Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images
NEMA POPUSTA

STIGAO JE EKSPRESAN ODGOVOR NA KOVAČIĆEV NEOČEKIVANI POTEZ Real postavio nevjerojatnu odštetu za svog dragulja!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. lipanj 2018. 19:07

Pomalo je neočekivano u načinu, ali očekivano je po sadržaju. Mateo Kovačić izabrao je Marcu da javno poruči kako je ipak došlo vrijeme da ode iz Madrida! Neočekivano se ogleda u gotovo pa nevjerojatnoj činjenici da u tri godine igranja u Realu nije davao intervjue. Čim je ovako otvoreno izišao u javnost, i to za vrijeme SP-a, to nam sugerira da je ovaj put Mateo Kovačić doista odlučio napustiti Bernabeu.

S obzirom na dinamike događanja u proteklih godinu dana, takvi su se raspleti dali naslutiti i uopće nisu iznenađenje. Kovačić je, naime, još prošle godine praktično odlučio da ne želi više biti u drugom planu, bez obzira što je Real Madrid vrh vrhova kao klub. Tada je tražio od vodstva da ga pusti, ali u Realu nisu htjeli čuti za takve ideje. Činjenica da su ga zaustavili u toj nakani sugerira da javne špekulacije oko njegove odštetne klauzule nisu točne. Da jesu, već bi se netko našao tko bi platio tih navodnih 50 milijuna eura.

Obzirom na dinamike događanja u proteklih godinu dana, u kojem je razdoblju Kovačić odigrao 36 utakmica (prosječno 50,6 minuta), ali je zbog ozljede (tetive aduktora) preskočio 14 nastupa, činilo se da bi ipak mogao biti zadovoljan statusom kojeg mu je davao Zinedine Zidane. Za mlađe igrače u Realu uvijek je teško da se nametnu kao starteri. No, Kovačić je i dalje davao naslutiti kako želi više igrati, imati standardno mjesto u prvoj postavi te osjećati se kao jedna od glavnih uzdanica, a ne jedna od glavnih alternativa momčadi.

Real ga ne pušta za manje od 300 milijuna eura

U prilog tome da mladog hrvatskog reprezentativca nemaju namjeru pustiti u Madridu ide i činjenica da mu ugovor vrijedi do 2021. godine, a odštetna klauzula iznosi vrtoglavnih 300 milijuna eura.

Nije Kovačić jedini koji ima ovakvu odštetu jer su se u klubu na taj način željeli osigurati, odnosno odbiti potencijalne ponude drugih klubova. Drugim riječima, onaj tko želi dovesti Matea nema nikakvu opciju nego ući u pregovore s predsjednikom Florentinom Perezom.

Vjerojatno je u ovom istupu veliku ulogu odigrala i ostavka Zidanea, trenera koji ga je više involvirao u igru dajući mu pogotovo puno prostora kada bi bio ozlijeđen Luka Modrić. Francuzu je bio draži igrač od Jamesa, pa čak i od Isca, jer je dinamičniji. Sada kada je trenerom imenovan Julien Lopetegui teško bi se Kovačićev status bitno promijenio.

Naime, Lopetegui ima tri fiksna izbora u sredini, a to su Modrić i Kroos te Casemiro, kojeg je vodio jednu sezonu dok je Brazilac bio na posudbi kod njega u Portu. Iz donedavnih suradnji u reprezentaciji (mladoj i A), gdje ga je trenirao kao jednog od najvećih ljubimaca, jasno je da će Isco biti u prvom planu...

Pritisak na klub

Kovačić je izjavio kako s trenerom nije razgovarao, ali da će biti prilike nakon SP-a. No, čim je izabrao ovakav javni istup, više nam se čini da su strateške odluke igrača i njegovih zastupnika donesene.

Medijski istup ovakve vrste vjerojatno je pritisak na Real da ga se proda. Ima li Kovačić već ideju gdje bi nastavio igrati? Možda postoje preferencije, ali nakon ove objave sasvim sigurno će biti više konkretnih poziva iz jačih europskih klubova.

Kako će reagirati u Realu? Oni će ga pokušati, opet, odvratiti od odlaska, i koliko možemo saznati, niti ovaj put neće udovoljiti njegovoj želji. No, Florentino Perez će morati uzeti u obzir Kovačićeva nezadovoljstva, prije ili poslije, jer igrač koji nije sretan teško može svome klubu davati maksimume, k tome održavati visoku tržišnu vrijednost.

Je li možda rješenje da igra više? Vjerojatno, ali se uvijek postavlja ključno pitanje - koga da to izostavi Lopetegui a da ne bude novih velikih nezadovoljstva. Kako god, tema Kovačić od sada nadalje punit će stranice europskih medija do raspleta prijelaznog roka...

Brojne opcije Matea Kovačića

ITALIJA

Lani je aktualizirana opcija povratka u Inter, iako je već tada Juventus jasno dao do znanja kako bi ga odmah doveo u Torino ako je to njegova želja. Stidljivo se govorilo i o Romi, a od dolaska Ancelottija špekulira se i s interesom Napolija. Gledamo li financijske okvire u Italiji, onda je Juventus najvjerojatnije u prvom redu za Kovačića. Max Allegri ga je javno hvalio, a kad su ga talijanski novinari pitali za Kovačića nije odbio dati odgovor, kako se općenito ponašaju tamošnji treneri na pitanja o tuđim igračima.

ŠPANJOLSKA I NJEMAČKA

Manje realne opcije. U Španjolskoj bi ga rado angažirala Valencia, ali teško je vjerovati da bi Kovačić ostao u Primeri i zbog Reala. U Njemačkoj jedini klub koji može podnijeti takav transfer je Bayern München. Bavarci moraju rekonstruirati momčad, nije tajna da bi Alcantara htio natrag u Španjolsku, pa bi Kovačić možda Niki Kovaču mogao biti vrlo zanimljiv. Govorimo dakako hipotetički.

ENGLESKA
Mladi vezist posebnih motoričkih potencijala, sa skoro 6 godina u Interu i Realu, privlačan ja svakom viđenijem premierligašu. Arsenal ga je davno htio, ali je oklijevao. Manchester United? Moguće. Takve igrače obožava Pep Guardiola, pa bi i City mogao biti realna opcija, kao i Liverpool, čiji je trener Klopp javno istaknuo da bi ga rado vidio u svojoj momčadi. Chelsea nam se sad čini manje izvjesnom opcijom, dok je Tottenham, s novim stadionom, kampom i statusom na tržištu, postao moguća opcija.

'Real zatvorio vrata Kovačiću'

Dan nakon što je u medijima osvanula Kovačićeva izjava kako je za njega najbolje da napusti Madrid u Marci je osvanuo tekst s naslovom: 'Real zatvorio vrata Mateu Kovačiću'.

U njemu se navodi da je Kovačić Realov igrač pod ugovorom do 2021. godine, da mu odštetna klauzula iznosi oko 300 milijuna eura i da ga se u klubu nisu spremni odreći jer s njim imaju velike planove za budućnost. Donose i izjavu njegovog klupskog kolege Lucasa Vazqueza koji je jasno poručio: 'Želim da Mateo ostane. On je sjajan igrač i moj prijatelj'.

Linker
09. ožujak 2024 00:02