REUTERS/Carl Recine Livepic / REUTERS
PACIJENT ČARLI

SJAJNE VIJESTI 40 DANA OD POČETKA SVJETSKOG PRVENSTVA Liječnik Vatrenih potvrdio: 'Bit će potpuno zdrav i spreman za nastupe i napore u Rusiji!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. svibanj 2018. 21:04

Vedran Ćorluka važan je igrač nacionalne vrste. Pokazalo se to svih tih godina njegova igranja za reprezentaciju. On osim svojih igračkih kvaliteta, posjeduje i osobine lidera, što smo, uostalom, vidjeli na posljednjoj turneji u SAD-u kad je otvoreno i bez dlake na jeziku kazao što misli o ranijem odlasku nekih reprezentativaca.

Osim po nogometnoj kvaliteti i liderskim osobinama, Ćorluka je poznat i po problemu s Ahilovom tetivom. Krajem travnja prošle godine, na utakmici s Amkarom, doživio je rupturu Ahilove tetive desne noge. To je jedna od težih ozljeda u nogometaša, jer zahtijeva dugotrajni oporavak. Operiran je u Finskoj, a vratio se na travnjak nakon 320 dana izbivanja, 8. ožujka ove godine u utakmici Europske lige između njegova Lokomotiva i Atletica iz Madrida. Potom je odigrao 90 minuta u ligaškom ogledu protiv Urala, da bi u moskovskom uzvratu s momčadi Diega Simeonea izašao iz igre u 75. minuti vidno šepajući.

Problemi ne postoje

Međutim, nije bilo ništa ozbiljno, Čarli je odigrao svih 90 minuta 8. travnja protiv Rostova, pa onda kompletne utakmice u srazu s moskovskim Dinamom i Ahmatom Groznim, a na utakmici s Ufom izašao je u 89. minuti, no nisu stigle informacije da je izlazak bio zbog ozljede. Ipak zadnjeg dana mjeseca travnja, Ćorluka nije igrao u porazu svog kluba na gostovanju kod Krasnodara.

Ćorluka je bio dio Dalićeve ekspedicije u SAD-u, odigrao je protiv Perua, a u srazu s Meksikom sam je tražio zamjenu u 74. minuti zbog bolova.

Dakle, nakon povratka Ćorluka očito je imao stanovitih problema, makar liječnički krugovi kazuju da nakon operacije i adekvatne rehabilitacije ta tetiva u pravilu postaje čvršća od one druge koja nije operirana.

Ima li mjesta zabrinutosti? Mogu li Ćorlukine tetive izdržati boj na “ruskoj fronti”, mogu li bez problema odraditi Svjetsko prvenstvo? O tome smo jučer porazgovarali s liječnikom nacionalne vrste, doktorom Borisom Nemecom.

- Ćorluka je imao probleme, operiran je, počeo je igrati prije više od mjesec dana, igrao je kompletne utakmice... Držim da je Vedran Ćorluka apsolutno spreman! S njim neće biti problema na Svjetskom prvenstvu - uvjeren je dr. Nemec.

Naravno, iskusni i cijenjeni liječnik dodaje...

- Gledajte, naravno da nikada ništa ne možete tvrditi sto posto, možda će neki drugi igrači imati problema zbog preopterećenja, teško je tvrditi sada hoće li netko imati problema s ozljedama u Rusiji, ima još dosta do Svjetskog prvenstva. Ali Ćorluka je prošao vrijeme rehabilitacije, igrao je utakmice, tako da držim da on ovog trenutka nema nikakvih problema. Ne, definitivno ne bi trebao imati nikakve smetnje.

Pitali smo Nemeca je li trener Lokomotiva Jurij Sjomin možda ipak malo previše “raubao” Vedrana, jer ga je nakon tako duge stanke odmah gurnuo u vatru, davao mu je maksimalnu minutažu, nije ga onako, postupno uvodio u igru. Je li uobičajeno da igrači nakon operacije Ahilove tetive i rehabilitacije odmah imaju takav tretman?

- Ne, ne, ne... Tijelo Vedrana Ćorluke je naučeno na takve napore, tako da zaista ne bi trebalo biti nikakve neugode, nikakvih problema.

Je li se liječnik nacionalne vrste posljednjih dana čuo s Ćorlukom?

- Ne. To vam je dokaz da je s Vedranom sve u najboljem redu. Kad je igrač zdrav i kad igra, nema potrebe za kontakte s njim. Da, definitivno sam siguran da će Ćorluka biti zdrav i spreman za Svjetsko prvenstvo u Rusiji - zaključio je Nemec.

Nije se baš isplatilo

Očito, nema brige za Čarlija. Odsustvo s utakmice protiv Krasnodara očito nije bilo uvjetovano ozljedom, vjerojatno je trener Sjomin držao da je nakon napora nakon povratka na travnjak došlo vrijeme da malo odmori hrvatskog reprezentativca. Makar, nije da mu se baš isplatilo, bez Ćorluke Lokomotiv je - izgubio!

Linker
19. travanj 2024 18:21