CROPIX
KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKO PRVENSTVO

SN ANKETA - HRVATSKI NOGOMETNI STRUČNJACI OTPISALI GRKE 'Ne znam što bi on to trebao napraviti, kakav potez treba povući da Hrvatske ne ode na SP!?'

Sati se broje do susreta odluke, druge utakmice dokvalifikacija između Grčke i Hrvatske u Ateni. Upitali smo nekoliko eminentnih hrvatskih nogometnih imena kako vide večerašnju utakmicu na Karaiskakisu i kakva su im očekivanja glede igre i konačnog rezultata uzvratne utakmice play-offa za Svjetsko prvenstvo
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. studeni 2017. 20:26

ALJOŠA ASANOVIĆ Ne treba ni razmišljati o tome mogu li nam nauditi

Aljoša Asanović ističe da oprez uvijek treba biti prisutan, ali nema razloga za strah od nekog čuda ili senzacije s grčke strane.

- Fascinirala je lakoća i jednostavnost u igri naše reprezentacije u prvoj utakmici, koncentracija kvalitete došla je do izražaja. Sve je prštalo od pozitivnih vibracija, energija 30.000 navijača koji su pružali sjajnu podršku i igra reprezentacije na travnjaku dali su nam prekrasnu sliku s Maksimira. To je naša najveća snaga i zato ne treba razmišljati o tome mogu li nam Grci nauditi, nego u uzvratu treba igrati kako znamo i možemo. Takva je Hrvatska spremna pobijediti Grčku u uzvratu. Jasno je pritom da se sastav mijenja samo uslijed više sile, odnosno ozljeda.

Svi igrači koji su potpisali maksimirsku pobjedu opravdali su povjerenje izbornika i svih navijača...

- Dalić je taj koji najbolje zna treba li što mijenjati. Pritom je razvidno da se Grcima nema razloga prilagođavati. Ni Grcima ni rezultatu iz prve utakmice. U Pireju se također može ići punom snagom do pobjede. (jr)

ZORAN ZEKIĆ Zabit ćemo i u Pireju, Grčka ne može puno promijeniti

I Zoran Zekić jedan je od onih najgorljivijih optimista.

- Možemo mi i ponoviti onu zagrebačku utakmicu. Samo trebamo biti mirni, prilika će sigurno doći.

Možemo li očekivati neko Skibbeovo iznenađenje?

- Ne znam kakav bi on to potez mogao povući, pogotovo ako mi odigramo kao u Maksimiru. Što on tu može? Bude li naš vezni red u izdanju iz prve utakmice, Grci se malo čemu mogu nadati. Ako se i otvore i krenu, tek će se tada morati otvoriti i ostaviti nam prostora. U jednom trenutku, barem u drugom dijelu, morat će to i učiniti, siguran sam da ćemo mi to iskoristiti i zabiti gol i u Pireju.

Najbolji hrvatski igrač bit će...

- Luka Modrić. Pokazao je već sto puta kakva je klasa.

Promjene u našem sastavu ili ne?

- U principu, nema razloga za promjene, pogotovo kad govorimo o Mandžukiću, jer nema potrebe riskirati. U svakom slučaju, prekvalitetni smo da ne iskoristimo priliku koja nam se nudi, vjerujem u još jednu pobjedu Hrvatske. (tn)

DRAŽEN BESEK Grci mogu biti samo još lošiji, ne vidim način da preokrenu

Dražen Besek dobro poznaje Zlatka Dalića.

- Toliko je sreće na licima hrvatskih igrača i navijača da je deplasirano da ja sad nešto savjetujem ili govorim kako bismo trebali igrati. Jedina opasnost u ovakvoj situaciji može biti da se uspavamo, ali s obzirom na ozbiljnost, temeljitost, odličnu pripremu i sve ono što smo pokazali u prvoj utakmici, siguran sam da se to neće dogoditi. Ne vidim način na koji se može dogoditi preokret.

Znači, Skibbe ničime ne može iznenaditi Dalića?

- Može, ali samo time da Grčka bude još lošija nego u Zagrebu. Istina je da mu se vraćaju neki standardni igrači, ali nisu oni klase koje bi poništile našu kvalitetu. A pogotovo u takvoj atmosferi, negativnoj. Kakav bi sastav Dalić trebao poslati na teren?

