Getty Images, reuters, sn ilustracija / Getty Images, reuters, sn ilustracija
VAŽNE UTAKMICE UOČI SP-A

PROTIV KOGA ĆE SE VATRENI PRIPREMATI ZA RUSIJU? Izbornik Dalić želi što jače suparnike, a evo koja bi reprezentacija trebala 'glumiti' Argentinu

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 12. prosinac 2017. 17:32

Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić je nakon ždrijeba skupina Svjetskog prvenstva 1. prosinca u Moskvi jasno istaknuo svoj plan pripremnih utakmica uoči velikog turnira u Rusiji koji starta u lipnju 2018. Dalić želi što jače suparnike, ako je moguće reprezentacije koje su se plasirale na SP. U ožujku bi htio odigrati dvije utakmice, od kojih bi jednu obavezno želio odraditi protiv neke južnoameričke vrste.

Mali pred Brazil

Kao jedan od mogućih suparnika istaknut je Peru iz kojeg stižu informacije o raspravljanju takve solucije. Peruanci su nedavno objavili da su im stigle ponude Španjolske, Njemačke i Portugala, ali i da su jedine službene od SAD-a i Meksika. Izbornik Perua Ricardo Gareca naglasio je kako su njegov izbor europski suparnici, tako da je Hrvatska definitivno u igri, budući da se peruanske želje podudaraju s Dalićevim.

Dan Mullan/Getty Images
Getty Images

Izbornik Hrvatske u lipnju bi želio sraz s nekom jakom afričkom reprezentacijom, dvoboj koji bi bio generalna proba za otvorenje SP-a s Nigerijom. I uoči prošlog SP-a u Brazilu Hrvatska je također igrala s afričkom momčadi, 31. svibnja 2014. Malijci su u Osijeku “glumili” Kamerunce. Uoči Europskog prvenstva 2016. u Francuskoj HNS i izbornik Ante Čačić imali su nešto drugačiji plan. U ožujku je Hrvatska igrala s nešto jačim suparnicima Mađarskom i Izraelom, a u svibnju i lipnju sa slabašnima Moldavijom (tada 156. reprezentacija svijeta) i San Marinom (200. na svijetu). Kasniji europski prvak Portugal te se 2016. godine pripremao s Bugarskom i Belgijom (ožujak) te Norveškom i Engleskom (svibanj/lipanj).

Kakvi su dvoboji idealni za Vatrene u godini u kojoj ih očekuje peti nastup na svjetskim prvenstvima?

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- O kvaliteti suparnika u pripremnim dvobojima svaki trener odlučuje s obzirom na stanje u kojem mu se nalazi momčad. Ukoliko budu svi naši reprezentativci u punoj natjecateljskoj formi, njihovo osvježavanje, odnosno nekoliko utakmica sa slabijim suparnicima, po meni su primjereniji pristup. No ukoliko veći broj reprezentativaca ne bude u takvom ritmu, zbog bilo kojeg razloga, ozljeda ili da ih klupski treneri ne vide u svom sustavu, tada bi se forma morala brusiti u sudaru sa snažnijim reprezentacijama. Stanje igrača u tom trenutku bit će vrlo važno - naglašava Vatroslav Mihačić, ravnatelj Nogometne akademije HNS-a i čovjek koji je bio u stručnim stožerima na čak tri velika natjecanja.

Tri su dovoljne

Pomagao je Ottu Bariću 2004., Zlatku Kranjčaru 2006. te Niki Kovaču 2014. godine.

- U svakom slučaju, idealna situacija za utakmice neposredno prije početka Svjetskog prvenstva u Rusiji je kombinacija jednog i drugog. Maksimalno tri utakmice u tom periodu, od čega bi dvije trebale biti lakše, a jedna za brušenje forme. Ne treba pretjerivati, bolje je u određenom trenutku raditi na treninzima nego se trošiti na utakmicama. Bude li tada situacija kao sada, da većina igrača igra u svojim klubovima, oni neće trebati uigravanje kroz jače utakmice. Ako se situacija, ne daj Bože, okrene, tada bi takvi dvoboji bili neophodni - zaključio je Mihačić.

Linker
24. travanj 2024 20:59