Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images / Getty Images
EKSKLUZIVNO ZA SN

SADA JE SVIMA DOKAZAO KOLIKO VRIJEDI Bio je na korak do transfera, ali preporođeni Vatreni otkrio zašto je odlučio ostati u Španjolskoj

ŠIME VRSALJKO ZA SN Reprezentativac umjesto povratka u Italiju, produžio ugovor s Atleticom, što je vrlo jasan i dugoročan izbor Diega Simeonea i madridskog kluba
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. veljača 2018. 09:05

Prije mjesec dana navršio je 26 godina. Više nije ‘mulac’ kako se u njegovu kraju kaže. Istini za volju, povišeni adrenalin i doza agresivnosti i dalje je njegov terenski trade mark. Pokazuje to ne samo pet žutih kartona u 10 kola Primere, nego i brojni prodori po desnom boku, za četiri asistencije, a po kojima je bio prepoznat u Sassuolu kao veliki potencijal. I akvizicija vrijedna 16 milijuna eura, koju je platio Atletico Madrid prije godinu i pol, preduhitrivši Napoli.

Da klub podno Vezuva nije tada tek tako htio Šimu Vrsaljka, odnosno da igrač nije neambiciozan otkako se materijalno osigurao u Atleticu, jasno se dalo naslutiti krajem prošle godine. Napoli je osjetio da Vrsaljko nije sretan statusom u Madridu, obratio se službeno vodstvu Colchonerosa i dugo pokušavao slomiti njihov otpor prodaji hrvatskog reprezentativca. Da ni Atletico nije tek tako doživljavao Vrsaljka, nagovještavalo se i odbijanjem pregovaranja uopće, a potvrdilo službenom objavom da se ugovor neće raskidati. Štoviše, on je s istekom 2021. produžen za još jednu godinu…

Getty Images

Dakle, vrlo je jasan taj dugoročni izbor Atletica i kultnog im trenera Simeonea. Imponira li vam to?

- Kome ne bi imponiralo takvo priznanje ili, ako hoćete, respekt struke i kluba… - odgovorio je retoričkim protupitanjem Zadranin po življenju, Riječanin po rođenju.

Pojasnite sada, kada je sve gotovo, što se događalo u finišu prošle, 2017. godine?

- Ništa senzacionalno za nogometne prilike. U kratkim crtama, u Madridu mi je fantastično po svakom pitanju, a tada je idealnoj situaciji nedostajao tek jedan, ali presudan detalj - nisam igrao! Preciznije rečeno, nisam igrao u kontinuitetu. Pored svih idealnih situacija, za koje držim da su visoka kvaliteta života u Madridu, izvanredan klub, fenomenalni navijači i novi stadion, nisam bio ispunjen kao igrač. Ni jedan nogometaš, ako ne igra, ne može se osjećati sretnim. Kad bi tako bilo, onda je najbolje ostaviti se profesionalnog nogometa.

Otvoreni razgovor

Očito ste se, dakle, požalili treneru, klubu?

- Nisam se nikome žalio, jer za to nema razloga. Profesionalac sam, odlično plaćen i kao i svi koji se bavimo ovim fenomenalnim poslom trebamo biti zahvalni na statusu kojeg živimo. No, razgovarao sam otvoreno s trenerom, s ljudima iz kluba, bez ljutnje, kako je moj prioritet više igrati. Sa 25-26 nalazim se na početku perioda najboljih godina karijere. Mukotrpno sam radio dugo godina da bih dostigao ove razine nogometa i ne mogu se sada zadovoljiti statusom alternative, odnosno igrača koji će biti sretan time što ima dobar ugovor u velikom klubu. Dakle, ako nema dovoljno prostora za mene, bilo je logičnije da potražimo rješenje koje će zadovoljiti i klub i mene. Tim prije što sam imao konkretnih ponuda…

Prije nego nam otkrijete tu stranu priče, je li Rusija 2018. bila važan faktor vaših planova?

- Naravno! Između ostalog je kontinuitet igre važan kako bih bio spreman za reprezentaciju i SP, koje svi čekamo s osobitim motivima…

Zagreb, 020927.
Stadion Maksimir.
Utakmica 7. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.
Hrvatska - Kosovo.
Na fotografiji: Vrsaljko, Modric.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
Vrsaljko

Napoli je bio službeno i opet u prvom redu interesenata?

- Da, bili su opet prvi i najkonkretniji u želji da me dovedu. No znao sam da Atletico ne želi pregovarati o mom odlasku i tako su odmah rekli Talijanima.

