Damir Krajac / CROPIX
ISKORISTIO PRILIKU

Priča dečka iz Brezovice koji će utakmicu sa Slovačkom zauvijek pamtiti: Uskočio pet do dvanaest i pribavio si kredit za buduće nastupe

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. rujan 2019. 16:46

Karlo Bartolec nije novo ime, od listopada 2018. godine član je Vatrenih. Prije 11 mjeseci pozvao je Zlatko Dalić tadašnjeg desnog beka Nordsjaellanda zbog ozljede Šime Vrsaljka i otada mu dao priliku u dva dvoboja. Oba su bila prijateljske prirode, do 63. minute igrao je protiv Jordana 15. listopada 2018., dok je 11. lipnja ove godine odradio drugo poluvrijeme protiv Tunisa.

- Biti dio doprvaka svijeta i dijeliti svlačionicu s Vatrenima nešto je posebno - pričao je lani u listopadu nakon Dalićeva poziva danas 24-godišnji desni bek.

No jučerašnji dan posebno će pamtiti. Postao je 109. igrač koji je za Hrvatsku zaigrao u kvalifikacijama za europska prvenstva, 93. igrač koji je imao priliku početi u udarnih 11.

Bartolec je zagrebački dečko iz Brezovice, išao je u Sportsku gimnaziju. Kao klinac je počeo u Lokomotivi pa s 15 godina preselio u Dinamo. Nikad za njega nije zaigrao, poslan je natrag na Kajzericu na posudbu i ondje tamo je nastupao u četiri različite seniorske sezone.

- Trebao sam doći u Dinamo kad je iz plave svlačionice odlazio Ivo Pinto. Bilo je nekakvih priča i opcija da preselim u Maksimir, međutim Dinamo je tada doveo Petra Stojanovića. Da sam tada došao, možda bih mu bio zamjena, jer platili su ga 2 milijuna eura. Nisam htio biti zamjena, bilo mi je bolje igrati. Tako sam razmišljao i tako je sve ispalo dobro. Odlazak u Dansku bio je pun pogodak - pričao je Bartolec.

Za Lokomotivu je skupio ukupno 78 utakmica u prvenstvu, Kupu i Europi. Seniorski debi imao je 15. ožujka 2014. godine u porazu kod Rijeke na Kantridi. Prve minute dao mu je Tomislav Ivković, kasnije su ga u klubu s Kajzerice vodili i Marko Pinčić, Ante Čačić, Sreten Ćuk i Mario Tokić, danas pomoćnik Nikole Jurčevića na klupi Azerbajdžana, koji bi se u ponedjeljak mogao sučeliti svom bivšem igraču.

Sudbina odigrala svoje

Za Lokomotivu nije zabio nijedan pogodak do kraja kolovoza 2016. godine, kad ga je Nordsjaelland kupio za 600.000 eura. Tamo je napravio velik pomak, postao jedan od najboljih desnih bekova danske lige.

Ukupno je za Nordsjaelland odigrao 97 utakmica, zabio sedam golova i upisao 18 asistencija. To mu je na kraju prošle sezone donijelo transfer u najjači danski klub - FC Kopenhagen platio ga je 2,67 milijuna eura. Skupio je ove sezone deset nastupa u svim natjecanjima, ukupno 678 minuta, u kojima je dvaput asistirao. Opasna mu je konkurencija na desnom beku 26-godišnji Urugvajac Guillermo Varela, koji je u karijeri, između ostalog, bio član Manchester Uniteda i Real Madrida.

Nekad se Bartoleca uspoređivalo i s Roryjem Delapom, bivšim igračem Stokea, koji se proslavio dalekim i opasnim bacanjem auta.

- Nema tu tajne. Kao mali sam počeo bacati aut i eto. Stvarno ne znam recept, nema nikakvih posebnih treninga - objašnjavao je.

Bio je Bartolec član hrvatskih vrsti U-19 i U-21, ali s njima se nije uspio probiti do finalnih kontinentalnih natjecanja. U jednom od posljednjih nastupa za U-21 vrstu pod Nenadom Gračanom 28. ožujka 2016. godine u 2:1 pobjedi protiv Estonije Karlo Bartolec u igru je ušao u 37. minuti, a razlog je bila ozljeda Tina Jedvaja. Eto, sudbina je tri i pol godine kasnije odigrala svoje.

Linker
26. travanj 2024 06:37