CROPIX
PRIMANJE KOD PREMIJERA

SLOVENAC NA ČELU UEFA-E U ZAGREBU POKOPAO YU LIGU PA ZAPRIJETIO Hrvatskoj reprezentaciji i hrvatskim klubovima prijete drastične sankcije!

'Upozorio sam premijera i Davora (Šukera) da hrvatskoj reprezentaciji i klubovima prijete najoštrije sankcije', poručio je Čeferin iz Zagreba
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. prosinac 2016. 15:41

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin u podne je bio u Banskim dvorima gdje ga je primio premijer Andrej Plenković, a potom je održao press konferenciju u hotelu DoubleTree by Hilton, zajedno s Davorom Šukerom, predsjednikom HNS-a. Istina, sa čak 64 minute zakašnjenja u odnosu na najavu…

- Izuzetna mi je čast da mogu čestitati gospodinu Čeferinu na funkciji, počašćeni smo što je došao u Hrvatsku, želimo da ugodno provede trenutke u Hrvatskoj te da nam pomogne - kazao je Šuker u uvodu.

- Ispričavam se za moj hrvatski jezik, koji nije perfektan. Zahvalan sam na pozivu Davoru i HNS-u, drago mi je što sam u posjetu Hrvatskoj koja je u igračkom smislu fenomen, koja radi čuda na terenu, ali ima i koji problem koji se treba riješiti. Nažalost hrvatski nogomet nije poznat samo po fenomenalnim igračima nego i po određenim problemima - rekao je za početak Čeferin pa su obojica odgovarali na pitanja novinara.

Problemi, pretpostavljamo da je riječ o navijačima, huliganima?

- Svi nogometni savezi imaju određene probleme, a ja u Hrvatskoj vidim dva, jedan je s navijačima koji može rezultirati s drastičnim sankcijama, a drugi je dosta loša infrastruktura, ako uspređujemo zemlje približne veličine i s takvim uspjehom, Hrvatska je jedna od najslabijih. S premijerom smo razgovarali i o infrastruktri i o navijačima. UEFA će uvijek pomagati oko poboljšanja infrastrukture, ali HNS prije svega treba pomoć lokalnih i državne vlasti. Što se navijača tiče, mi ih ne možemo sankcionirati. Tu HNS i država moraju učiniti svoje. Upozorio sam premijera i Davora (Šukera) da hrvatskoj reprezentaciji i klubovima prijete najoštrije sankcije",

Potvrđena je optužnica Damiru Vrbaoviću za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Bi li bilo moralo da se povuče s funcije izvršnog direktora HNS-a dok traje suđenje?

- Kao pravnih i predsjednik UEFA-e ne mogu komentirati optužnice. Presumpcija nevinosti je za mene veoma bitna stvar, nadležnost je hrvatskih organa da naprave što moraju i poslije pravomoćnog završetka slučaja ja ću zauzeti svoj stav - odgovorio je Čeferin pa ponovio da nema ništa od Regionalne lige.

- Neki lokalni nogometni funkcioner je predstavio neku svoju ideju, čak najprije hrvatskim medijima, i od toga je nastala velika priča o dogovorenoj Regionalnoj ligi, o novcima koje je već UEFA pripremila za to. Ponavljam nikakva Regionalna liga nije bila dogovorena, nikakav novac nije pripremljen, to je jedan najavio gospodin (Makedonac nap.a.) koji s UEFA-om nije apsolutno nikakvo povezan. Ako netko drugi drugi osim UEFA-e hoće organzirati Regionalnu ligu, to je druga stvar.

Čeferin je dodao i kako pomoći klubovima iz zemalja poput Hrvatske i pod kojim je uvjetima eventualno moguća svojevrsna regionalna liga.

- Razlika između velikih i manjih je svake godine veća. Dobili smo više ideja o nekim međudržavnim ligama, iz Škotske, iz Nizozemske, ljudi razmišljaju u o tome, ali to ne znači da će to biti i liga bivše Jugoslavije. Ako se nešto i napravi bit će iz više susjednih država i da bude ulaznica za Ligu prvaka ili Europsku ligu. Ali više od razmišljanja nije se dogodilo.

Šuker je govorio je nastupu Hrvatske na kineskom kupu:

- China cup organizira Wanda Group, mi smo počaščeni što smo tamo, igrat ćemo prvu utakmicu sa Čileom, ako svi znamo zašto Real, Barcelona Bayern, Manchester United, Arsenal... idu na azijske turneje, pa idemo i mi da zaradimo. Koliko? Stoji u ugovoru, ne trebam vam to kazati, ali odličan je iznos. Ne možemo povuči velike igrače nego iz Hrvarske lige i možda će od njih netko biti daj Bože u Rusiji 2018. godine.

