REUTERS/Pedro Nunes
VATRENI NA POLJUDU

STO DANA ZA DOGOVOR Bivši velikani splitskog kluba suglasni su bez iznimke: 'Svima je jasno da reprezentacija treba igrati i u Splitu'

VATRENI U SPLITU Bivši velikani splitskog kluba koji su ostavili traga i u državnim selekcijama suglasni su bez iznimke
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. veljača 2019. 17:46

Vraća li se reprezentacija na Poljud? Koliko smo puta već pisali o toj temi, a godine prolaze i prolaze. Od lipnja 2015. brojimo dane, mjesece i godine, iako i taj nastup Vatrenih na Poljudu nije bio onaj pravi s obzirom na to da se igralo pred praznim tribinama. Nije imala ozračje koje zaslužuje reprezentacija koja se u međuvremenu domogla i uloge svjetskih doprvaka. Ideja je jasna i nije sporna, ali trnovit će biti put do realizacije te ideje.

Kozmetička promjena

- Svima je jasno da reprezentacija treba igrati i u Splitu, ali ne bih volio da sve ostane samo na jednoj utakmici. Postoje važnije i veće stvari koje se trebaju rješavati mimo samog igranja utakmice. Zato nema smisla da utakmica Vatrenih bude tek jedna kozmetička promjena - poručio je Igor Tudor, nekoć član stožera u reprezentaciji Hrvatske koja je sa Štimcem u kolovozu 2012. na Poljudu igrala prijateljsku utakmicu sa Švicarskom.

BENEVENTO, ITALY - APRIL 29:  Coach of Udinese Calcio Igor Tudor gestures during the serie A match between Benevento Calcio and Udinese Calcio at Stadio Ciro Vigorito on April 29, 2018 in Benevento, Italy.  (Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images)
Francesco Pecoraro/Getty Images

Odnosi Hajduka i HNS-a sigurno će i dalje biti u prvom planu, jer razvidno je iz stava splitskog kluba da, barem u ovom trenutku, nema popuštanja glede zahtjeva istaknutih u prosincu prošle godine. Dugo je već hladan odnos na relaciji Poljud - Rusanova i ma koliko se to pokušavalo ublažiti slatkim izjavama tipa “dat ćemo i Splitu jednu utakmicu”, očito je da kvalifikacijski dvoboj s Mađarima nije sredstvo kojim bi se automatski i bezuvjetno zatoplili odnosi.

- Velika većina, ako ne i svi navijači diljem Splita i Hrvatske žele da se napokon jedna utakmica igra u Splitu - kaže Ante Miše, nekoć kapetan, kasnije i trener Hajduka, te član stožera izbornika Ante Čačića.

Josko Ponos / Hanza Media
Josko Ponos / Hanza Media / Hanza Media

Što prije za stol

Ali kako riješiti odnos Hajduka i HNS-a?

- Razgovorom, kako drukčije? Bila bi šteta za Hajduk i cijeli grad Split da se na Poljudu ne igraju utakmice reprezentacije Hrvatske. Grad koji ima najjaču nogometnu publiku u državi, stadion na koji dođe 17.000 gledatelja dok ostatak HNL-a ima ukupno 3000 do 4000, takav grad mora uživati u igri Vatrenih. Uostalom, i prošloljetni doček reprezentativaca pokazao je koliko je Split gladan i željan Vatrenih. Zato Hajduk i HNS trebaju što prije sjesti za stol, imaju 100 dana da bi se i Splitu osigurao nogometi spektakl na najvišoj razini - zaključio je Miše uz naglasak:

- Rezultat reprezentacije i konstantna nastojanja izbornika Dalića sigurno će pomoći u ostvarenju ovoga logičnog cilja.

Split, 080311.
Tomislav Erceg nekadasnji igrac Hajduka a nakon karijere i sportski direktor istog kluba dok se danas bavi transferiranjem igraca u strane klubove.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Reprezentaciji na Poljudu nada se i Tomislav Erceg, najbolji strijelac Hajduka u HNL-u.

- Ne ulazeći u nikakve druge priče, mogu samo reći svoj stav kako nema razloga da reprezentacija Hrvatske ne bude domaćin u Splitu. Dapače, vjerujem da će se to ove godine i dogoditi, da ćemo gledati Vatrene uživo na Poljudu - kazao je Erceg.

Mišljenja nisu podijeljena, ali situacija očito nije jednostavna. Hajduk će i dalje biti uporan u svojim nastojanjima u borbi naslovljenoj “za ozdravljenje hrvatskog nogometa”. Prije četiri godine za stol su sjeli tadašnji predsjednik Bijelih Marin Brbić i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

- U interesu hrvatskog nogometa donijeli smo odluku da se utakmica Hrvatska - Italija umjesto u Zagrebu odigra u Splitu - rečeno je tada u zajedničkom priopćenju.

Uz Italiju, Split je trebao biti domaćin i Bugarskoj, međutim poljudska svastika promijenila je planove. U zadnjih osam godina samo jednu službenu utakmicu odigrali su Vatreni pred gledateljima na Poljudu, i to u lipnju 2011. protiv Gruzije u mandatu izbornika Slavena Bilića. Što se promijenilo u tih osam godina? Na pola puta, četiri godine poslije, dogovorili su se Brbić i Vrbanović, sjeli su za isti stol kao što bi ovog proljeća to trebali učiniti predstavnici obje strane.

