Stu Forster/Getty Images
'NISAM JA MARIO MANDŽUKIĆ...'

PROTIVNIK VATRENIH BEZ KOMPLEKSA PRIZNAO: 'Mi smo mala država, vi ste još manja, ali jasno je svima, u nogometu na Balkanu najbolji su Hrvati!'

ADAM NEMEC ZA SN Šesti strijelac u povijesti slovačke reprezentacije, suparnika Vatrenih u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. veljača 2019. 15:24

Mirovanje hrvatske reprezentacije došlo je blizu kraja. Stigli smo do veljače, a u ožujku počinju kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine. U skupini E Hrvatska 21. ožujka starta domaćim okršajem s Azerbajdžanom, tri dana kasnije ide u Budimpeštu kod Mađarske, a lipnju dočekuje Wales. Nakon ljetne stanke 6. rujna Hrvatska ide u goste Slovačkoj, s kojom će i završiti natjecanje u skupini 16. studenoga. Na 16. europsko prvenstvo u povijesti idu po dvije najbolje reprezentacije iz svake od deset skupina.

Adam Nemec, napadač ciparskog Paphosa, u kojem mu je trener hrvatski stručnjak Željko Kopić, trebao bi predvoditi slovački napad u ogledima s Vatrenima. Četiri dana prije prvog međusobnog okršaja proslavit će 34. rođendan, no ovaj je stameni 190 centimetara visoki napadač i dalje važna karika trenutačno 27. reprezentacije na ljestvici FIFA-e.

Nemec je trenutačno šesti strijelac u povijesti Sokola, kako glasi nadimak slovačke reprezentacije. Debitirao je za izabranu vrstu još 2006. godine i u 42 utakmice dosad zabio 13 golova. Češće su poentirali samo Marek Mintal i Miroslav Karhan (po 14 pogodaka), Szilard Nemeth i Marek Hamšik (po 22) te Robert Vittek, autor 23 reprezentativna pogotka. Od aktivnih igrača samo je Hamšik ubojitiji od Nemeca, koji iznimno cijeni hrvatske nogometaše i njenu reprezentaciju.

Najbolji na Balkanu

- Slovačka je mala država, ali vi ste još manja, iako je činjenica da je i bivša Jugoslavija uvijek imala dobre igrače. Jasno je svima, u nogometu na Balkanu najbolji su Hrvati - bez oklijevanja poručuje Nemec s Cipra.

Screenshot: Instagram
Adam Nemec od ljeta je prošle godine na Cipru, a u lipnju 2018. oženio je Zuzanu Kollarovu, koja je dvije godine ranije postala Miss Universe Slovačke

Kako vam se svidjela igra hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji?

- Moram priznati da nisam baš pomno pratio SP, ali ono što sam vidio, Hrvatska mi se stvarno svidjela. I prije Rusije sam Hrvatsku smatrao jako dobrom momčadi, uvijek je njena igra bila na visokoj razini. Ovo je baš dobra hrvatska generacija i mislim da su zaslužili napraviti veći uspjeh.

Zaslužili i ostvarili. Mnogi pohod Vatrenih na svjetsko srebro smatraju čudesnim ostvarenjem. Je li za Nemeca to bilo veliko iznenađenje?

- Malo su me Hrvati iznenadili tim rezultatom, no ne previše. Bilo je dosta reprezentacija koje su na papiru bile ispred Hrvatske za mjesto u finalu, od kojih se očekivao takav uspjeh, ali s obzirom na kvalitetu momčadi, plasman Hrvatske nije za mene nikakva senzacija.

Slovačka je bila sudionik Europskog prvenstva 2016. godine u Francuskoj i tamo je put završila u osmini finala, gdje su s uvjerljivih 3:0 slavili Nijemci. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. na kraju nisu bile uspješne. Slovačka je završila druga u kvalifikacijskoj skupini iza Engleske, ali je ispala iz kombinacija kao najlošija drugoplasirana reprezentacija u svim skupinama. Kobno je za njih bilo pretposljednje kolo, u Glasgowu su poraženi od Škotske s 0:1 autogolom Martina Škrtela u 89. minuti. Da su uzeli bod, išli bi u Rusiju...

