REUTERS/Maxim Shemetov
KARIJERA U USPONU

PRIČA MLADOG VATRENOG JEDNA JE OD NAJZANIMLJIVIJIH U HRVATSKOM NOGOMETU 'Sve mi se poklopilo, kao u najljepšoj bajci'

KRISTIJAN BISTROVIĆ Mladi reprezentativac u moskovskom CSKA si je vrtoglavo povećao cijenu nakon odlaska iz redova Slavena Belupa
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. lipanj 2019. 21:41

Priča mladog reprezentativca Kristijana Bistrovića (21) jedna je od najzanimljivijih priča hrvatskog nogometa. U srpnju 2017. godine iz selekcije Slavena Belupa U-19 službeno je preselio u seniorski pogon, odigrao je samo 12 HNL utakmica i nakon toga je u siječnju 2018. godine završio u velikom ruskom klubu CSKA! Ne samo to, Bistrović je tada prije odlaska u Rusiju odigrao samo četiri kompletne utakmice, samo je protiv Rijeke, Istre 1961, Osijeka, pa opet Rijeke bio u sastavu svih 90 minuta!? Na ostalim je utakmicama ulazio s klupe ili je prije kraja sjeo na nju. Otišao je za odštetu od 500.000 eura, a nakon godinu i pol dana provedenih u CSKA ovaj po vokaciji defenzivni vezni igrač prema Transfermarktu vrijedi 3,5 milijuna eura!

Kost se pomaknula

Kristijan Bistrović se, naravno, s “Gračanovim bebama” priprema u Medulinu.

- Ove sezone sam za CSKA nastupio u 23 utakmice u svim natjecanjima, prvenstvu, Ligi prvaka i Superkupu. Sezona je počela kao iz snova, startao sam u svim utakmicama, zabio sam dva pogotka, imao jednu asistenciju. Međutim, tada se dogodila ozljeda koja me usporila. Popucali su ligamenti, neka kost se pomaknula, morao sam na operaciju. Zbog toga sam propustio 14 utakmica, početak Lige prvaka. Pa i okupljanje mlade reprezentacije. Dosta sam radio u toj stanci, kako bih se što prije vratio. Uspio sam se vratiti tri tjedna prije prognoza. Čak sam u tom zimskom razdoblju uspio odigrati još pet utakmica, a u proljetnom dijelu smo imali 12 ili 13 utakmica, na nekima sam krenuo u udarnom sastavu, na nekima sam bio na klupi, zbila se i neka sitna ozljeda, pa sam na dvije utakmice bio izvan rostera. Da nije bilo te ozljede zbog koje sam morao na operaciju, sigurno bih igrao još dosta utakmica, debelo prebacio brojku od 30 - kaže nam Bistrović.

Velika Gorica, 190219.
Hotel Garden Hill.
Okupljanje hrvatske nogometne U 21 reprezentacije uoci prijateljske utakmice protiv reprezentacije Italije.
Na fotografiji: Marijan Cabraja, Filip Uremovic, Kristijan Bistrovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Priča da nisu ostale nikakve posljedice nakon operacije, da je zdrav k’o dren.

- Operiran sam u Njemačkoj, stvarno su me super zakrpali! Nakon toga više nisam imao nikakvih problema s gležnjem.

Naravno da smo htjeli čuti njegovu priču, zgodu kako je iz ipak ‘malog’ kluba Slavena tako brzo stigao u veliki CSKA i postao igrač o kojem se priča? Je li ikad razmišljao i očekivao da bi se tako nešto moglo dogoditi?

- Nisam to očekivao, kako bih mogao? Tko bi mislio da ću nakon 12 utakmica u kojima sam nastupio za Slaven mogao završiti u CSKA? Ali već nakon što sam počeo igrati za seniore, odmah je bilo zainteresiranih klubova, nije u igri bio samo CSKA. Za mene je priznajem, to bilo iznenađujuće. Ključna priča bila je sastanak sa skautom moskovskog kluba, gdje mi je jasno izložen plan. Kazano mi je da me vide u momčadi, jer dolazi do smjene generacija, CSKA je mijenjao praktički kompletnu momčad. Stvarala se nova momčad, a rečeno mi je da ću biti zamjena za Natha koji je tamo igrao dugi niz godina. To je bilo presudno kad se radi o odluci da potpišem za CSKA. Znao sam da je to pravo mjesto za nastaviti karijeru. Sve mi se poklopilo, kao u najljepšoj bajci.

S radošću se prisjetio tih dana kad je stigao u Moskvu, kaže da su ga svi sjajno prihvatili.

- U CSKA se hvale s tim da je kod njih uvijek obiteljska atmosfera. Zaista jest... Svi od uprave pa do suigrača ti pomažu kod prilagodbe. Ljudi tu toliko topli da sam se odmah osjetio prihvaćenim.

Kad se radi o megapolisu Moskvu veli nam da mu je prva dva-tri mjeseca trebalo za pohvatati sve konce.

MOSCOW, RUSSIA - SEPTEMBER 01: Nikola Vlasic (L), Kristijan Bistrovic (C) and Fyodor Chalov of PFC CSKA Moscow celebrate a goal during the Russian Football League match between PFC CSKA Moscow and FC Ural Ekaterinburg on September 1, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Epsilon/Getty Images)
Epsilon/Getty Images

Intervjui na ruskom

- Sad nakon godinu i pol dana mogu kazati kako ne vjerujem da postoji tako veliki grad, a usput i tako dobar za život. Život u Moskvi mi je sjajan, a pogotovo kad dođe netko od mojih, cura, prijatelji, obitelj... Bilo mi je i lakše jer je tu bio Nikola Vlašić, te Slovenac Jaka Bijol. Blizu smo s godinama pa smo se stalno družili, odlazili u restorane na večeru. Kad se radi o ruskom jeziku, znam ono što mi treba, pogotovo kad se radi o nogometu. Znam i osnove koje mi trebaju u svakodnevnom životu. Ne mogu sad ulaziti u neke dublje razgovore, ali praktički sve razumijem. No već sam dao nekoliko intervjua na ruskom jeziku.

Kaže da je ruska liga jako zahtjevna, pogotovo u tjelesnom smislu.

- Sve momčadi su tjelesno spremne, sve se znaju, pogotovo obrambeno, dobro postaviti. Teško je u bilo kojoj utakmici odrediti favorita.

Kad se radi o predstojećem Euru u Italiji i San Marinu, Bistrović će kazati.

- Svjesni smo jakosti suparnika u našoj skupini. Ali isto tako znamo da je ova naša generacija jako talentirana, imamo mnogo dobrih igrača koji igraju u velikim klubovima, većina ima odličnu minutažu. Siguran sam da možemo igrati sa svima, tražiti prolazak dalje, svakako sam optimist. A konačni cilj kojem težimo su Olimpijske igre - zaključio je Bistrović.

Linker
20. travanj 2024 08:27