Getty Images
PRILIKA KAKVA SE NE PROPUŠTA

STRAŠNA HRVATSKA GENERACIJA PUNA ZVUČNIH IMENA IGRA UTAKMICU GODINE Nikola Vlašić i društvo love EURO: 'Ovo znači puno za kompletni hrvatski nogomet!'

NENAD GRAČAN Izbornik Hrvatske U-21 prvi stigao u Medulin na mjesto priprema za odlučujuću utakmicu za plasman na EP 2019.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. listopad 2018. 18:58

Hrvatska U-21 je u Medulinu gdje će dočekati odlučujuću utakmicu za plasman na Euro 2019. protiv Grčke koja se igra 12. listopada u Puli. Nakon tog sraza tri dana kasnije momci Nenada Gračana igraju posljednju kvalifikacijsku utakmicu protiv San Marina, ali ukoliko padnu Grci, jasno jest da ćemo se svi skupa veseliti novom velikom uspjehu hrvatskog nogometa.

Momci koji igraju u inozemnim klubovima stigli su u Medulin iz svojih destinacija, a hrvatska ekspedicija je stigla iz Zagreba.

Prvi je u Medulinu bio izbornik Nenad Gračan.

- Došao sam malo prije od ostalih, da još jednom malo sve provjerim...

PRIJENOS NA HNTV-U DANAS U 18.00

Susret Hrvatske U-21 reprezentacije i trenutno prvoplasirane Grčke bit će odlučujući nastup Gračanovih izabranika za plasman na Euro 2019. godine, a na vaše ga ekrane ovog petka UŽIVO od 18.00 donosi HNTV.

Gračan ništa ne prepušta slučaju, zna koliko je važna utakmica s Grcima, definitivno je to jedna od najvećih otkako on vodi tu selekciju, od 25. listopada 2013. godine.

- U Medulinu imamo odlične uvjete, imamo nekoliko dana da se spremimo za taj krucijalni sraz.

Velika želja

Pitamo Gračana kako vidi formu reprezentativaca prije sudara s Grcima, je li zadovoljan njihovom minutažom u klubovima?

- Neki igraju, dok neki - manje igraju. Teško je sad svakoga raščlaniti kad se radi o formi, najbitnije jest da su svi u trenažnom procesu, da su tjelesno i psihološki spremni.

Nama se čini da zapravo Gračan u ovom trenutku ima bolju situaciju nego prije. Nikola Vlašić briljira u moskovskom CSKA, Ivan Šunjić nametnuo se kao jedan on bitnih igrača Dinama, bez Josipa Brekala nemoguće je zamisliti Wolfsburg, Borna Sosa je postao neizostavni dio prve momčadi Stuttgarta, odigrao je sve tri posljednje utakmice (Lepizig, Werder, Hannover) svih 90 minuta, Filip Benković vratio se u momčad Celtica, odigrao je protiv St. Johnstonea, Duje Ćaleta-Car igrao je prošli tjedan u Europskoj ligi protiv Apollona, Filip Uremović standarni je dio udarne momčadi Rubina iz Kazanja, Marin Jakoliš igra za Admiru Wacker, Luka Ivanušec jedan je od nositela igre Lokomotive, Josip Posavec brani za Hajduk...

Zapravo, kad se radi o udarnoj postavi mlade vrste, jedini je problem Alen Halilović koji je igra u Milanu.

- To je, naravno, super. Ali to je i ono o čemu cijelo vrijeme pričamo, kroz mladu reprezentaciju dosta igrača dobije sigurnost, dobiju veću minutažu u svojim klubovima. Zaista je dobro za nas da igraju, a najvažnije od svega je zdravlje. Jer, recimo, imamo dosta veznih igrača koji su u problemu. Fale nam Balić, Knežević, Mudražija, otprije Moro. No, to je sve sastavni dio naše priče. Nama je najvažnije da se pripremimo za Grke, da utakmicu odradimo odgovorno i disciplinirano, kao što je bilo do sada, da na kraju ovu našu veliku želju, plasman na Europsko prvenstvo pretvorimo u stvarnost.

Nije novost, U-21 selekcija ima problem desnog bočnog, ali on će biti riješen s Filipom Uremovićem, doduše, koji u Rubinu igra stopera.

- Da, u svom klubu igra na drugoj poziciji, ali nemamo drugog rješenja, on će biti najbolje za desni bok, nema tu nikakvih kalkulacija.

Gračan i njegov stručni stožer analizirali su Grčku, evo izbornikovih zapažanja.

- To vam je momčad koja igra posve isto protiv Hrvatske i protiv - San Marina. Vrlo su disciplinirani, svi se vraćaju iza lopte, kad oduzmu loptu neugodni su u kontri i polukontri. Imaju dosta kvalitetnih igrača. Mogu biti vrlo opasni, konačno, vodeća su reprezentacija u našoj skupini. Moramo biti oprezni i paziti na njihovu tranziciju igre.

Puno znači

Očekuje li Gračan dobro popunjene tribine Alda Drosine u odlučujućoj utakmici mlade reprezentacije?

- Apsolutno! Ova generacija to zaslužuje! Ima mnogo sjajnih igrača koji igraju u velikim klubovima, igrača koji će uskoro postati igrači A selekcije. Želja nam je da u Puli bude što više gledatelja, da nas podrže. Njihova podrška biti će nam neophodna u borbi za Europsko prvenstvo.

Što bi za ovu generaciju značio plasman na Euro?

- Značio bi mnogo za svakoga. Za igrače, za naš stručni stožer, za Hrvatski nogometni savez, za kompletni hrvatski nogomet, za sve one koji vole nogomet - zaključio je Gračan.

Vlašić ne veseli samo mene, nego sve u hrvatskom nogometu

Ono što posebno treba naglasiti kad je mlada vrsta u pitanju jest - Nikola Vlašić. Mladić igra stvarno fenomenalno.

- Za svakog igrača, pa tako i za Vlašića bitno je da ima kontinuitet igranja. Nikola to sad ima i vidite kako dobro igra. Vlašić ne veseli samo mene, nego sve u hrvatskom nogometu. U ovoj reprezentaciji imamo igrače koji su individualno vrlo moćni, u psihološkom smislu puni pozitivne energije koja ih nosi. Iznimno je to važno za utakmicu s Grčkom.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 22:04