Ante Čizmić/Cropix
VATRENI ZA CARDIFF

'RAZMIŠLJAM O BADELJU, ALI ON JE BEZ TRENINGA...' Ovo je hrvatski sastav koji će u nedjelju krenuti po pobjedu i osiguranje vize za Euro

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 12. listopad 2019. 14:54

Igrači su večer proveli u hotelu, priznao je dan nakon velike pobjede nad Mađarskom Zlatko Dalić, otkrivajući da se slavlje odgodilo za nedjelju i Cardiff, gdje bi “vatreni” trijumfom definitivno čekirali vizu za Euro.

Zašto je tome tako, vidljivo je iz povijesne lekcije, gdje učiteljica života lupa po prstima - Hrvatska, naime, već 12 ciklusa nije vezala dvije uzastopne pobjede - ali i “onog” Bakua, gdje smo natrčali i na nogometnu lekciju: rapsodija iz Trnave zgažena je azerbajdžanskom potkapacitiranom, ali dovoljno jakom simfonijom, u kojoj smo ostali bez tona.

- Svjesni smo svega, ali zato je i dobro da smo malo prikočili u nastavku - uskočit će Dalić, koji je priznao da su mu bridjeli dlanovi od dvije učiteljske lekcije... - U Cardiffu ću u igru uvesti nova dva, tri igrača - priznat će.

Iako je energetski sačuvao snagu, i napunio se poljudskim zanosom, momčad je sigurno pomalo istrošena, više psihološki, zbog nestrpljivog iščekivanja Splita i svega što joj se tamo dogodilo. I zato je izbornik na velikoj kušnji, koju, sam je sebi nametnuo kao imperativ, želi ispravno riješiti već sutra.

Iako Hrvatskoj komotno igra i bod, pa u nekoj kombinaciji čak i poraz, jer u studenom ima još jedan, posljednji popravni ispit protiv Slovačke na domaćem tlu, Dalić želi sve riješiti već sada. Što je i logično, jer, ako ćemo iskreno, ovo je skupina u kojoj Hrvatska odskače kao gorostas i dva su naša pada utjecala da sada već nemamo svih šest čistih pobjeda i stotpostotni učinak koji bi nam omogućio da s vrha u miru gledamo borbu onih iza nas.

No, kako se jesmo dva puta poskliznuli, sada je vrijeme da sve okončamo prije samoga kraja. I zato je izbornik jučer dugo analizirao kako osvježiti momčad, a ujedno ne izgubiti moć. S Rebićem i Rakitićem u sastavu protiv Mađarske pokazao je svima kako gradi “svoju kuću”, s temeljima čvrstog povjerenja. Ovaj put sigurno će malo miksati, pogotovo jer je zbog kartona iz zapisnika izletio Marcelo Brozović.

- Razmišljam o Badelju, ali je praktički bez treninga - reći će izbornik, koji u veznjaku Fiorentine vidi prirodnu zamjenu za Brozovića, međutim dvoji zbog fizičkog stanja iskusnog i stalno podređenog 30-godišnjaka, koji je šansu, po svemu, apsolutno zaslužio. Ali, naravno, ako će zadnja loža dići palac gore.

Uz njega, koji bi uskočio direktno na Brozovićevu poziciju, ostale alternative diktiraju i mijenjanje taktičke koncepcije, s obzirom na to da Vlašić i Kovačić ipak nisu toliko defenzivno odgovorni poput Badelja. U slučaju Vlašića, Rakitić bi se povukao iza zajedno s Modrićem, što su već znali igrati, dok bi Kovačić također zahtijevao opreznije švrljanje dvojice generala u srcu momčadi. - I Bradarić je jedno od logičnih rješenja - kasnije će napomenuti izbornik.

Rani izlazak Modrića, ujedno, sugerira da će ga Dalić koristiti u Cardiffu otpočetka, ali s obzirom na najavu: “14-15 igrača iznijet će ovu akciju”, bit će zanimljivo vidjeti neke druge rošade u momčadi. Ponajprije priliku čekaju i dobit će svi koji su ušli na Poljudu (Kovačić, Brekalo, Vlašić, sigurno i Badelj), a u slučaju pozitivnog tijeka susreta, i netko iz zasad trećeg plana.

No izbornik Zlatko Dalić je na štihu i ne smije previše taktizirati, jer Hrvatska, osim pobjede i osiguranja Eura, lovi i prvo mjesto u skupini, koje je jako bitno. Ono, naime, nosi povoljniji ždrijeb na Euru, ali, još bitnije, i mjesto u prvom potu nositelja za mundijalske kvalifikacije... Zbog svega toga Wales je intrigantna priča. Jest, nije u našem razredu, ali pitanje je hoće li se Hrvatska u Cardiffu pojaviti kao trnavski i splitski dr. Jekyll ili ćemo u gostima kod Giggsa i Balea na Cardiff City Stadiumu popiti onaj grozomorni peštanski i azerbajdžanski serum i postati mr. Hyde...

VJEROJATNI SASTAV HRVATSKE U CARDIFFU: Livaković - Jedvaj, Vida, Lovren, Barišić - Rakitić, Modrić - Rebić, Vlašić (Kovačić), Perišić - Petković.

Linker
19. travanj 2024 23:49