Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
PAT POZICIJA

STAV VATRENE SVLAČIONICE SPRAM NIKOLE KALINIĆA Ne odobravaju mu način i vrijeme pokazivanja nezadovoljstva, ali drže da bi mogao nadomjestiti Mandžu

Kako eventualni povratak 'odbjeglog' suigrača vide reprezentativci
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. listopad 2018. 10:05

Jasno se kroz medije naslućuje sazrijevanje postruske priče Nikole Kalinića. Nogometaš madridskog Atletica dao je naslutiti ono što je jedino logično, a to je da nije otpisao reprezentativni staž. Izbornik Zlatko Dalić, s druge je strane učinio isto, podgrijava atmosferu koja bi imala kao epilog optimalnu varijantu.

To znači da se Nikola Kalinić javno ispriča zbog svojeg negativnog ponašanja u reprezentaciji uoči Rusije i na samo poprištu SP-a, te da se u idućim akcijama vrsni napadač vrati u tabor Vatrenih.

Koliko je realno da se to dogodi, priječi li, recimo, stav Vatrenih takav epilog?

Činjenica je da se Niklola Kalinić dosad nije javno izjašnjavao o preuzimanju svojeg dijela odgovornosti za nelagodnu situaciju u kojoj se našao udaljavanjem iz reprezentacije. Taj 30-godišnjak oduvijek je introvertiran tip i svoja je nezadovoljstva statusom u reprezentaciji (ili klubu, odnosno u karijeri) odavao u pravilu na nezgrapan način. Nikola Kalinić je vjerojatno uvjeren da je od 2008. godine, kada je debitirao kod Slavena Bilića, zaslužio više prostora u reprezentaciji.

Najveća kazna

Odigrao je 41 utakmicu, u prosjeku 45 minuta, a ima dobru statistiku za napadača. Postigao je 15 pogodaka, uz tri asistencije. No, Bilić, Štimac, N. Kovač, Čačić i sada Dalić, više-manje odavali su mu respekt, ali je prostor u igri ovisio i o konkurenciji.

U tih desetak mu godina iste su aspiracije imali Mandžukić, Olić, Eduardo, Klasnić, Petrić, Jelavić, Rebić, Kramarić... Točno je da je bilo sporadičnih faza kada je forma Nikole Kalinića djelovala najdojmljivije, ali svaki trener bira aktera temeljem svojih vizija igre i taktičkih zamisli…

Foto: Nikola Vilic / CROPIX, sn ilustracija

Paradoks jest da je splitski igrač iskazivao netrpeljivost zbog svoga statusa uoči Rusije, iako je do posljednjih trenutaka Zlatko Dalić bio u dvojbi hoće li igrati on ili Mandžukić. Svojim je ‘diplomatskim bolovima’ zapravo poručivao da je silno frustriran što je stalno u statusu alternative, no koliko god bio u pravu ili ne, Nikola Kalinić je loše postupio. To, međutim, ne znači da je jedini odgovoran što je došlo do takve mu reakcije, kao što ne znači da bi sada morao ispaštati za sva vremena. Najveća kazna mu je što je propustio doživljaj pohoda na finale i osvajanje srebrne medalje.

Članovi reprezentacije nisu mu javno odveć zamjerali. Razumjeli su frustraciju, što sugerira da i oni znaju kako je Nikola Kalinić vjerojatno zasluživao više prostora. No, unisono mu ne odobravaju mu način i pogotovo vrijeme pokazivanja nezadovoljstva. Kao što je opće mišljenje kako je upravo on najbolje rješenje za Mandžukićeva nasljednika. Rekli bismo, najlogičnije.

Rovinj, 290518.
Priprema Hrvatske nogometne reprezentacije u Rovinju na stadionu Valbruna.  
Na fotografiji: Nikola Kalinic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Javno priznanje greške može zvučati formalnost, ali je pogotovo na simboličkoj razini nužnost da se preskoči ova pat pozicija.

Nikola Kalinić, ako mu je doista stalo, izustit će ispriku. I ako je mudar, učinit će to odmah jer će tako relaksirati svoj status, ali i olakšati Dalićevu gradnju ciklusa 2020. Durenja su znakovi slabosti. Nikola Kalinić je dobar momak, prema kojem netko možda nije bio dovoljno korektan, ali svijet nogometa u konačnici svakome daje mjesto koje je ukupno zaslužio.

Zato se nadamo kako će njegov idući i skori korak biti poticaj za logični epilog, a to je da u pripremi Eura 2020 on priprema svoju ključnu reprezentativnu priču.

Linker
18. travanj 2024 05:04