Privatna arhiva
INTERVJU S NOVIM VATRENIM

PRVI PUT U POVIJESTI: DVA BRATIĆA MEĐU VATRENIMA! Bio je potpuna nepoznanica za nogometnu hrvatsku, ali jedan je Vatreni na njega čekao cijelo vrijeme

U hrvatskoj reprezentacij su dosad igrala slavna braća Niko i Robert Kovač, pa Tomislav i Mario Marić u vrijeme Otta Barića, a sada su po prvi put među Vatrenima i dva bratića, Dario Melnjak i Marko Rog
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. svibanj 2019. 19:30

Dario Melnjak (26), lijevi bočni turskog prvoligaša Caykur Rizespora, novi je reprezentativac Hrvatske. U siječnju je iz Domžala prešao u Rize, ustalio se u prvoj postavi i mnoge impresionirao učinkom od četiri pogotka i dvije asistencije u 15 prvenstvenih nastupa. Momčad se iz zone ispadanja u nekoliko mjeseci podigla u sredinu ljestvice, čak je do prošlog vikenda konkurirala i za plasman u Europu, a Dario je u sve to ugradio i svoj značajan doprinos.

- Odlično mi je u Turskoj u zadnja četiri mjeseca i moram priznati da sam sad prvi put izbornikovu objavu reprezentativnog popisa pratio s većom znatiželjom i malim očekivanjem. Nakon dolaska u Rizespor shvatio sam da je turska liga ipak malo veći izlog te sam poslije nekog vremena počeo vjerovati da bi se i moje ime moglo naći među kandidatima. Presretan sam, drago mi je što sam pozvan u reprezentaciju. Zahvalio bih svima na velikoj podršci koju su mi pružali i prije poziva, ali i svima koji su mi čestitali nakon što je izbornik objavio i moje ime - rekao nam je Melnjak, koji je jučer bio ‘zatrpan’ porukama i pozivima iz domovine.

Screenshot YouTube Rizespor

A kako je doznao za poziv u Vatrene?

- Nakon što je popis objavljen, na jednom portalu u naslovu se pojavilo moje ime, a ubrzo su mi i u klubu rekli da je stigao e-mail s pozivom. Nije da sam se nadao kako ću biti pozvan, ali vjerujem i po prirodi sam veliki optimist. Ako postoji šansa da se nešto dogodi, ja vjerujem da je sve moguće. A snovi se ostvaruju ako vjeruješ...

Lijevi bekovi znali su predstavljati dosta velik problem za Vatrene u određenim razdobljima, što Melnjak misli o toj problematici?

- Puno se o tome priča, ali mislim da imamo dobre igrače te da smo ih imali i dosad. Naravno, vjerujem da ćemo ih imati i ubuduće. Dobio sam svoju priliku, dat ću sve od sebe da dokažem kako sam poziv i zaslužio. Želim odigrati dobro ako dobijem minutažu i dati cijelog sebe za hrvatski dres.

Prekasno za mladu

Za prosječnog navijača hrvatske reprezentacije vjerojatno predstavljate prilično veliku nepoznanicu. Što možete ponuditi nacionalnoj vrsti?

- Sigurno mogu dati dodatnu pozitivnu energiju, igru u oba pravca, golemu želju, borbenost i hrabrost. Dat ću sve od sebe da se nametnem i pokažem. Vjerujem u sebe, vidjet ćemo što će izbornik odlučiti...

Zanimljivo, Melnjaku je ovo prvi dodir s reprezentativnim nogometom, u mlađe selekcije nije bio pozivan. Još jedan dokaz da u životu za neke stvari nikad nije kasno.

- Malo sam kasnio s nogometnim razvojem, tjelesno sam kao mlađi bio u zaostatku za vršnjacima. Imao sam i malo teži put uspona kroz Treću i Drugu ligu, a u prvoligaški Slaven Belupo stigao sam kad mi je već bila 21 godina, bilo je to prekasno za mladu reprezentaciju.