Nije vam očito suđeno ići podno Vezuva, gdje vas još očitije posebno respektira trener Sarri?

- Hvala Napolitancima na tom interesu i iskazanom respektu prema meni kao igraču. Imam veliko poštovanje prema Napoliju i njihov opetovani interes doživio sam kao veliko priznanje.

Potpuno fokusiran

No, očito je da i Simeone misli kao i Sarri, odnosno Atletico?

- Da, klub i trener su mi iskazali veliko povjerenje te sam zato vrlo sretan što i dalje ostajem u Atleticu!

Ključno se to pokazuje kroz činjenicu da sada stalno igrate?

- Igram u kontinuitetu, iako je činjenica da trener dozira snage i rotira igrače. No, naravno da mi je važno što sam ušao u kontinuitet te će mi tako biti jednostavnije uhvatiti ritmove moje standardne forme. Raste i samopouzdanje, dakle sve je bolje nego kada igraš svaku treću ili četvrtu utakmicu. U kontekstu svega temeljno je zadovoljstvo što sam zdrav i potpuno fokusiran na maksimalni trening i učinak na utakmici.

Britain Football Soccer - Leicester City v Atletico Madrid - UEFA Champions League Quarter Final Second Leg - King Power Stadium, Leicester, England - 18/4/17 Atletico Madrid coach Diego Simeone  Reuters / Darren Staples Livepic
Reuters / Darren Staples / REUTERS
Diego Simeone

Od 10. prosinca fiksno ste u ligaškoj postavi. Je l’ vam što Simeone od tada posebno kazao?

- Nije, niti ima potrebe za neke posebne razgovore. Rekoh, profesionalac sam i dio kolektiva, moje je da radim i dajem sve od sebe kad me trener postavi u momčad.

Možemo do naslova

Iskusniji Juanfran je sada u drugom planu, a u lipnju mu istječe ugovor. Sedam godina je bio oslonac Simeoneove ere. Sa 33 godine možda mu ovaj izbor kluba dugoročno znači manje igre. Je li to promijenilo vaše odnose?

- Nema razloga jer smo svi dio momčadi, a trener bira tko mu je u danom trenutku potrebniji. S Juanfranom imam dobar odnos od prvog dana kada sam došao. Bodrio me i kad sam bio vani, i na tribini. Osim što je odličan igrač, on je i sjajna osoba.

Nismo pitali za uvjete ugovora, pretpostavljamo da ih neće odavati, ali i da su bolji nego u prvom ugovoru?

- Novac nije bio presudan u ovoj priči. Za uvjete ugovora smo se vrlo brzo dogovorili. Meni je bilo važno da mi klub pokaže kako dugoročno računa na mene. Oni su svakom gestom pokazali da žele moj ostanak i da zajedno gradimo budućnost Atletica. Sretan sam takvim epilogom i sada je na meni odgovornost i obveza da opravdam takvo povjerenje.

Sezona djeluje solidnom?

- Da, dobro guramo. Drugi smo na tablici, možemo još ugroziti vodeću Barcelonu, iako moramo se paziti i Valencije, odnosno Reala koji su iza nas. Ima još dosta utakmica do kraja sezone, moramo dati sve od sebe da izvučemo maksimum. Barcelona je moćna, uzeli su veliki zalet u prvom dijelu, ali mislim da je i dalje sve moguće.

U Kupu ste ispali, ostaje i Europska liga, gdje je Atletico dva puta slavio. Posljednji put upravo dolaskom Simeonea, 2012. godine. Je li vrijeme za treći naslov?

- Atletico ima sve potencijale da osvoji Euroligu, ali najmudrije je razmišljati o svakoj sljedećoj utakmici. Korak po korak treba graditi velike iskorake…

Najkvalitetnija liga

Čudna je sezona Primere, na pola prvenstva Real ima već 10 bodova manje od vas, čak 19 od Barcelone…

- Pomalo je iznenađujuće, ali ovo je samo potvrda o kvaliteti Primere. U njoj svatko svakog može dobiti, odnosno i najkvalitetniji se moraju debelo preznojiti da bi dobili i kvalitetom (naj)inferiornije suparnike. Igrao sam u Italiji i tamo je tvrđi nogomet, više taktički. Ovdje svi igraju, napadaju, imaju svoj stil, teže uspjehu bez obzira tko je na drugoj strani. Između ostalog i zato je po meni Primera najkvalitetnija liga.

Linker
18. travanj 2024 18:28