CROPIX
DALIĆEVA DILEMA

SAMO SU DVA VATRENA U IGRI: TKO BI TREBAO ZAMIJENITI IVANA RAKITIĆA? 'Planetarni' i prekaljeni Mateo Kovačić ili neustrašivi 'debitant' Mario Pašalić?

TRAŽI SE ZAMJENA ZA RAKITIĆA Izbornik Zlatko Dalić vjerojatno će birati između veznjaka Chelseaja i Atalante
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. lipanj 2019. 00:32

Mateo Kovačić odigrao je odličnu utakmicu u finalu Europske lige. Bio je agresivan, okomit, imao je tri uspješna driblinga, više od 90 posto točnih dodavanja, šest dobivenih duela i dvije osvojene lopte. Sve je to napravio u velikoj utakmici, u finalu Europske lige, protiv velikog i moćnog suparnika kao što je Arsenal. Malo je hrvatskih igrača u povijesti koji su na takav način odigrali neko europsko finale...

Uskoro će se Mateo Kovačić priključiti reprezentaciji. Umoran sigurno neće biti, jer ima 25 godina i puca od snage. Pucat će i od samopouzdanja, jer takav moraš biti nakon što si imao važnu ulogu u jednom velikom finalu. I stoga nema sumnje da će Hrvatska u takvom Kovačiću dobiti velikog aduta uoči iznimno važnog okršaja protiv Walesa. Što je izborniku Zlatku Daliću sada posebno važno, jer u Osijeku neće biti Ivana Rakitića, a Kovačić igra baš na njegovoj poziciji.

REUTERS/Phil Noble
REUTERS

Slično stanje

Do srijede navečer jedan je drugi igrač slovio kao favorit za Rakitićevu zamjenu protiv Velšana. I Mario Pašalić (24) stiže u sličnom energetskom i psihološkom stanju kao i Kovačić. Njegova je Atalanta u Serie A sjajnu sezonu okrunila fantastičnom završnicom i trećim mjestom koje ju je izravno odvelo u Ligu prvaka. Pri tome je hrvatski veznjak bio iznimno važan kotačić Atalantine igre. O čemu svjedoči čak osam pogodaka i šest asistencija koje je ugradio u sezonu odlične momčadi iz Bergama. Neupitno su to reference s kojima Pašalić žestoko kandidira da bude igrač koji će u Osijeku zamijeniti Rakitića...

Dvojba je, dakle, treba li Rakitićevo mjesto zauzeti Kovačić ili Pašalić? U tom bi krugu s barem jednako toliko argumenata konkurirao i Nikola Vlašić (21), ali mladi veznjak još uvijek liječi bolni gležanj i Dalić je nakon susreta protiv Omiša rekao kako niti on neće zaigrati protiv Walesa.

Kovačić ima 50 nastupa u dresu Vatrenih, a kada netko ima 50 nastupa onda možemo pričati o prekaljenom reprezentativcu. Kovačić je u karijeri igrao za Inter, Real Madrid i Chelsea, tri europska giganta, tri sredine u kojima igrač koji nije vrhunski nema što tražiti. Pašalić je za Vatrene odigrao tek osam utakmica, iako je samo godinu dana mlađi. U službenim utakmicama upisao je gotovo pa zanemarivih osam minuta. Za razliku od prekaljenog Kovačića, Pašalić bi praktički bio debitant, barem u početnoj postavi.

REGGIO NELL'EMILIA, ITALY - MAY 26:  Mario Pasalic of Atalanta BC celebrates after scoring his team third goal during the Serie A match between Atalanta BC and US Sassuolo at Mapei Stadium - Citta  del Tricolore on May 26, 2019 in Reggio nell'Emilia, Italy  (Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images)
Alessandro Sabattini/Getty Images

S druge strane, Kovačić je u mnogima od tih 50 utakmica za Vatrene igrao ispod očekivanja, ili barem ispod svoje igračke klase. U zadnjih nekoliko nastupa bio je iznimno rezerviran, bez agresije, bez želje da preuzme odgovornost i donese prevagu na terenu. Njegova je pasivnost otišla toliko daleko da su mnogi navijači, pa i stručnjaci, otvoreno izražavali nezadovoljstvo pitajući se do kada čekamo čekati njegovu igračku eksploziju. U konačnici, Kovačić nije zabio gol gotovo dvije i pol godine, ili u gotovo 120 utakmica. Za Chelsea je u 51 utakmici ove sezone upisao tek dvije asistencije.

Pašalić pak nema problema s agresivnošću. Rekli smo da je samo u ovoj sezoni zabio već osam golova, a kao veznjak je u 203 utakmice potpisao 39 golova, što je sjajna statistika. Pašalić je igrač koji ne zna za kočnicu i koji će uvijek ići do kraja s idejom da postigne pogodak.

Oba su dobar izbor

Međutim, Pašalić je u Atalanti na posudbi, tamo ga je poslao Chelsea, koji ga već četiri godine ne vidi kao igrač za njihovu momčad. A u istoj toj momčadi Kovačić uživa odličan status i dio je udarnog sastava koji igra finale Europske lige...

Stoga će biti zanimljivo vidjeti što će izbornik Dalić odlučiti, što će prevagnuti u njegovu izboru. “Planetarni” i prekaljeni Kovačić ili neustrašivi Pašalić? Dojma smo da neće pogriješiti koga god odabere...

Linker
16. travanj 2024 12:37