on bio glavni sudac!? Reprezentaciji i Dinamu sudio je u 5 gostujućih dvoboja i niti jedan nije završio u hrvatsku korist...

Na početku sudačke karijere bio je četvrti sudac u kvalifikacijskj utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2004. protiv Švedske koju je hrvatska reprezentacija i pobijedila.

Crni niz

Kada je bio promoviran u glavnog suca, počeo je i crni niz. Prvi nastup u glavnoj ulozi imao je 2007. u utakmici trećeg pretkola Lige prvaka između Werdera i Dinama u kojem je domaćin slavio s 2:1. On je također bio sudionik jednog od najtežih poraza Hrvatske reprezentacije, i to 2009. protiv Engleske na Wembleyju, koja je završila 5:1, dok je dvoboj Belgije i Hrvatske 2011. u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo s njime kao sucem završio 1:1. Posljednju utakmicu sudio je 2013. u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo gdje je Hrvatska u gostima protiv islanda odigrala 0:0. U tim utakmicama nije podijelio previše žutih kartona, tek prosječno 3 po susretu, i samo jedan crveni karton u utakmici protiv Islanda domaćem igraču Skulasonu.

Iskustva s HR-nogometom

8. rujna 2004. - Kvalifikacije za SP

Švedska - Hrvatska 0:1

15. kolovoza 2007. - Pretkolo Lige prvaka

Weder - Dinamo 2:1

9. rujna 2009. - Kvalifikacije za SP

Engleska - Hrvatska 5:1

11. rujna 2011. - Kvalifikacije za EP

Belgija - Hrvatska 1:1

15. studenoga 2013. - Kvalifikacije za SP

Island - Hrvatska 0:0

“Kralj zviždaljke”, kako ponekad ironizira nesklona mu Marca, za sebe kaže da nikada nije ozbiljno razmišljao o ovom zanimanju sve dok jednom nije probao pa tako nastavio dalje. Njegovi kolege ističu da je jedan od rijetkih sudaca koji se zna nositi s kritikama i kontroverzama. U svojih 300 utakmica sudačke karijere isprofilirao se kao jedan od najznačajnijih španjolskih i svjetskih sudaca. Međutim, ako se pobliže pogleda njegova statistika lako se uoči da je u posljednje vrijeme vrlo sklon kartonima i čudnim procjenama.

Česte kritike

Iako u utakmicama koje je vodio kad je igrala Hrvatska nije napravio prevelike pogreške, postoje i oni negativni primjeri. Mnogi ga pamte po susretu Njemačke i Srbije na SP-u u Južnoj Africi gdje je dodijelio 9 žutih kartona i jedan crveni, i to Miroslavu Kloseu. U El Clasicima je također često znao biti u glavnoj ulozi. Prije tri godine je u pobjedi Barcelone na Bernabeuu dosudio dva penala u korist Katalonaca te jedan u korist Reala, a uz to je isključio i Sergija Ramosa. I jedni i drugi ga optužuju da često zna više naginjati upravo onoj drugoj stani, jer rijetki koji je El Clasico završio bez isključenja. Ne ide mu ni u prilog da su od deset najvećih sudačkih previda u Španjolskoj ligi čak dva njegova. Za očekivati je da se dovoljno pripremio kako bi ovaj susret odsudio bez ikakvih repova...

Mateo Beusan predstavio je Undiana Mallenca:

- Zanimljivo je i neobično da nam drugi put zaredom sudi Španjolac, nakon Mateu Lahoza koji je bio u Zagrebu na susretu s Ukrajinom. Undiano Mallenco je od 2005. do 2010. imao zlatno doba, bio je najveća nada UEFA-e i FIFA-e, ali tada se iz nekog razloga zakačio sa Španjolskim nogometnim savezom i Madridom, te su mu počeli spoticati nogu. I dalje je u elitnoj kategoriji, ali nije u prvoj skupini, među TOP sucima.

Beusan ima cijelu datotetku:

- Još 2005. sudio je polufinale Eura U-19, pa 2006. polufinale Eura U-21, tada je već bio u Ligi prvaka. Delegiran je za finale SP-a U-20 godinu kasnije, potom je bio u polufinalu klupskog svjetskog prvenstva 2008. te polufinala SP-a U-20 godinu zatim. Zadnje veliko natjecanje na kojem je bio je SP u Južnoj Africi, tri utakmice. Nakon toga mu karijera stagnira, prema njemu su upućene brojne otrovne strelice iz Madrida, pogotovo iz lista Marca. Neki ljudi smatraju da je naklonjen Barceloni, no ako pitate bivše arbitre u toj državi, 80 posto će vam reći da je najbolji sudac Španjolske, ali jednostavno nije mogao proći pokraj Velasca Carballa i sada Antonija Mateu Lahoza. Skupio je 111 međunarodnih utakmica, na njima nije toliko težak na kartonima, daje manje od četiri, no u Primeri ih je ove sezone pokazivao krcato, premašio je sve rekorde. Službeno je izabran za najboljeg suca Španjolske 2005. i 2007. godine, bio je na širem popisu za SP u Brazilu, međutim, naravno da je otišao Carballo. Sudi i u Rusiji, Kataru i Saudijskoj Arabiji, ima jako puno utakmica.

Na kraju je konstatirao:

- Naši ga znaju, Mandžukić, Kovačič, Modrić… svima je sudio. Pa i El Clasico više puta, ali sada mu je najveći domet četvrtfinale Europske lige. U Ligi prvaka dobije dvije do tri utakmice u skupini. Rejting mu je ispod 10 mjesta u elitnoj kategoriji, no brojni će vam reći da je rođen u Madridu da bi imao tretman najboljeg suca. On je iz pokrajine Navarra, po zanimanju sociolog. Njegova je uzrečica: “Utakmica je kao dinja, nikad ne znate što će biti dok je ne otvorite”.

Linker
25. travanj 2024 16:44