CROPIX
5 VELIKIH PLUSEVA I MINUSA

ŠTO HRVATSKA DOBIVA POBJEDOM NAD WALESOM, A ŠTO ĆE SE DOGODITI NE USPIJU LI POBIJEDITI? Ako Bale i društvo ne 'padnu' prijeti šokantan scenarij

U subotu s početkom u 15 sati u Gradskom vrtu u Osijeku na rasporedu je okršaj između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Walesa. Što Vatreni dobivaju pobjedom nad Walesom, a što će se dogoditi ne uspiju li pobijediti?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. lipanj 2019. 23:04

ŠTO HRVATSKA DOBIVA POBJEDOM NAD WALESOM?

1. BITNE BODOVE

Kako bi zvučalo da je Hrvatska u tri prve utakmice dobila samo Azerbajdžan i to jedva? To bi značilo da će jesen opet biti napeta. S tri boda protiv Walesa na kontu bi ih bilo šest u tri kola, ne impresivno, ali dobro, korektna pozicija za nastavak natjecanja. Usto, Wales je izravan konkurent i ti bodovi imaju dodatno značenje.

2. DOBRU ATMOSFERU

U nas je atmosfera uvijek bitna. Padne li Giggsova momčad, slavit će se, konstatirati da je sve pod kontrolom, reprezentacija će imati mir za nastavak kvalifikacija. Popravit će se loš dojam iz Mađarske, navijači će ponovno biti sretni, a ljeto hrvatskog nogomet u ugodnim tonovima.

3. POKAZATELJ DA SE MOŽE I BEZ VAŽNIH IGRAČA

I izbornika i navijače pogodili su otkazi Ivana Rakitića i Ante Rebića prije svih. To su bitni igrači bez kojih Dalić ne izlazi na teren ako ne mora. Usto, nije imao još nekoliko ljudi koji su standardni u nacionalnoj vrsti. Dobivanjem utakmice narasla bi krila momcima koji su je izborili.

4. POVRATAK NATJECATELJSKE INSPIRACIJE

U Budimpešti je odigrana loša utakmica, svi govore o pristupu koji je bio nedopustiv. To je pokazatelj manjka natjecateljske inspiracije uslijed zasićenosti momčadi ili pristupa – lako ćemo. Kako se na takva način Wales ne može dobiti, pobjeda bi značila da je Hrvatska opet gladna novih uspjeha i trijumfa. Što je nužno za velike rezultate.

5. VRIJEME ZA JAČANJE MOMČADI

Jasno da su Vatreni slabiji nego u Rusiji, danas je pitanje tko vjeruje da će se do Eura podignuti na takav ili sličan nivo, ali tri boda s Walesom dala bi vrijeme da izbornik gradi i jača ekipu, da nema mač nad glavom do zadnjeg dvoboja, no jasno je da ćemo do lipnja 2020. morati ponuditi neke nove vrijednosti, želimo li veliki rezultat. U igri i pojedinačno.

ŠTO ĆE SE DOGODITI NE DOBIJE LI HRVATSKA WALES?

1. ZAOSTATAK NA TABLICI

Nakon tri kola Hrvatska bi imala samo tri ili četiri boda, na ljestvici bismo gledali u leđa

Walesu i još pokojoj reprezentaciji, najbrže moguće Vatreni bi upali u probleme i do kraja kvalifikacija svaki bod iz preostalih pet utakmica bio bi ključan. Pritom treba na tri gostovanja kod Slovačke, Azerbajdžana i Walesa.

2. SNAŽENJE KRITIČARA

Zlatko Dalić napravio je veliki rezultat u Rusiji, narod ga itekako voli i cijeni gdje god žive Hrvati, što se potvrđuje i posljednjih mjeseci i sigurno bi od mnogih dobio podršku da izgura do kraja, no određene kritike ne bi mogao izbjeći. Nakon Mundijala se oporba unutar nogometnog miljea pritajila, međutim poraz bi bio test da se vidi tko bi prvi udario na Dalića.

3. PITANJA UNUTAR MOMČADI

Kako su pojedini otkazi nastupa pod okolnostima kakve ne pridonose kultu nacionalne vrste, kako u ekipi postoje igrači koji se teško mire ako nisu u prvom planu, i takvih ima više, još jedan loš rezultat postavio bi pitanja odnosa u momčadi i motiva nekih da nakon Rusije još jednom zapnu za reprezentaciju.

4. TOTALNI PRITISAK NA UTAKMICI S MAĐARSKOM

HNS ima plan da Hrvatska dočeka Mađarsku u Splitu u listopadu. Odluka nije donijeta, o tome će biti govora nakon Walesa, no kad bi se igrali na Poljudu, a Vatrenima bi tri boda bila ultimativno nužna, što bi se zacijelo zbilo u slučaju loše rezultata s Walesom, to bi taj susret po svim pitanjima dovelo do usijanja.

5. PRIJETNJA NOVE DRAME

Iako se prije kvalifikacija puno govorilo kako da se izbjegne drama i panika, koja je u zadnja tri slučaja rezultirala i smjenama Štimca, Kovača i Čačića, ne dobiju li Vatreni Wales, još jednom ćemo biti na pragu šokantnog scenarija kraja kvalifikacija. Koje se ovaj put mogu odužiti do ožujka, kad je doigravanje, što je dodatan problem.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 05:36