Hrvatska slavlje
 REUTERS/Alkis Konstantinidis / REUTERS
NEKI SU ZASLUŽILI REPREZENTACIJU

PREKALJENI 'VUK' HRVATSKOG NOGOMETA JASNO PORUČIO 'Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nam trebaju sposobni i spremni, a ne oni koji idu nositi torbe'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. studeni 2017. 09:29

Prekaljeni “vuk” hrvatskog nogometa Ilija Lončarević na temu reprezentativaca iz HNL-a kaže:

- Devedesetih godina još nije bio tako rani egzodus mladih igrača. Sad ih je nemoguće zadržati. Sve ranije idu van, pod okom su skauta i menadžera, a naši ljudi u klubovima nastoje što prije promovirati klince da bi mogli živjeti. Taj omjer 10-15 posto, daj Bože 20 posto igrača iz HNL-a među 23, vjerojatno je normalan u ovom trenutku. Igrači koji su vani sigurno su kvalitetniji nego ovi u našoj ligi koji se tek moraju dokazati.

Hoće li biti rupa?

Od nogometaša u HNL-u koga vidite da bi mogao upasti u kadar? Uz vratara Livakovića, pitanje je gdje će igrati tada Bradarić...

Cropix

- Ima ih, pogotovo u vodećim klubovima. Dvojbeno je hoće li se napraviti kakva rupa i hoće li ih izbornik ubaciti. Smatram da to zaslužuje Mišić iz Rijeke. Tamo su stoperi Župarić i Elez koji se trebaju stabilizirati pa da budu ozbiljni konkurenti, Škorić iz Osijeka zaslužuje jer je među 2-3 stopera u našoj ligi, Benković iz Dinama i još neki, da nekoga ne preskočim. Nije jednostavno jer bilo koji dobar igrač kad odskoči zadrži se kod nas pola godine ili godinu dana.

Cropix

Korist od utakmica

Treba li izbornik odabrati 23 najbolja igrača ili uzeti dvadesetak koji su mu glavni, pa uz njih dodati dvojicu-trojicu iz HNL-a da pruži poticaj domaćem nogometu?

- Teško je to reći. Činjenica je da uvijek ostane nekoliko igrača koji ništa ne igraju. Reprezentacija se uvijek bori za rezultat, izbornik nema kad odmarati standardne, pa da gurne nekoga iz drugog plana. Dogodi se, kao što je bila naša utakmica sa Španjolskom na Europskom prvenstvu. Dakle, najveća je potreba da izbornik zatvori momčad po svojim uzusima, da ima sve pozicije pokrivene, i ako može dodati još nekog mlađeg to bi bilo odlično. Ali i ti mladi moraju biti provjereni kroz jake prijateljske utakmice. Bitno je da budu sposobni i spremni, a ne da idu nositi torbe. Jake prijateljske utakmice mogu biti samo od koristi, nadam se da će izbornik promijeniti praksu, da će imati prave provjere. Bilo bi poželjno da stavi neke iz domaće lige, ako mu se to uklapa.

Pogrešan put

Kad mladi igrači dobiju nagradu da idu na Prvenstvo, što je Ante Čačić kazao za Antu Ćorića u Francuskoj, pomogne li mu to išta? Je li on ikakav plus izvukao što je u Francuskoj bio 23. igrač?

- Ne. Smatram da je to krivi put. SP nije nagrada, ni igrač iz HNL-a ne smije to tako doživjeti, nego da je tamo jer može participirati. Nagrada se daje da igraju, ne da gledaju. Svi su oni imali kroz reprezentacije mlađih uzrasta sasvim dovoljno vremena da se upoznaju sa svjetskim i europskim odnosima i nema potrebe da ih se na takav način uvodi u to. Pogotovo nije u redu da postoje uvijek neki koji odlaze ili koji su bogomdani, pogotovo ako to ne zaslužuju standardnošću u klubu. To je kontraproduktivno, što se i vidjelo u slučaju Ćorić.

Linker
16. travanj 2024 22:04