REUTERS
ANALIZA TRIJUMFA

RUSIJO, STIŽEMO Prošli smo na SP, posljednju veliku šansu ove generacije, ali najveći dobitak s utakmice u Pireju ipak je jedna druga stvar!

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 12. studeni 2017. 23:49

Ono što je možda najbolje nakon pirejske utakmice jest činjenica da smo ponovno dobili razum. Uslijed kijevske pa, pogotovo, maksimirske pobjede, svi su učas primili za ruku gđicu Euforiju koja nas je svojom neodoljivošću natjerala da zaboravimo sve tegobe koje smo proživljavali u ovim kvalifikacijama, pa nas je omađijala s tri poluvremena koja su nam kao zaljubljenim tetrijebima oduzela razum…

Kada smo podno Akropole popločali tračnice do Crvenog trga, napokon smo, konačno, mogli razumno sagledati stvarno stanje stvari 'vatrene' kompozicije od koje očekujemo da u Rusiji doživi klimaks. Utakmica u kojoj smo se kompozicijski raspadali, odnosno bivali sve kontra u odnosu na Makismir te nikako ne uspijevali raditi ono što smo savršeno komponirali u prvome dvoboju, kada smo na proste faktore rastavljali manjkavosti grčke kvalitete, a ujedno našom smirenošću i poglavito idejom kreirali kaos unutar glasovite suparničke defanzive, večeras nisu dolazili do izražaja.

Štoviše, u saznanju tri gola fore, mi smo se – logično - stavili u defenzivnu ulogu, ali ujedno i nimalo koristili naš forte koji je u postavkama ovakve utakmice ključan. Hrvatska se u dvobojima protiv suparnika a' la Grčka najbolje brani kada ima loptu, kada je aktivna, a ne pasivna, zapravo, kada ona grabi igru u svoje noge. Pogotovo s obzirom da je protivnik tehnički gotovo pa ništavan u odnosu na nas. No, kako je ulog bio velik, a navijači robusni, logično je da smo se odlučili za manje efektivnu varijantu, u jasnom strahu da ne ispustimo stečeno u Zagrebu.

Ipak, ovakva utakmica zapravo je umonogočemu dobrodošla: kao prvo, na koncu nam je donijela Mundial, a kao drugo, Euforiju je otpratila na počinak i opet otvorila oči, s obzirom da još uvijek postoji nogo segmenata na kojima Hrvatska uoči SP-a mora raditi.

'Dalić spasitelj' sada tek mora postati 'Dalić graditelj' jer shvatio je u našoj igri ono što se može i mora poboljšati, no ujedno mora naći i nove mehanizme da takva igra funkcionira u kontinuitetu. Grčka, pa čak i Ukrajina, definitivno nisu naša liga, stoga je za ozbiljan rezultat u Rusiji potrebno pronaći jasne automatizme i geometriju igre koja će pustiti talent ove generacije da eruptira.

U nutrini, Modrić i društvo žele eksplodirati na posljednjem velikom natjecanju ove generacije, no ključno je, ipak, u velikoj želji – ne implodirati. Zlatko Dalić je pokazao da može, noćas ga, valjda, čeka i taj ugovor koji će ga vezati uz 'vatrene', no u narednom periodu upravo je on taj koji će lucidno morati determinirati i skicirati igru 'vatrenih' na Mundialu. S obzirom da talent danas nije ključan. Ključna je vizija, i još važnije, kako je sprovesti u djelo.

Rezultat je sjajan, čestitke momci, no pravi je posao tek pred vama. S obzirom da znamo što želite napraviti u Rusiji sljedećeg ljeta…

Linker
19. travanj 2024 20:32