Foto: Davor Pongracic / CROPIX
BITNA I ZA PLASMAN NA EURO

ŠTO ZA HRVATSKU ZNAČI LIGA NACIJA? EVO ŠTO SVE DONOSI NOVO NATJECANJE Kad bi Vatreni na kraju podigli pehar, ispisali bi nogometnu povijest

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. rujan 2018. 11:34

Preinake u igračkom kadru gotovo su pravilo nakon velikih natjecanja, pa rošade koje su napravili brojni izbornici ne čude i nisu nužno povezane sa statusom koji ima Liga nacija, natjecanje koje malotko doživljava al pari Europskom kamoli Svjetskom prvenstvu. No, začudo, o tome najviše govore oni iz elitne, prve lige; bit će zanimljivo vidjeti koliko će im se dopasti ako za sljedeći ciklus ispadnu u drugi razred...

Bogate nagrade

Podosta reprezentacija ima prema Ligi nacija odnos kao engleski klubovi prema nastupu u Europskoj ligi - najradije bi igrali s kombiniranim sastavom, međutim ako se probiju do polufinala, pogotovo finala, onda se plan mijenja; odjednom su na terenu najbolji. Jer, na kraju, tko god podigne pehar, itekako će slaviti tu pobjedu. Itekako. Kad bi Hrvatska to napravila, obilježavao bi se taj datum u povijesti našeg nogometa. Pa i to je UEFA-ino zlato. Kao da se Nijemci nisu veselili trijumfu na Kupu konfederacija. Natjecanje jest novo, ali osvojiti ga podjednako je teško kao i osvojiti Europsko prvenstvo.

Soccer Football - World Cup - Round of 16 - Croatia vs Denmark - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - July 1, 2018  Croatia coach Zlatko Dalic celebrates with Luka Modric after the match  REUTERS/Jason Cairnduff
REUTERS/Jason Cairnduff

Podsjećamo, Hrvatska u skupini igra sa Španjolskom i Engleskom. Sa svakim doma i vani, od rujna do studenoga. U tom razdoblju nema utakmica kvalifikacija za Euro, pa nema brige zbog potrošenje energije jer se igrači nemaju za što čuvati, osim za klubove u kojima igraju. Izlučne borbe za Euro 2020. startaju tek u ožujku 2019. godine. Momčad koja je prva u skupini ide na Final Four Lige nacija, koji se igra u lipnju sljedeće godine. Za te će ekipe to biti stvar prestiža, dakako, i bogatih novčanih nagrada, jer ulaskom među četiri, ili prvim mjestom, ne postiže se ništa vezano za Euro, samo si (ako je to “samo”) pobjednik Lige nacija. Kad to natjecanje postane tradicionalno, i pehar će imati daleko veću težinu. Ako postane tradicionalno.

Drugi u skupini ostaje u prvom razredu Lige nacija, a treći, posljednji, ispada. Pa ako bi Hrvatska bila ispod Španjolske i Engleske, više ne bi pripadala društvu najboljih, nego bi se spustila u skupinu ekipa čiji je rejting od 13. do 24. mjesta. Nogomet se, dakako, igra i u drugoj ligi, ali tko je prvoligaš, ima cilj da to i ostane, to vrijedi svugdje u svijetu, pa je logično da mora i za Hrvatsku.

Moskva, Rusija, 150718.
Stadion Luznjiki.
FIFA Worl cup Russia 2018.
Nogometna utakmica finala svjetskog prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska.
Na fotografiji: Hrvatska reprezentacija.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Kako Liga nacija može biti bitna za EP? Ako bi kojim slučajem Hrvatska ostala bez plasmana na Europsko prvenstvo kroz kvalifikacije, a proći će po dvije najbolje plasirane reprezentacije iz 10 skupina, dakle njih 20, na EP može i bude li među četiri najuspješnije u prvom razredu Lige nacija koje nisu izborile plasman na Euro.

Zalog za budućnost

Te će četiri razigravati za jedno mjesto. Teoretski bi to značilo da bi se trebalo boriti za svaki bod u Ligi nacija, za slučaj da se ne prođe na EP kroz kvalifikacije, ali u praksi je gotovo nevjerojatno da bi čak pet ili više od 12 ovog časa vodećih europskih reprezentacija ostalo bez Eura kroz kvalifikacije. Tako da Hrvatska već i samim sudjelovanjem u A skupini ima praktički zajamčenu šansu za dodatno razigravanje za Euro, bude li joj trebalo. No to pokazuje i vrijednost sudjelovanja u najvišem rangu i dodatno govori zašto bi ga bilo dobro očuvati. Kao zalog za budućnost. Ako si sudionik prvog razreda, praktički imaš osiguran popravni za Euro ne prođeš li kvalifikacije, a ako si u drugom razredu, u to ne možeš biti toliko siguran.

Liga nacija - Prva liga

Skupina 1

Njemačka

Francuska

Nizozemska

Skupina 2

Belgija

Švicarska

Island

Skupina 3

Portugal

Italija

Poljska

Skupina 4

Španjolska

Engleska

Hrvatska

Linker
22. travanj 2024 02:32