REUTERS/Antonio Bronic
VATRENA 'JEDINICA'

PRVI GOLMAN DINAMA NA VRATIMA HRVATSKE U JEDNOJ KVALIFIKACIJSKOJ UTAKMICI JOŠ OD TOME BUTINE Livaković sažeo dojmove i otkrio planove za budućnost

PRVI GOLMAN DINAMA NA VRATIMA HRVATSKE U JEDNOJ KVALIFIKACIJSKOJ UTAKMICI JOŠ OD LEGENDARNOG TOME BUTINE Livaković sažeo dojmove i otkrio planove za budućnost: 'Idem prvo na odmor...'
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. lipanj 2019. 21:37

On je bio među onima koji su za izvedbu u Osijeku zaslužili visoku ocjenu i palac gore. Dominik Livaković dobio je “jedinicu” nakon Lovre Kalinića i jako dobro odradio posao protiv Velšana. Kao da nije bila dovoljna ta vrućina i drama na kraju utakmice kad je morao spašavati, nego je i nakon susreta odigrao još jedan dvoboj. Naime, morao je na dopinšku kontrolu, čekao je više od dva sata da obavi sve što treba, nismo ga uspjeli dočekati, razgovor smo odgodili za nedjeljno prijepodne.

- Žao mi je što ste uzalud čekali, ali morao sam na doping-kontrolu odmah nakon utakmice i dugo me nije bilo. Po tom pitanju su jako strogi, ali takva su pravila. Malo smo se iscrpili na toj vrućini pa se sve to otegnulo - pričao je Livaković još uvijek pod dojmovima utakmice protiv Walesa.

- Sve je jako pozitivno. Presretni smo što smo uspjeli doći do bodova u iznimno važnoj utakmici. Nakon kiksa u Budimpešti, nismo si smjeli priuštiti nove šokove. Iako je bilo jako teško po toj vrućini. Kad je počela utakmica u onoj fantastičnoj atmosferi, posve smo se isključili i koncentrirali na utakmicu. Završilo je upravo kako smo se svi nadali.

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: Dominik Livakovic
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Vratili navijačima

Znate li ovaj podatak? Dominik Livaković prvi je Dinamov vratar na golu u jednoj kvalifikacijskoj utakmici još od listopada 2005. i utakmice s Mađarima kad je branio Tomislav Butina.

Priznaje i Livaković da je pritisak u Osijeku bio veći i jači nego protiv Engleza u Ligi nacija na Rujevici.

- Pritisak je bio, jer nisam mogao zamisliti situaciju da smo izgubili. U Rijeci protiv Engleske bilo je dobro, ali bez publike to ipak nije isto. I zato me jako veseli što smo u Osijeku bili pravi i vratili našim navijačima na najbolji mogući način za tu veliku podršku.

Kako je on sam proživljavao to razdoblje od Budimpešte do Osijeka, polemike i razmišljanja je li vrijeme da on preuzme tu “jedinicu”, je li taj stalni fokus koji je odjednom bio na njemu donio neki dodatan teret?

- Ne. Dovoljno je tereta bilo u klupskoj sezoni u kojoj smo igrali jako važne utakmice pa nisam htio da me ova priča dodatno opterećuje. Radio sam, trenirao i čekao svoju priliku. Hvala izborniku Daliću koji mi je dao povjerenje.

Zagreb, 081118.
Stadion Maksimir. 
Utakmica 4. kola Europske lige, 
GNK Dinamo Zagreb - FC Spartak Trnava.
Na fotografiji: Dominik Livakovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

U prvom poluvremenu imao je nekoliko lošijih ispucavanja nogom, onu jednu nesigurnost kod primanja lopte. Je li to bio dio neke treme ili posljedica uvjeta za igru?

- Da, šutnuo sam par lopti u bunar, što bi se reklo, ha-ha. A i teren je bio dosta suh.

U nastavku je branio vrhunski, uspio mu je zabiti samo - Vida.

- Tko će kome, nego svoj svome. Šalim se malo. Ma bitan je rezultat koji govori da smo uzeli tri dragocjena boda. I svatko od nas dao je svoj doprinos tome. Stvarno sam ponosan što sam dio ove reprezentacije, jer znam koliko naši uspjesi vesele narod.

Odrađen posao

Obranio je u Osijeku nekoliko udaraca Garethu Baleu, štoviše uspio je uhvatiti loptu, ispalo je kao da je Bale pucao u njega. Je li to posljedica posebne pripreme za njegove udarce?

