Joosep Martinson/Getty Images
POGLED S APENINA

TALIJANI ANALIZIRALI 'MISTERIJ' IVANA PERIŠIĆA 'Njegova je priča specifična. Možda ne osjeća povjerenje trenera koje ima u Interu'

Zašto Ivan Perišić u hrvatskoj reprezentaciji ne igra tako dobro kao u Interu? Aktualnu temu analizirali su i s Apenina.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 05. listopad 2017. 18:17

Kakav je pogled s Apenina na aktualnu priču oko Ivana Perišića? Mišljenje je ponudio Davide Zanelli, novinar tamošnjeg portala Mondo Futbol, koji se često bavio temama vezanim uz hrvatski nogomet i nogometaše.

- Zašto Perišić u reprezentaciji nema brojke kakve ima u Interu? Njegova je priča malo specifična, nakon one sapunice s ponudom od 50 milijuna eura i transfera u Manchester United koji se nisu dogodili ostalo je nerazjašnjeno je li Luciano Spalletti bio taj koji je stavio veto na njegovu prodaju ili se nisu poklopile neke stvari koje su potrebne da se realizira transfer, ali činjenica je da se u nekoliko dana Perišićevo raspoloženje naglo promijenilo na bolje, kaže Zanelli.

- Svoj dio priče odigrao je i Samir Handanović koji mu je nahvalio Spallettija s kojim je radio u Interu, ali veliki posao da dobije Perišića kakvog gledamo ove sezone napravio je i sam trener Nerazzurra. Moje je mišljenje da je jedan od ključnih igrača Intera postao upravo zbog važnosti koju mu je dao Spalletti. Tehnički je jak, brz, ima odličnu statistiku, a Spalletti se posvetio da smanji one periode u utakmici kada je možda bio malo taktički nediscipliniran. Uz to, od njega traži da igra bliže golu nego aut liniji kako bi bio opasniji, ali i imao veću odgovornost, da se osjeća važnim i to je na Ivana očito dobro djelovalo.

- Što mu nedostaje da bude takav u reprezentaciji? Nije ni prvi ni zadnji veliki igrač koji u klubu igra odlično, a u reprezentaciji prosječno. Ne pratim toliko detaljno reprezentaciju Hrvatske da bih mogao govoriti o razlozima, ali rekao bih da mu u Interu puno znači što osjeća da je jedan od ključnih igrača, dok u reprezentaciji kraj Modrića, Rakitića ili Mandžukića to možda nije toliko izraženo. Možda i ne osjeća povjerenje trenera koje ima u Interu - zaključio je naš sugovornik.

USPOREDBA PERIŠIĆA U HRVATSKOJ REPREZENTACIJI I INTERU

VATRENI PERIŠIĆ - Bez gola i asista već godinu dana

U posljednjih godinu dana Ivan Perišić je u suhom reprezentativnom pogonu. Od gostovanja kod Kosova 6. listopada 2016., kada je golom pridonio 6:0 pobjedi, hitri napadač nije postigao ni gol, a ni asistirao u idućih 6 utakmica. Dobio je nepotrebni crveni karton protiv Islanda u Zagrebu, pa ga nije bilo protiv Ukrajine. Tu je utakmicu Hrvatska dobila bez njega, kao što brojke ukazuju da Perišić nije ostavio trag ni u jednoj utakmici skupine s jačim suparnicima, dakle ni s Islandom, ni s Turskom, a ni u Finskoj. Odveć duži niz da bismo to tretirali slučajnošću. Uz statistiku, koja može i varati, bitno osnaženje dojma Perišićeve sive reprezentativne ere jest i igra. U njoj nema dovoljno siline i posljedično probojnosti kojom je prije oduševljavao. Kako je praktično već duže jedino pravo (i to vrhunsko) krilo kojeg Čačić ima, nije uopće čudno da ofenzivna igra Hrvatske pati. Nije čudno ni to da je u posljednji tri utakmice, u dva poraza i pobjedi nad Kosovom (sva tri 1:0), Vatrena škvadra postigla samo jedan pogodak. I to autorstvom braniča Vide.


KVALIFIKACIJE ZA SP 2018.
7 utakmica
1 gol
1 asistencija


INTEROV PERIŠIĆ - Stekao je status top nogometaša


Nakon odlične mu sezone Perišić je definitivno stekao status top igrača Intera. Za analitičare calcia, a posebno za navijače, on je jedan od rijetkih koji se ‘spasio’ loših kritika Interove sezone, odnosno kojeg se smatralo među najvažnijim akterima za novi kurs. Zato, kada je klupski vrh objavio kako će Perišić definitivno ostati u Milanu, produžiti ugovor i tako udaljiti Unitedove pozive, svi navedeni (treneri, analitičari, navijači, novinari) istakli su da je to zapravo najbolje pojačanje Intera u ljetnom mercatu. Solidne brojke i izdanja iz prošle sezone ‘novi’ Perišić je u startu ovog prvenstva, s novim trenerom i doktrinom igre, samo potvrdio. U sedam utakmica postigao je 3 gola i ima 3 asistencije. No, Perišić se istaknuo i sa spektakularnim golom nakon fantastičnog voleja, ali i ‘običnim’ golovima koji vrijede bodova. Sve mu to osnažuje crtu lidera na terenu, pored kapetana Icardija, i status ljubimca navijača i struke…
Unatoč vrlo napornom ‘djelovanju’ po 80 metara bočnoj liniji igrališta, Perišić je igrao sve utakmice od prve do posljednje minute. Jasan znak koliko ga cijeni Spalletti.


SEZONA 2016/17.
42 utakmica, 11 golova, 12 asistencija
SEZONA 2017/18.
7 utakmica, 3 gola,
3 asistencije

Linker
26. travanj 2024 12:04