Bili ste kod premijera Andreja Plenkovića, dugi niz godina čelnici HNS-a pokušavali su se dgovoriti s političkim strukturama da se pomogne oko navijača i te infrastrukture. Je li aktualni premijer vama dao kakvo obećanje, možete li od strane UEFA-e pomoći HNS-u da se digne infrastruktra?

- S premijerom sam razgovarao o navijačima i intrastrutkure, mi smo spremni pomoći, ali za to treba i pomoć lokalne samouprave i Vlade. Premijer je obećao da će pomoći - rekao je Čeferin.

Jeste li dogovorili nešto konkretno?

- Teško s Hrvatskom vladom mogu dogovoriti nešto konkretno u vezi navijača jer mi nemamo mogućnosti da sankcioniramo navijače i sređujemo situaciju u Hrvatskoj. Postoji ozbiljan mogućnost za najoštrije sankcije protiv hrvatskog nogometa, ne samo reprezentacije nego i klubova. Tu i HNS i država moraju učiniti svoje. Kako, oni moraju reći.

Na to se nadovezao Davor Šuker:

- Sve što je predsjendik UEFA-e rekao slaže se i HNS. Gledat će se u budućnost koji su učine boljici za srednje saveze, za to ima dosta vremena. Na IO-u UEFA-e ćemo dobiti sve prednosti, ali znamo da je Liga prvaka najbolje natjecanje na svijetu.

Nova Liga prvaka?

- Bili su veliki pritisci velikih klubova da žele drugačiji format lige, oko toga treba uvijek biti pažljiv. Veliki klubovi traže sve više, ali i donose većinu novca koji idu preko solidarnosnih fondova u Savez. Ali zatvorenu Ligu prvaka nećemo dopustiti. To otpada što se tiče UEFA-e.

Proširen je Euro?

- Vidjeli smo dobre i loše utakmice kao na svim prvenstvima, za mene primjedba nekih velikih zemalja da je previše reprezentacija, to nije OK. S financijske strane bila je najveća zarada u povijesti, po meni to se ne treba mijenjati.

Je li realno očekivati da će se UEFA ili FIFA uključiti u stanje u HNS-u zbog velikih optužnica protiv čelnika i sudačke organizacije?

- U Grčkoj je UEFA reagirala zbog uplitanja politike u sport, to se dogodilo i u Bosni i Herceegovini, ali nije bila ista situacija kao ovdje. Za UEFA-u je bitno da su izbori demokratski, da su predsjednik i članovi IO-a izabrani na izborima, ali teško se mi upletemo u situaciju u Savezu zbog neke optužnice.

HNS se ponekad žali da se vlast miješa u njegov rad...

- Ne znam u kojem smislu se Vlada miješa ili Savez ne poštuje zakon, ali ako bismo vidjeli da se država, Vlada miješa u rad HNS-a, onda bismo jasno morali reagirati, a ako netko ne poštuje zakon onda država treba reagirati.

Jesu li još neke zemlje regije pod nulton stopom tolerancije što se tiče huligana?

- Jesu, ali ne bih govorio koje.

Kakav je stav vaš o novoj Ligi prvaka?

- Format je malo gori za srednje i manje klubove, ali još uvijek je to Liga prvaka i nije elitističko natjecanje, igrat će i klubovi koji nisu elita - jasan je Čeferin.

Videotehnologija?

- To je sa zasad eksperiment, daleko od toga da je jasan i UEFA ga zasada ne planira primijeniti.

Svjetsko prvenstvo sa 48 reprezentacija?

- Još u listopadu smo kazali da želimo znati koliko će biti europskih zemalja, što je s kalendarom, zasad to nismo dobili. Kongres je 9. siječnja, dok ne znamo sve informacije teško je zauzeti jasan stav. Ako bi bio taj format moralo bi biti bitno više europskih država.

Kako gledate na fenomen Footbal leaksa?

- Puno smo razgovarali o tome jer ozbiljan je problem neplaćanja poraza u nekim zemljama. Ako su u pitanju klubovi UEFA je nadležna da reagira, ako su u pitanju pojedinci, igrači, sve je ne državi. Mi nemamo nadležnosti da kaznimo igrača ako nije platio porez, a vidimo da to države već rade, pogotovo u Španjolskoj.

-------------------------------------------------------

Davor Šuker zahvalio premijeru

- Zahvalio bih se premijeru, svatko tko skrbi o hrvatskoj državi može pomoći. Zato nam je bitno da dođemo do pravičnog zakona o huliganima, do pravične raspodjele novca od klađenja, ali i da imamo stadion. Negdje, od Osijeka do Dubrovnika.

Vjerovat ćemo u instituacije pravne države i nadam se da će nam hrvatska država pomoći. Premijer Plenković je obećao doći na utakmicu s Ukrajinom.

Linker
17. travanj 2024 06:19