- Najosnovnije je da igraju zdravi i spremni. Ako Mandžukić ne može, bolje ništa ne riskirati, imamo mi kadar od 17-18 igrača, svi mogu odigrati na visokoj razini, zato nema potrebe da igra itko tko nije sasvim zdrav. (tn)

SAŠA PERŠON Treba biti oprezan, ali čuda se ne događaju svaki dan

Za Sašu Peršona dvojbe nema - Hrvatska će potvrditi plasman na SP.

- Ako ćemo biti realni, ne vidim kako bi Grčka mogla odigrati utakmicu kojom bi nadoknadila ovu razliku. Morali bi igrati otvoreno, sa zadnjom linijom praktički na centru, a to je rizik koji bi Hrvatskoj otvorio puno prostora - kaže Peršon.

- Ne vidim u njihovim redovima igrača koji može nešto promijeniti, ali treba biti oprezan, iako se čuda ne događaju svaki dan.

Kada je riječ o Hrvatskoj, najviše bi mogli profitirati - napadači.

- Modrićevo iskustvo sada kada treba stati na loptu, napraviti neki prekid, bit će od velike koristi, ali mislim da bi naši napadači mogli imati dosta prilika da pobjegnu zadnjoj liniji Grčke. Kramarić i Kalinić mogli bi od toga profitirati.

Peršon se drži i one da se ne mijenja momčad koja pobjeđuje.

- Izbornik je poštedio Mandžukića zbog ozljede, a s obzirom na rezultat iz Zagreba ne bih se kockao s njim. Osim ako nema drugih ozljeda, ne vidim da bi se nešto trebalo mijenjati. (msu)

TOMISLAV ERCEG Vidljivo je da, jednostavno, nemaju rješenja za našu igru

Tomislav Erceg ne vidi kako bi nam Grci mogli nauditi.

- Dapače, razmišljam samo o tome kako bismo Grke mogli pobijediti i u drugoj utakmici. Naprosto smo kvalitetnija momčad i ma koju taktiku Grci izabrali, oni, jednostavno, nemaju rješenja za našu igru. U prvoj utakmici Hrvatska je odigrala sjajnu utakmicu, od prvog do zadnjeg igrača svi zaslužuju pohvale. Usto sam na licima igračima vidio da nema opuštanja, u Grčku nisu otišli braniti prednost, nego odigrati još jednu kvalitetnu utakmicu. Nema nikakve tople vode, s rezultatom i samopouzdanjem iz zagrebačke utakmice bit ćemo na visokoj razini i u Pireju.

Grci su sada u još neugodnijoj poziciji iz koje će se teško izvući.

- Morali bi preuzeti rizik, visoko napasti, a pritom braniti velik prostor kontra hrvatskih napadača. Treba imati i znanja i hrabrosti za taktiku kojom bi mogli napasti Hrvatsku, a onda ne primiti gol. Što se tiče sastava, sve bih prepustio izborniku, Dalić najbolje zna tko je ozlijeđen, tko načet. (jr)

RENATO PILIPOVIĆ Grčka nema ni snage ni kvalitete da okrene rezultat

Da Grčka na Maksimiru nije pokazala lice reprezentacije koja može ugroziti plasman Hrvatske na SP, smatra i Renato Pilipović.

- Nakon utakmice u Zagrebu ne vidim način na koji nam Grci mogu napraviti neku opasnu situaciju. Eventualno iz prekida mogu nešto zakomplicirati, ali čisto sumnjam da imaju snage i kvalitete da okrenu nešto u svoju korist - kaže Pilipović, danas trener juniora Rijeke.

- Vidjelo se na Maksimiru da su došli igrati s idejom da prime što manje golova. Nitko nije očekivao ovako veliku razliku i mislim da uz ovakvu Hrvatsku nemaju nikakve šanse. Treba paziti na Sokratisa i Manolasa kod prekida, Mitroglou može biti opasan i u tom je dijelu bitna koncentracija, da se ne uđe u problem zbog nekog slučajnog gola.

Kao potencijalnog čovjeka odluke nije želio nikoga istaknuti.

- Imamo toliko kvalitete da svaki može odlučiti utakmicu, Perišić, Modrić, Kramarić, Kalinić... Bitno je da Hrvatska bude prava, kakva je bila u Zagrebu, i izbori SP pa će i takva igra nekoga iznjedriti. (msu)

Linker
20. travanj 2024 02:00