Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
JEDINSTVENA REAKCIJA - NEVJEROJATNO

SN SIMULACIJA ŽDRIJEBA SVJETSKOG PRVENSTVA Ćiro i Leko Hrvatskoj podarili sjajnu skupinu: 'Ne plašimo se nikoga, najbolje igramo protiv velesila'

SN SIMULACIJA ŽDRIJEBA Miroslav Ćiro Blažević i Jerko Leko podarili su Hrvatskoj sjajnu skupinu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. prosinac 2017. 13:17

I mi smo napravili simulaciju ždrijeba. U redakciji Sportskih novosti. Atmosfera je odisala napetošću gotovo kao što će danas biti u Kremlju, a izostale su glazbene točke da nas opuste...

Čak dvojica fotoreportera Cropixa nisu ispuštali iz vida ni jedan kadar. Glavna uloge pripale su Ćiri Blaževiću, izborniku koji je Hrvatsku vodio do brončane medalje 1998. godine u Francuskoj, i Jerku Leki, danas mladom treneru, akteru u nacionalnoj vrsti na SP-u u Njemačkoj 2006. Za predigru svaki je izvukao svoju skupinu. Ćiro je nanizao imena:

- Portugal, Senegal, Srbija.

Leko je pronašao u zdjeli istog nositelja:

- Portugal. Tu su još Egipat i Japan. To bih potpisao.

Hm, Portugal, to je možda za Antu Čačića. Da vidimo može li Dalić bolje. Brzo smo zaboravili zagrijavanje i krenuli za pravo. Kompletan ždrijeb. Meštar ceremonije Robert Šola, koji to radi u vlas kao Gianni Infantino, ponudio je 32 Kinder jaja. Iščekivanje se osjećalo u zraku. I onda: skupina C. Leko je Vatrene prilijepio uz nositelja Poljsku, a Ćiro dodao Iran, pa nakon pomicanja nekih europskih selekcija i Saudijske Arabije - Panamu!

Zagreb, 291117.
Simulacija zdrijeba za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. u redakciji Sportskih novosti. Na simulaciji su sudjelovali Jerko Leko, Ciro Blazevic i Mario Zorko.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

- Ma gdje su ta velika imena - buntovno će Blažević.

Isti ishod kakav je dao kompjutor o kojem smo pisali proteklih dana! Iako postoje 2.174 kombinacije, i zvijezdama ždrijeba SN u skupini s Hrvatskom su Poljska, Iran i Panama. Jedinstvena reakcija bila je - nevjerojatno!

- Bolji smo od svih. Ovo bih ja potpisao - komentirao je Ćiro, ali on ima opominjujuću poruku:

- Ždrijeb je zabluda. Vrlo je nespretno priželjkivati ovu ili onu reprezentaciju. Znam iz vlastitog iskustva, uvjeren sam da će Hrvatska najbolje proći s takozvanim tradicionalnim favoritima. Pristaša sam da nam u skupinu dođu sve favoriti.

Jerko ga u tome prati:

- I ja sam za što jače suparnike.

Tko su ti?

- Francuska - ispalio je Ćiro i dodao: - Da im se revanširamo za 1998. Pa kad bih birao između Njemačke i Brazila, radije bih uzeo Brazil. Švabe su imali s nama nezgodno iskustvo i sigurno bi se dodatno pripremili. Bojim se “sića“, za koje misliš “lako ćemo“. To je hendikep mentaliteta hrvatskog nogometaša. Kad ga inficira ta loša infekcija “lako ćemo“, onda je najveća opasnost. Velike nacije te dodatno motiviraju. Hrvatska ima takav koncentrat talenta da i s najjačima može igrati.

Zagreb, 291117.
Simulacija zdrijeba za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018 u redakciji Sportskih novosti. 
Na fotografiji: Miroslav Ciro Blazevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Leko je ishod simulacije prokomentirao:

- Kad bi bilo ovako, realno možemo uhvatiti dobar zalet za ono što nas čeka. Premda danas priželjkujem jaču skupinu, protiv ove se ne bih bunio. Samo da nam se ne pokaže problem mentaliteta. S aktualnom euforijom i samopouzdanjem ovu bismo skupinu prošli lagano.

Ali tu je golema zamka.

- Trebali bismo biti C1 koji ide na D2, a to su Brazil ili Španjolska. U osmini finala. Eto zato kažem - radije Brazil u skupini nego u osmini finala. Jer u takvoj grupi prođeš glatko, a odmah dođeš na nekog od favorita. Istina je da možemo igrati sa Španjolskom, također i s Brazilom. I one utakmice koje smo izgubili od njih, igrali smo dobro. Po našoj snazi realno bi minimum bilo četvrtfinale. Možda je bolje da nemamo otvoren ždrijeb, da gazimo kako ide. Uvijek kad počnemo kalkulirati, nešto se loše dogodi. Volio bih da u osmini finala ne bude tako snažan rival, kad već mora u nekoj fazi, neka to bude u četvrtfinalu.

Zagreb, 291117.
Simulacija zdrijeba za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018 u redakciji Sportskih novosti. 
Na fotografiji: Jerko Leko.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ni blizu Brončanih

Mediji često znaju uspoređivati ovu generaciju s onom iz 1998. Može li se bilo koja ekipa nositi s brončanima? Blažević tvrdi - ne.

