Goran Sebelic / CROPIX
TALENT I KVALITETAN RAD

STASANJE BITNIJE OD REZULTATA Nema brige za budućnost! 'Hrvatska ima najbolji sustav rada s mlađim uzrastima u Europi'

MLAĐE KATEGORIJE REPREZENTATIVACA Na budućnost hrvatskog nogometa Ivan Gudelj, koji je 27 godina u kontinuitetu u stručnom i selektivnom procesu HNS-a, gleda s optimizmom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. prosinac 2018. 10:09

Vatreni su srebrni, U-21 reprezentacija plasirala se na Euro nakon 14 godina, pjenušcem smo zalili 2018. godinu, no ni u mlađim kategorijama nije bilo loših vijesti. I juniori i kadeti prošli su prvo izlučno sito, ništa više od toga u službenim natjecanjima nisu igrali, jer zbog slabijih rezultata 2017. u proljeće nisu ni sudjelovali u elitnom kolu nadmetanja za završnicu Eura.

Moskva, Rusija, 150718.
Stadion Luznjiki.
FIFA Worl cup Russia 2018.
Nogometna utakmica finala svjetskog prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska.
Na fotografiji: Hrvatska reprezentacija.
Foto: CROPIX
CROPIX

Nakon četiri godine

Dok slavimo heroje 2018. o kojima će se biranim riječima pisati dokle bude hrvatskog nogometa, logično je pitanje kakva budućnost slijedi. Iseljavanje stanovništva povećava potrebu za dodatnim radom u dijaspori, na privlačenju naših mladih ljudi da odjenu hrvatski dres, a već je rezultiralo negativnim učincima u državi. U veljači ove godine, kod posljednje preregistracije igrača, dakle prije Svjetskog prvenstva, imali smo 115.700 verificiranih u kategoriji U-19 i mlađih, naspram 122 tisuće prije dvije godine. Informacije iz županija i klubova govore o novim pojačanom interesu iniciranom “ruskom bajkom”, ali točni podaci znat će se na proljeće...

Nakon četiri godine i juniori i kadeti zajedno su prošli prvi krug eliminacija, kadeti su osvojili jaki međunarodni turnir Telki kup u Mađarskoj.

Ivan Gudelj, koji je 27 godina u kontinuitetu u stručnom i selektivnom procesu HNS-a, pritom je više od desetljeća i pol vodio U-17 reprezentaciju, vratio se na izbornički posao. Odradio je turnir s U-19 vrstom i drugim mjestom u Češkoj otišao dalje, dok je Robert Jarni preuzeo novooformljenu U-20 reprezentaciju.

Zeljko Hajdinjak / Cropix
CROPIX

Nitko na kontinentu

Gudelj uvjerava da se za budućnost Vatrenih ne trebamo brinuti.

- Hrvatska ima najbolji sustav rada s mlađim uzrastima u Europi - tvrdi.

Zašto? Na čemu to temelji?

- Prvu selekciju obavljamo već s klincima od 13 godina. Konkretno sada sa 2005. godištem. Nakon što treneri po klubovima, županijama i Središtima izaberu najnadarenije složi se baza od nekih 35 igrača koji ulaze u proces. Oni su još selekcija sve dok ne postanu 16-godišnjaci, kad postaju reprezentacija. Dakle, nema ni jedne države u Europi koja ima toliko igrača u A vrsti koji su prošli kompletan proces od prve selekcije kao 13-godišnjaci ili 14-godišnjaci, do seniorske reprezentacije. I Španjolci imaju u momčadi igrače koji su rasli kroz školu Saveza, i svi drugi, ali mnogo se kod njih više igrača izgubi, a brojni se ubace naknadno s raznih strana. Zato naše trenere u bazi koji otkrivaju talente zovem “apostolima hrvatskog nogometa”. Dok god imamo takve stručnjake i takav sustav, ne vidim razlog da ne nastavimo na stazama uspjeha. Čude se, svi se u svijetu snebivaju odakle tako maloj Hrvatskoj toliki asovi, a odgovor je jednostavan: talent, ali i organiziran kvalitetan rad - ocjenjuje Gudelj.

Ističe također da za Hrvatsku rezultatski dometi U-19 ili U-17 nisu presudni.

Deauville, Francuska, 220616.
Poms pole omnis sport dvorana. 
Konferencija za medije hrvatskih nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Marko Pjaca, Marko Rog.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Dva u tri generacije

- U svakoj toj reprezentaciji igra jedno godište, najviše dva. Već kad postanu U-21 u ekipi su igrači nekoliko generacija, a kamoli u A vrsti. Nama je u mlađim kategorijama bitnije stasanje igrača nego rezultat, iako se u zadnje vrijeme stvara presija da se ostvari što više. Eto primjera: godište 1995. nije se nigdje plasiralo, a danas su Livaković, Pašalić, Pjaca, Jedvaj, Rog... u Dalićevoj momčadi. U svakom uzrastu imamo talente, i neke izvanserijske, i neke razvojne koji mogu iskočiti. Dovoljno nam je u da u tri generacije damo dva vrhunska igrača. A izbacujemo ih više - konstatirao je Gudelj.

HNS je jednom dijelu vratio negdašnji sustav rada, nema više tehničkog direktora Saveza što je bio Romeo Jozak, sada je na vrhu piramide glavni instruktor Sreten Ćuk, kao svojedobno Martin Novoselac. Ispod njega su instruktori u pet Središta.

Linker
19. travanj 2024 08:04