Zeljko Hajdinjak / CROPIX
'NIŠTA ME NIJE POLJULJALO'

'ŠUKER ME IZNENADIO' IZBORNIK ZBOG KOJEG JE NASTALA VELIKA PODJELA OTKRIVA SVOJU STRANU PRIČE: 'O njemu neću, on je još uvijek moj predsjednik'

NENAD GRAČAN Izbornik mlade reprezentacije kojeg je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza htio smijeniti
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. kolovoz 2019. 17:04

Izbornik mlade vrste Nenad Gračan bio je posljednjih dana jako spominjana osoba. Ali ne zbog toga što je poslao pozivnice reprezentativcima koji ulaze u novi kvalifikacijski ciklus, već zbog priče o njegovoj smjeni, koju je inicirao predsjednik HNS-a Davor Šuker, a zaustavio Izvršni odbor. Ni kriv ni dužan, postao je čovjek oko kojeg se lome koplja u borbi za prevlast u Kući hrvatskog nogometa. Pitamo ga kako se osjeća, je li ga sva ta priča pokolebala, izazvala stres.

Ništa me nije poljuljalo

- Ne, nije me ništa poljuljalo... Ali me zaboljelo. Od 18. sam godine profesionalac i bavim se nogometom kao igrač i kao trener. Jasno je da i kao igrač i kao trener ovisiš o rezultatima. Međutim, sva ta priča nije ispala baš najrealnija nakon Europskog prvenstva u Italiji i San Marinu. Imali smo probleme u reprezentaciji o kojima se govorilo i pisalo, a isto tako, imali smo za suparnike iznimno kvalitetne reprezentacije. Svi smo bili previše euforični prije početka natjecanja - kazao je u uvodu Gračan.

Zagreb, 031016.
Double Tree by Hilton. 
Konferencija za medije izbornika U-21 nogometne reprezentacije Nenada Gracana.
Na fotografiji: Nenad Gracan.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Napominje da se treba gledati kompletan opus njegova rada.

- Kroz ova tri ciklusa ostvarivali smo dobre rezultate. Treba napraviti analizu i uvidjeti gdje smo bili kad sam preuzeo mladu vrstu i gdje smo sada. Nakon 15 godina uspjeli smo se plasirati na Europsko prvenstvo, a nakon tog uspjeha sve se omalovažilo, kao da se nije dogodilo. To nitko ne zaslužuje, ni igrači, ni ja kao izbornik, ni bilo tko drugi.

U medijima je bilo kritike, ali priča o njegovoj smjeni potekla je iz Saveza, od samog predsjednika.

Dugi razgovori

- Da, ali bilo je i nekih vaših kolega koji kao da su jedva dočekali kritizirati. No dobro, to je, u konačnici, nebitno; svatko ima pravo na mišljenje, tu se nema što dodati. Također, svatko ima svoje želje, koje mogu biti različite, ne gledamo svi stvari istim očima.

Objašnjava što se događalo oko njegova novog ugovora.

- Od ožujka se razgovaralo o mom ugovoru, a na koncu je sve bilo potvrđeno i izglasano. Zato mi nije jasno da se na kraju sve tako odigralo. Zbog toga me to zaboljelo, ali isto me tako i učvrstilo.

Na koncu svega može biti zadovoljan, cijeli je Izvršni odbor stao iza njega. Znači da ljudi koji odlučuju i dalje imaju povjerenje u njega.

- Sigurno da mi to mnogo znači, jer to je potvrda da je moj rad bio kvalitetan. Prvo se to vidi kroz rezultate koje smo ostvarivali u kvalifikacijama, a isto tako i po igračima koji su dolazili u A reprezentaciju. To je krucijalno. Suradnja sa Zlatkom Dalićem bila je na visokoj razini, sve je bilo dobro.

Znači, ne zamjerate si ništa?