- Sigurno da nam nije bilo lako i bili smo nezadovoljni, iako se o velikoj tragediji ipak ne može govoriti jer smo mi mala država koja nema toliko velik broj kvalitetnih igrača da bismo sigurno mogli računati na plasman na svako Svjetsko ili Europsko prvenstvo. Teško nam je izboriti plasman, ali ovo je bila stvarno velika šansa. Taj kobni gol u Škotskoj koštao nas je doigravanja za SP. Svi smo bili žalosni jer nismo uspjeli, no ne mogu svi uvijek proći - kaže Nemec.

Termini nakon SP-a bili su rezervirani za novo natjecanje. Prošle jeseni igrala se Liga nacija, a Slovačka je bila u drugom kvalitativnom razredu. U skupini s Ukrajinom i Češkom zauzela je posljednje mjesto i ispala u treći rang.

Screenshot: Instagram

Nesreća u Ligi nacija

- Ne radi se ni o kakvom negativnom trendu slovačke reprezentacije, nema govora o nekom padu. Skupina je bila vrlo izjednačena, svatko je mogao ući u prvu ligu, svatko je mogao ispasti u treću. Igrale su tri reprezentacije koje su na sličnoj razini. Naša dnevna forma na dan utakmica, činjenica je, nije bila dobra, ali sva tri poraza upisali smo se samo jednim golom razlike, dok smo Ukrajinu kod kuće dobili s 4:1. Imali smo i malo nesreće. Nismo htjeli ispasti, ali takva je situacija i idemo dalje. Pred nama je novi izazov, kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Što očekujete od kvalifikacijske skupine u kojoj se kao svjetski doprvak ističe Hrvatska?

- Naravno da vjerujemo da možemo na Euro, inače ne bismo ni trebali igrati kvalifikacije. Imamo dosta dobrih igrača koji igraju po velikim klubovima i naša je velika želja izboriti novo veliko natjecanje. Bit će teško, to znamo, ali taj cilj za nas definitivno nije nemoguće ostvariti. Hrvatska je svakako najveći favorit u skupini, o tome ne trebamo ni razgovarati, no svaka utakmica počinje rezultatom 0:0 i svaka momčad na startu ima 50 posto šanse. Po papiru i po imenima, Hrvatska je najjača u skupini, ali tek ćemo vidjeti što će biti na terenu.

Slovačku je u listopadu prošle godine preuzeo novi izbornik, 49-godišnji Pavel Hapal.

- Ne znamo se toliko dobro da bih mogao nešto više reći o njemu, malo smo bili zajedno, odradili tek dvije utakmice i nije bilo puno vremena za upoznavanje. Bio je izbornik U-21 reprezentacije i kažu da je dobar trener i čovjek. Vjerujem da će pomoći reprezentaciji i zvati igrače koji mogu napraviti pravi rezultat.

Nemec je šesti strijelac Slovačke, koji je plan do kraja karijere?

Posljednji ciklus

- Ne znam. Čim više, tim bolje, naravno, ali nemam neki konkretni plan. Najbitnije mi je da mogu pomoći momčadi svojom dobrom igrom, možda i ponekim pogotkom. Nije jednostavno zabijati u kvalifikacijama jer je tamo svaka utakmica teška, a ja nisam ni Robert Lewandowski ni Mario Mandžukić.

Vladimir Weiss objavio je reprezentativno umirovljenje sa samo 29 godina. Nekad velika nada Manchester Cityja, od 2016. član Al Gharafe u Kataru, neće se više odazivati Hapalu nakon što mu ovaj nije dao ni minute u dvobojima s Ukrajinom i Češkom u studenome. Puno je uglednih slovačkih reprezentativaca u ozbiljnim igračkim godinama: Matuš Kozačik (Viktoria Plzen) i Martin Škrtel (Fenerbahče) imaju 34, Nemec i Tomaš Hubočan (Marseille) po 33, Peter Pekarik (Hertha) 32, Juraj Kucka (Parma) i Marek Hamšik (Napoli) 31 godinu...

Neki bi uskoro mogli Weissovim stopama?

- Ne mogu govoriti u ime drugih, ali ovaj kvalifikacijski ciklus zaključno sa, nadam se, Eurom 2020. godine, za mene je posljednji u kojem ću igrati za Slovačku. Mislim da će isto biti i s još nekim igračima koji su oko 32 godine i stariji. Ovo je zadnja prilika za većinu igrača ove generacije i to nam je dodatni motiv da dohvatimo mjesto na Europskom prvenstvu sljedeće godine - zaključio je Nemec.

Linker
20. travanj 2024 05:55