CROPIX
HRVATSKI BROJ JEDAN

SUBAŠIĆ JE JAK U GLAVI, NA SP ĆE BITI 'STARI' Golmanske legende o mogućim posljedicama na samopouzdanje vratara Vatrenih nakon sedmice na golu Monaca

MRMIĆ Nije kriv ni za jedan, pa to nema utjecaja na psihu; RUNJE Najgori je onaj drugi dan kad primiš toliko golova; GABRIĆ Nema straha za njega, a za SP imamo i Kalinića
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. travanj 2018. 18:44

Monaco se užasno proveo na Parku prinčeva, doživio je pravu katastrofu. PSG je razbio Subašića i društvo sa - 7:1! Nas zapravo i nije previše briga što je Monaco tim porazom i službeno predao krunu francuskog prvaka PSG-u, više brine činjenica da je prvi vratar nacionalne vrste morao po loptu u mrežu čak sedam puta, što je doživio pravu kalvariju. Kad vratar primi toliko pogodaka, ostaju ožiljci na psihi. No, znamo da je Subašić prava vratarska vrijednost te držimo da će bez obzira na teško stradanje do Rusije zaboraviti ružan događaj s Parka prinčeva.

Subašiću ovo nije prvi put da je inkasirao toliko broj golova. “Sedmicu” je primio dok je bio na vratima svog matičnog Zadra, tamo još početkom prosinca 2007. godine. Zadrani su gostovali u Ulici pjesnika, a tadašnji Zagreb pod vodstvom Ćire Blaževića također je Subašiću utrpao sedam “komada”. Dakle, ovo u Parizu mu je poravnanje najgore utakmice karijere. Primao je hrvatski reprezentativac na još nekoliko utakmica “porcije”, u dresu Monaca od Lyona primio je šest pogodaka, istog tog PSG-a i Manchester Cityja - pet. Jednom je u dresu Zadra i od Dinama dobio “peticu”.

Pitali smo reprezentativnog trenera vratara Marijana Mrmića koliko takva teška noć može utjecati na Subašićevu psihu u predvečerje Svjetskog prvenstva u Rusiji?

- Gledao sam utakmicu... Realno, nisam primijetio da je kod bilo kojeg pogotka koji je PSG zabio mogao nešto bolje reagirati. Zato držim da ga tih sedam primljenih pogodaka neće poljuljati, da neće utjecati na psihu i na njegove prezentacije u Rusiji - rekao je Mrmić.

Svima mogu dati sedam

Napominje da je PSG toliko jaka i moćna momčad u francuskim okvirima da uopće nije neko čudo što su Monacu zabili toliko pogodaka.

- Oni svakome mogu zabiti “sedmicu”! Tako treba gledati na stvari. Zato držim da se tu ne radi o alarmantnom slučaju kad je u pitanju Subašić. Naš vratar je jak u glavi te sam siguran da ga to neće pokolebati. Nije, naravno, lijepo kad primiš toliko golova, ali kad znaš da ni za jedan nisi krivac, onda to nema utjecaja na psihu. Bio je to zaista splet okolnosti.

Dobro govori Mrmić. Obrana, kompletna momčad Monaca, djelovala je skroz zbunjeno, indisponirano dok je PSG nemilice punio mrežu. Ima takvih dana.... Međutim, kad maknemo tu “sedmicu”, dolazimo do jednog drugog podatka koji nudi statistika i koji je ipak pomalo zabrinjavajući. Jer po toj statistici Subašić je tek 17. vratar francuskog prvenstva sa 64,6 posto obrana. U 30 ligaških utakmica primio je 40 pogodaka, samo sedam utakmica završio je čiste mreže!

Par kiksova je normalno

U prošloj šampionskoj sezoni Monaca imao je 74,55 posto obrana, uz 28 primljenih pogodaka u 36 utakmica, na kraju je bio četvrti vratar Lique 1. Dakle, po statistici nije u formi kao prošle, ali je i Monaco slabiji...