- Zasad nitko. Ni jedna generacija ne može se komparirati s mojom. Kad je Modrić doživio planetarnu afirmaciju, pitali su me je li on najbolji Hrvat svih vremena, a moj je odgovor bio “bit će kad bude treći s reprezentacijom”. Zasad to nije. A tko jest? Boban. Šuker, prvi golgeter svijeta. Neka to bude Mandžukić, neka on zabije toliko golova pa ću reći “to je to”.

Hoće li u Rusiji bili velikih favorita?

- Neće. Moglo bi biti dosta izjednačeno prvenstvo. Ako prođemo lako skupinu, stvorit će se euforija, onda naletiš na nekog jakog i kihneš. Bolje da se u skupini očeličimo - odgovara Leko.

Koga vi želite? Ako je Ćiro za Francusku...

- Da opet bude Brazil. Iako me “vuče” da bismo mogli dobiti Argentinu, ne znam zašto. Brazil bi bio utakmica koja bi nas dodatno motivirala nakon dva poraza u prvim nastupima na SP-u 2006. u Berlinu i 2014. u Sao Paulu. Treća sreća.

Zagreb, 291117.
Simulacija zdrijeba za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018 u redakciji Sportskih novosti. 
Na fotografiji: Jerko Leko, Miroslav Ciro Blazevic, Janko Goles, Drazen Antolic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Šteta za Italiju

Ćiro:

- Za nas stručnjake nije mjerodavan rezultat. Pa Brazila nije bilo nigdje u Sao Paulu, objektivni promatrač mora kazati - Hrvatska je bolja ekipa! A izgubili smo. Sjetite se kako. Japanca i njegovog suđenja. Nisu znali gdje su. Kako smo krenuli u to SP, kazao sam za Niku Kovača: “Evo pravog izbornika!” Međutim, sljedeće utakmice će mi pokazati da nije još dorastao. Protiv Meksika je bilo nepojmljivo. Meksikanci nam sve golove zabiše iz zraka, on nije primijenio “čovjek na čovjeka“ obranu.

Kako gledate da nema Talijana, Nizozemske?

- Hendikep je za cijelo prvenstvo što nema Italije, oni su možda i najatraktivniji. Imaju referencu, tradiciju, to je prava šteta. I ujedno potvrda kako nema više favorita u nogometu. To je sreća.

Koliko Hrvatska ima pravo na optimizam? Nekidan Danijel Subašić kaže da o polufinalu govore oni koji ne prate kretanja u vrhunskom svjetskom nogometu. Leko je već rekao - četvrtfinale.

- Prvi cilj je proći skupinu. Realno, moja očekivanja su ta. Subašić je to vjerojatno izjavio pod dojmom Monaca koji je malo pao ove sezone. Vjerujem u novu energiju reprezentacije - istaknuo je Leko.

Zagreb, 291117.
Simulacija zdrijeba za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. u redakciji Sportskih novosti. Na simulaciji su sudjelovali Jerko Leko, Ciro Blazevic i Mario Zorko.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Blažević je reagirao u svojem stilu:

- Da ja nisam vikao da ćemo biti prvi, nikad ne bismo bili treći. Wenger je kazao: “Najtalentiranija ekipa je Hrvatska.“ I znam da je tako. Kod mene ne može igrati onaj tko u to ne vjeruje. Kad sam početkom osamdesetih rekao u Novom Sadu da ćemo biti prvaci, Velimir Zajec je odgovarao za televiziju, a nije znao što sam kazao, te izjavio da ćemo biti četvrti, jer je tako naučio po zagrebački, oportunistički, dobro je biti četvrti i svi mirni, rekao sam mu: “Ne daj ti Bog da više ne kažeš što ja kažem.“ Ne možeš biti prvi, ako hoćeš biti deseti. Mi imamo pravo na najveći optimizam. Znam zašto smo trenutačno na 17. mjestu na FIFA-inoj ljestvici, zbog svih tih anomalija vezanih za nogomet… Moraš biti u prvih pet po kapacitetu igrača. Hrvatska ima momčad za medalju. Apsolutno. Već je vrijeme.

Što je naš najveći adut?

- Igra. Čista kvaliteta - jasan je Ćiro.

Je li izbornik adut?

- Nadam se da jest. On ima sve predispozicije da bude jako uspješan. Nadam se da će to potvrditi, ima priliku - dodao je Ćiro.

Defanzivni vezni

Što su slabosti?

- Izbornik još upoznaje ekipu, a bit će euforija kako dođe prvenstvo, pogotovo nakon što nekoga dobijemo. Da smo gledali prije dva mjeseca, našlo bi se dosta loših točki, sad smo tipično za nas u pozitivi, sve je kliknulo, na to se moramo bazirati. Dalić je pronašao recept, ako idemo pozitivno trebalo bi biti dobro. Imamo energiju koja bi nas mogla povući dalje nego zadnjih godina - kaže Leko.

Jakosne skupine za ždrijeb SP-A

Prvi bubanj: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska

Drugi bubanj: Španjolska, Peru, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Hrvatska

Treći bubanj: Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal, Iran

Četvrti bubanj: Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja, Saudijska Arabija

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
18. travanj 2024 21:31