Split, 270815.
Stadion Poljud.
Uzvratna utakmica cetvrtog pretkola Europske lige izmedju HNK Hajduk Split i Slovan Libereca.
Foto: Josko Ponos / CROPIX
Josko Ponos / CROPIX / CROPIX
Poljud

Mnogi već sanjaju

Pozitivno je razmišljati da će pronaći razumno rješenje kojim bi se Vatreni vratili Poljudu. Stadion koji se za utakmicu s Lokomotivom ispuni gotovo dvotrećinski, sigurno bi pružio golemu i još brojniju podršku Vatrenima. Splitu treba velikih utakmica, treba mu jaki Hajduk, ali i reprezentacija Hrvatske uživo na Poljudu. U tome se bez iznimke slažu bivši velikani splitskog kluba koji su ostavili traga i u državnim selekcijama. Uostalom davno je konstatirano da domaćinstva utakmica Vatrenih nisu ničiji privilegij ni “nasljedno pravo”, već moraju biti disperzirana diljem države. Ima li boljeg mjesta od grada koji godinama bilježi najveći posjet na tribinama? Nema. Zato, što prije razgovorom riješiti otvorena pitanja i ponuditi Poljudu spektakl kakav i zaslužuje, utakmicu natjecateljskog nabija, s punim sastavom svjetskih doprvaka. Sto dana je ostalo za razgovore, ali mnogi već sanjaju Vatrene na Poljudu...

Kvalifikacije za Euro 1996.

8. listopada 1995.

Hrvatska - Italija 1:1

(Šuker 48-11m/Albertini 29)

Kvalifikacije za SP 1998.

29. ožujka 1997.

Hrvatska - Danska 1:1

(Šuker 50/B. Laudrup 83)

Kvalifikacije za SP 1998.

2. travnja 1997.

Hrvatska - Slovenija 3:3

(Prosinečki 33, Boban 43, 60/Gliha 44,

65, 67)

Prijateljska utakmica

10. veljače 1999.

Hrvatska - Danska 0:1

(Sand 45)

Prijateljska utakmica

23. veljače 2000.

Hrvatska - Španjolska 0:0

Trofej Marjan

12. veljače 2003.

Hrvatska - Poljska 0:0

Prijateljska utakmica

18. veljače 2004.

Hrvatska - Njemačka 1:2

(Neretljak 86/Klose 34, Ramelow 90)

Prijateljska utakmica

17. kolovoza 2005.

Hrvatska - Brazil 1:1

(Kranjčar 32 - Ricardinho 42)

Prijateljska utakmica

6. veljače 2008.

Hrvatska - Nizozemska 0:3

(Heitinga 9, Huntelaar 37, Hesselink 89)

Kvalifikacije za EP 2012.

4. lipnja 2011.

Hrvatska - Gruzija 2:1

(Mandžukić 76, Kalinić 78/Kankava 16)

Prijateljska utakmica

15. kolovoza 2012

Hrvatska - Švicarska 2:4

(Eduardo 20, 64/Xhaka 11, Barnetta

37, Gavranović 51, 81)

Kvalifikacije za EP 2016

12. lipnja 2015.

Hrvatska - Italija 1:1

(Mandžukić 11/Candreva 36-11m)

Ideja o igranju kvalifikacijske utakmice s Mađarima u Splitu sve je bliže realizacije, ali nitko se nije javio na Poljud, doznaje se iz Hajduka. Uz to, dobro je znano da su početkom prosinca prošle godine, dakle, prije dva i pol mjeseca s Poljuda prema HNS-u odaslali četiri uvjeta koji bi se prema stavu čelnih ljudi splitskog kluba, trebali ispuniti kao preduvjet igranja utakmice reprezentacije Hrvatske na Poljudu.

- Zahtjevi su ostali isti - potvrđeno nam je jučer iz press službe Hajduka.

Četiri zahtjeva koje je u prosincu poslao Hajduk prema HNS-su glase:

1. Implementacija svih odredbi Zakona o sportu u rad HNS-a (na županijskoj i nacionalnoj razini) odmah i bez odgode,

2. Profesionalni angažman stranog povjerenika za suđenje (na razdoblje od minimalno tri godine, zbog potrebe neovisne reforme sudačke organizacije i revalorizacije sudaca na svim razinama natjecanja),

3. Vraćanje Udruge klubova 1. HNL kao voditelja natjecanja 1. HNL (ili makar Plenuma klubova sa samostalnim odlučivanjem),

4. Transparentni financijski izvještaji.

Najvažnije pitanje je što će biti ako se zahtjevi ne ispune jer, treba to naglasiti, do sada se nisu realizirali. Ako Hajduk ne odustane od svojih zahtjeva, a HNS ne udovolji Splićanima u četiri spomenute točke, razgovarati se može do lipnja kada je rok za prijavu mjesto odigravanja utakmice s terminom igranja 10. listopada ove godine.

Linker
16. travanj 2024 07:20