- Nije Subašić pao u formi, nego jednostavno Monaco više nije isti, pa zato prima više pogodaka i statistika mu je lošija. Bio je malo i ozlijeđen. Da, imao je par kiksova, ali to je normalno u dugoj sezoni. Suba je konstanta i za njega nema problema kad je Svjetsko prvenstvo u pitanju - zaključuje Mrmić.

Bivši vratar Vatrenih Vedran Runje koji je za čuvao vrata nacionalne vrste 22 puta, također je gledao utakmicu PSG - Monaco.

- Ha, i ja sam jednom u karijeri primio sedam pogodaka u dresu Standarda kad smo u Kupu UEFA-e igrali protiv Atletico Bilbaa. Monaco se raspao, tako da Subašić nije krivac za pogotke. Momčad mu je bila u kaosu, bilo mi je teško gledati. Nisam vidio ni jedan pogodak za koji je krivac Subašić. Sa svakom novom utakmicom biti će mu lakše zaboraviti ovo što se dogodilo u Parizu. Najgori je onaj drugi dan kad primiš toliko golova, onda je u glavi - bomba! - priča Runje.

2881249 06/25/2016 Croatia's goalkeeper Danijel Subasic after the 2016 UEFA European Championship 1/8 final between the national teams of Croatia and Portugal., Image: 292543240, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

Može li Subašića na dulje vremensko razdoblje sputavati noćna mora s Parka prinčeva?

- Ne vjerujem... Kod vratara se uvijek pamti ona prošla utakmica. Ja mislim da će na Svjetskom prvenstvu Subašić biti skroz u redu. Konačno, neka se sjeti prošle sezone kad je bio prvak s Monacom i kad je branio sjajno, pa će mu biti lakše.

Razgovarali smo s Vedranom o kompletnoj sezoni Danijela Subašića.

- Po meni, Monaco i Subašić imaju sasvim korektnu sezonu. Jer PSG uopće nije zapravo dio tog društva u Lique 1. Po meni je biti drugi u francuskom prvenstvu zapravo biti - prvak! Ako Monaco ostane drugi, kao da je obranio naslov, jer resursi PSG-a su zaista nevjerojatni. Sezona Subašića nije tako dobra kao lani, ali je - dobra.

Je li Subašić siguran kao prvi vratar Vatrenih, s obzirom na to da Lovre Kalinić brani izvrsno?

- E, na to ne mogu odgovoriti. To odlučuje izbornik Dalić. Osobno ne vidim razloga da se nešto mijenja za Rusiju, jer Subašić je većinu kvalifikacijskih utakmica odradio jako dobro - zaključio je Runje.

Tonči Gabrić je devet puta branio za Hrvatsku, evo što on kaže o Subašiću:

- Gledao sam utakmicu, Subašić ništa nije mogao kod svih tih pogodaka. No, činjenica jest da ove sezone brani slabije nego prošle. Isto tako stoji činjenica da je Monaco slabiji nego prošle sezone, pa prima više pogodaka. Vjerujem da nema straha za Subašića kad je Svjetsko prvenstvo u pitanju. Na kraju krajeva, imamo Lovru Kalinića koji je u odličnoj, ma ne odličnoj, nego fenomenalnoj formi - kaže Gabrić.

Nije laka odluka

Hoće li Dalić možda razmisliti o Kaliniću kao prvom vrataru u Rusiji?

- Možda je Kalinić trenutačno u puno boljoj formi od Subašića! Ali sve je do izbornika Dalića. Znate kako je sad nezgodno Daliću... Ako postavi Kalinića kao prvog vratara, a ovaj kiksa na SP-u, svi će kazati zašto nije ostavio Subašića. U SAD-u je Lovre bio super. Nije laka odluka za izbornika... - zaključio je Gabrić.

Linker
20. travanj 2024 07:34