REUTERS/Charles Platiau Livepic / REUTERS
'ČOVJEK SE OPROSTIO I TO JE TO'

STIGLE DVIJE VELIKE VIJESTI ZA BUDUĆNOST VATRENIH Luka Modrić i Darijo Srna odlučili hoće li igrati za reprezentaciju, evo izbornikovih reakcija

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. kolovoz 2017. 10:11

Luka Modrić predvodit će Vatrene u predstojećim rujanskim kvalifikacijskim ogledima protiv Kosova i Turske!

- Luka Modrić bio bi zadnji koji se ne bi odazvao pozivu i napustio hrvatsku reprezentaciju!

Tu rečenicu nam je u jučerašnjem razgovoru kazao izbornik Ante Čačić. Naravno, nakon brutalnih napada dijela medija i dijela javnosti poslije njegova svjedočenja na sudu u Osijeku, razvila se polemika hoće li se Modrić uopće odazivati na sljedeće pozivnice hrvatskog izbornika. Jer, možda bi mnogi kazali “pa što mi sve to treba”... No, veseli činjenica kako je kapetan nacionalne vrste, jedan od najboljih igrača prvaka Europe, madridskog Reala, i jedan od najboljih veznih igrača na svijetu, još jednom pokazao koliko je privržen Hrvatskoj i nacionalnoj nogometnoj selekciji.

No, bivši kapetan Vatrenih Darijo Srna neće biti na popisu igrača za utakmice protiv Kosova i Turske, veliki i legendarni igrač neće se reaktivirati nakon umirovljenja! Priča je imala sasvim zgodne obrise, zaintrigirala je javnost, zapravo cijelu državu, ali od toga ipak neće biti ništa. Dakle, izbornik Ante Čačić bio je u Kijevu, na utakmici Dynama i Young Boysa. Tamo se našao sa Srnom, te su sjeli i porazgovarali. Bio je to zapravo nastavak razgovora koji je vođen davno prije, nakon završetka Europskog prvenstva u Francuskoj kad je Čačić već kazao Dariju da se prerano oprostio, te da bi još itekako mogao pomoći. Čačić je sada htio vidjeti može li se dogoditi ta lijepa priča, mogući povratak kapetana...

No, počujmo izbornika koji je trenutačno na Viru...

- Cijelo vrijeme sam govorio da se Darijo Srna prerano oprostio. Ali čovjek se oprostio i to je to. Bio sam s njim u Kijevu, rekao sam mu: “Darijo, opet kažem da si se prerano oprostio. Vidiš, sad imamo problema, pa sam došao da malo porazgovaramo.”

Srna bi još mogao

Veli da se Srna “štrecnuo”...

- Naravno da se “štrecnuo”, svi znamo koliko on voli Hrvatsku, da bi sve dao za nju. Međutim, kazao mi je ovako: “Šefe, imamo odličnu momčad i zaista nema potrebe za mojim povratkom!” To je bila sva priča, dugo smo nakon toga razgovarali, ja ga posve razumijem. Nije tu bilo nikakvog nagovaranja, moljenja, jednostavno sam kao izbornik osjetio potrebu razgovarati s njim. To je njegova odluka i ja je maksimalno poštujem, svi znamo koliko je toga dobroga Srna dao za Hrvatsku.

Izbornik, međutim, i dalje tvrdi ono što je tvrdio i prije.

- Da, i dalje držim da se Darijo prerano oprostio. Držim da je i dalje igrač koji može igrati za Hrvatsku na najvišoj razini. No, ponavljam, nitko ne može bilo što kazati o njegovoj odluci, jer on je super čovjek i igrač koji je dao nemjerljivo mnogo za nacionalnu vrstu. Jasno, dobro bi nam došao. Ali nema tu nikakve druge priče, ne trebaju nikakva moralna naklapanja, Darijo je bio i ostao super, čovjek se kulturno zahvalio, srdačno smo se rastali.

Rekao je Čačić još jednu zanimljivu rečenicu koju mu je kazao kapetan prije pozdrava.

- Ovako mi je rekao: “Šefe, nema brige, i bez mene ćete vi sve to dobro izgurati, momčad je odlična, atmosfera je odlična, maksimalno vjerujem u Hrvatsku.”

Vrsaljko u dobrom stanju

Eto, tako je završila priča o mogućem reaktiviranju Srne, sve je ispalo kulturno, razložno, izbornik je napravio svoj posao, želio je vidjeti kako razmišlja Darijo, što je svakako za pohvalu. Isto tako Srna je ispao skroz korektan i dosljedan, oprostio se i zaključio da na toj odluci i treba ostati.

S izbornikom smo popričali o još nekim zanimljivostima vezanim uz okupljanje reprezentacije koje slijedi.

- Šime Vrsaljko je u dobrom stanju, igrao je posljednju utakmicu. Ozlijeđeni su Ćorluka, Jedvaj, Pjaca je rekonvalescent... Ajde, možemo kazati da imamo tu, nazovimo je “situaciju” s lijevim bokom. Ali, sad će Pivarić vjerojatno igrati za kijevski Dynamo pa će skupiti minutažu. Naravno, neću se žaliti, ali imamo pehova, nitko ih nije imao toliko koliko ja... Od šest utakmica, igrao sam, utakmice bez Luke Modrića, tri bez Ćorluke, tri bez Vrsaljka, pa bez Vide, Subašića. Rakitića... Stalno nešto. Ali idemo dalje, prvo po pobjedu protiv Kosova.

Pa onda slijedi žestoki obračun s Turcima?

- Nećemo o Turcima, prvo je Kosovo.

Dobro, Turci su promijenili izbornika, došao je Lucescu, ponekad promjena trenera ili izbornika može biti snažan poticaj za momčad ili reprezentaciju, zar ne?

- I nas se nešto pita, zar ne?

Toliko izbornik... U razgovoru s njim stekli smo dojam da sve drži pod kontrolom, da ga ništa ne može poremetiti.

Linker
18. travanj 2024 06:45