- Malo promatram igrače na snimkama, malo se savjetujem s nekime tko ih poznaje, ali to je tek mali dio cijele priče. Bitno je da u tom trenutku učinim sve što mogu da odradim svoj posao. Nekada je to dovoljno, nekada nije. U Osijeku je bilo.

Zašto Hrvatska prima toliko golova nakon Rusije? Već 16 u devet utakmica, samo smo jednom, tada na Rujevici, sačuvali mrežu.

- Sigurno možemo neke stvari bolje raditi, uvijek se može bolje. Ali mislim da nije to neka drama, svi na terenu se bacaju na glavu za svaku loptu i doći će sigurno i pozitivan niz kad su u pitanju primljeni golovi.

Je li mu Lovre Kalinić dao kakav savjet prije utakmice, kako je prihvatio činjenicu da je proslijedio status prvog vratara u Livakovićeve rukavice?

- Lovre mi je bio potpora kao što sam i ja bio njemu. Pa gdje bismo stigli kada bi svatko gledao svoje interese. Ova reprezentacija je u Rusiji igrala finale jer je kvalitetna, ali i zato što imamo sjajnu atmosferu u svlačionici. To je faktor koji nas nosi. Svi smo jedni drugima velika podrška i samo tako možemo održati ovaj kontinuitet dobrih rezultata.

Sad imamo šest bodova, uoči rujanskog dvomeča sa Slovačkom i Azerima. Te bi utakmice mogle biti ključne za plasman na Euro?

- Svaka je utakmica ključna. Mađarska je dobro krenula i morat ćemo biti oprezni sve do kraja kvalifikacija. Zato su nam trebali ovi bodovi. U rujnu će biti lakše, jer će svatko od nas proći pripreme i hladnih glava pristupiti utakmicama koje mogu definirati borbu za prvo mjesto u skupini. Nadam se da ćemo Mađarsku dočekati s tri kvalifikacijske pobjede u nizu pa im vratiti za ono u Budimpešti.

Soccer Football - World Cup - Croatia Training - Croatia Training Camp, Roschino, Russia - June 23, 2018   Croatia's Dominik Livakovic during training   REUTERS/Anton Vaganov
REUTERS/Anton Vaganov

Nije lako zadržati tu atmosferu i formu iz Rusije, bilo je puno izazova nakon SP-a, uspona i padova. Jesmo li sad prošli te amplitude i je li ova osječka priča naznaka da ćemo se sad ustaliti na pobjedničkoj razini?

- Sve velike momčadi i reprezentacije imaju svoje uspone i padove. Iako su mnogi očekivali da ćemo nakon Rusije potonuti, mislim da smo zadržali razinu. Milimetri su nas dijelili od uspjeha u Kupu nacija i nesretno smo ispali. U Budimpešti smo vodili, u Osijeku pobijedili. Mislim da smo na dobrom putu.

Hoće li Livaković braniti i protiv Tunisa?

- Ne znam, nismo pričali o Tunisu, sve misli su od prvog dana bile na Walesu.

Odmor prije izazova

Ovo izdanje u Osijeku bilo je sjajan kraj jedne odlične sezone, pune velikih utakmica i doživljaja. Koliko je Livaković napredovao u tih godinu dana?

- Svaka utakmica utječe na igrača, sa svakim treningom stječeš novo iskustvo koje kasnije koristiš u karijeri. Ova sezona bila je kao iz snova. Nakon Rusije krenulo je emotivno pražnjenje, ali s Dinamom sam ponovno proživljavao fenomenalne trenutke kojih ću se uvijek sjećati. Mislim da sam iskusniji i bolji od lani, kao što se nadam da ima tu još prostora za napredak.

Pretpostavljamo da je idući osobni cilj i da na Euro dođe kao “jedinica”?

- Ima još dosta do tada, puno utakmica, ja ću se uvijek truditi davati svoj maksimum.

Takvo je doba godine pa moramo pitati. Vraća li se Livaković nakon odmora u Dinamo na pripreme ili već postoje naznake da će promijeniti klub? Šuška se, šuška...

- Prvo, nakon Tunisa idem na odmor. Duga je bila sezona, emotivna i iscrpljujuća. Sada je vrijeme da malo odmorim prije novih izazova. Trener Bjelica nam je dao produženi odmor i vidimo se krajem mjeseca u Sloveniji na pripremama. A ako u međuvremenu bude nešto što će zadovoljiti klub i mene, sjest ćemo i dogovoriti se. Za sada se ne opterećujem time - zaključio je Livaković.

Linker
21. travanj 2024 08:19