Screenshot

Počeo je Melnjak s nogometom u Nedeljancu pokraj Varaždina, a nakon dvije godine u Zelini 2013. ga je doveo Slaven Belupo koji ga je nakon sezone i pol za 350.000 eura transferirao u belgijski Lokeren. Uslijedile su posudbe u azerbajdžanskom Neftčiju i Slavenu te 2017. odlazak u Domžale, odakle je u siječnju ove godine za 60.000 eura prodan u Rizespor s kojim ima ugovor još jednu sezonu. Za njega već postoji interes, ali klub je istaknuo cijenu od šest milijuna eura.

- U Lokerenu sam se u početku osjećao stvarno odlično, ali za poziciju na lijevom boku konkurirao je i Denis Odoi, koji je danas član Fulhama. Htio sam igrati, borio sam se, no mučila me ozljeda trbušnog zida nakon koje sam se godinu dana tražio. U karijeri nogometaša možda je i najteže razdoblje dok si ozlijeđen, ali to me učinilo jačim. Hvala Bogu, to je sad iza mene.

Pozitivno iznenađenje

U Turskoj živi najljepše nogometne dane.

- Svi u klubu bili smo pozitivno iznenađeni s time što smo napravili u ovoj polusezoni, iz teške situacije vratili smo se u sigurnost sredine ljestvice i svi smo prezadovoljni iako smo izgubili izglede za Europu. Svi smo dali sebe za momčad, moramo tako nastaviti i u sljedećoj sezoni.

Melnjak će prvi put dijeliti svlačionicu sa svjetskim klasama poput Luke Modrića i Ivana Rakitića, no jedan će mu reprezentativac zasigurno olakšati prilagodbu. Riječ je o Darijevu bratiću Marku Rogu, članu Napolija koji je proljeće proveo na posudbi u Sevilli.

- Sanjali smo da bi se takvo što jednog dana moglo dogoditi, da zajedno zaigramo, a sad se i ostvarilo, i to u reprezentaciji. Marko je bio jedan od prvih koji me nazvao nakon što je stigao poziv izbornika.

Izbornika Zlatka Dalića vjerojatno znate odranije, s obzirom na to da ste obojica Varaždinci?

- Poznajemo se. Doduše, ja sam iz Nedeljanca, ali to je odmah pokraj Varaždina. Pozdravili bismo se kad smo se sreli, i to je bilo to, ništa posebno.

Kao novi član Vatrenih, kako vidite izglede Hrvatske za plasman na Europsko prvenstvo?

- Vjerujem da su nam velike šanse. Imamo odličnu reprezentaciju koja igra dobro i dat ćemo sve od sebe da se plasiramo na završnicu. Čeka nas ogled s Walesom, sigurno da u Osijeku moramo ići na pobjedu. Vjerujem da ćemo je i ostvariti uz zajedništvo i podršku cijele Hrvatske i svih naših navijača.

Je li Nedeljanec sa samo 1500 stanovnika najmanje mjesto s dva nogometna reprezentativca?

Opjevan je Zadar sa svojim junacima Modrićem, Subašićem, Vrsaljkom, Livakovićem, Santinijem, znamo sve o Slavonskom Brodu, Mandžukiću i Oliću... Ali, Nedeljanec? Na novom popisu Zlatka Dalića to će mjesto ili selo kraj Varaždina s 1500 stanovnika dati čak dva čovjeka, Marka Roga i Darija Melnjaka.

Nedostaje treći mušketir, Josip Brezovec, on ipak sad nije u fokusu za tu razinu. Ali i s ovom dvojicom bratića Nedeljanec bi mogao ući u povijest hrvatske reprezentacije kao najmanje mjesto s više od jednog igrača među “kockastima” u istom trenutku. Mogla je konkurirati Bednja, ali Robert Murić nikad nije dostigao slavu Andreja Kramarića. Ne sumnjamo da će 8. lipnja u Nedeljancu biti praznik, da će se dvoboj protiv Walesa pratiti s posebnom pozornošću. (tn)

Linker
18. travanj 2024 05:47