- Naravno, uvijek se može bolje. Nitko nije idealan, naravno, ni ja. Međutim, u cijeloj priči treba biti realan, ne treba ići iz krajnosti u krajnost. Da se vratimo malo na Euro; pa vidite u kakvom su rosteru igrali Francuzi i Englezi, o čemu dalje treba pričati. Da, Rumunji su nas iznenadili, ali oni su iznenadili sve, na kraju su stigli do polufinala. Imaju sjajnu generaciju, a taj naš prvi ogled bio je pomalo nesretan. U prvih 15 minuta ozlijedio se Brekalo, svi su bili u šoku, dva VAR pregleda odlučila su u rumunjsku korist. Ma, ne tražim alibi, ali to se dogodilo. I tada, umjesto podrške, odmah je uslijedila paljba, što, po meni, nije bilo korektno.

Je li vas razočarao predsjednik Davor Šuker, s kojim ste se rukovali prije prvenstva i s kojim je bilo sve dogovoreno, kako je i objavljeno na službenoj stranici HNS-a?

- Neću govoriti o Davoru Šukeru, on je još uvijek moj predsjednik. Ima pravo na svoje mišljenje. Ali budući da smo se bili dogovorili, držim da jedan rezultat na Euru ne može promijeniti sve ono što se gradilo, što se događalo prije toga. Da, to me iznenadilo.

Toliko od Gračana o situaciji u kojoj se našao. A onda smo malo porazgovarali o njegovoj novoj listi igrača koje je pozvao za prijateljsku utakmicu protiv UAE u Velikoj Gorici te za kvalifikacijsku protiv Škotske u Šibeniku.

- Ovo je nova selekcija, stvaramo novu generaciju, u kojoj igraju igrači rođeni 1998. godine i mlađi. Naravno, tu su i neki igrači koji su bili u prošlom ciklusu, a imaju pravo igranja. Na nekim pozicijama možda i nedostaju neki igrači. Eto, na stoperskim pozicijama imamo Branimira Kalaicu, koji je otprije u rosteru, a profilirali su se neki mladi igrači u HNL-u. Ima i igrača koji su kvalitetni, a igraju u Drugoj HNL, treba vidjeti i adekvatno izabrati. Ne samo za danas nego i za budućnost. Prioritet je uvijek jasan: treba izabrati one koji će danas-sutra igrati u A reprezentaciji. Ima tu dosta prostora.

Škoti su agresivni i živi, te mogu biti vrlo nezgodni

Na popisu ima novih igrača, to su vratar Dinko Horkaš, Boško Šutalo, Mihael Žaper, Ivan Lepinjica, Ivan Dolček, Antonio Marin, Mario Ćuže...

- Šutalo i Žaper u Osijeku igraju standardno, gledao sam ih, radi se o talentiranim igračima koji imaju kontinuitet: Lepinjica igra standardno u Rijeci, Dolček u Hajduku, Ćuže u Istri, Marin ulazi u Dinamu... Svi su ti igrači bili u procesu.

Pozvali ste samo dva vratara, Šempera i Horkaša?

- Riječ je o dvama iznimno kvalitetnim vratarima. Doći će i treći vratar, konkuriraju Nevistić iz Varaždina i Labrović iz Šibenika. Adrian Šemper trenutačno je standardni vratar Chieva, u zadnje je vrijeme njegov talent došao do punog izražaja. Nije njegov talent nikad bio sporan, ali bilo je bitno da uhvati kontinuitet.

Vezna linija nakrcana je igračima koji standardno igraju, to je dobra stvar.

- Naravno, u vezi svi igraju u svojim klubovima i to dobro. Tu imamo kvalitetne igrače koji imaju kontinuitet. U vezi zaista nema problema.

Kvalifikacije startate sa Škotskom u Šibeniku, kakvi su Škoti?

- Ta je prva utakmica kvalifikacija u rujnu uvijek zahtjevna, nova je selekcija, počinje novi ciklus. Škotska igra dosta direktno, mogu biti jako nezgodan suparnik, agresivni su i živi. Nama je bitno da se dobro pripremimo i startamo s pobjedom. Kroz posljednja tri ciklusa dosta smo podigli ljestvicu, treba to imati i umu, tako se svi trebamo ponašati - zaključio je izbornik Nenad Gračan.

Linker
24. travanj 2024 00:31