REUTERS
ČEKA SE PROCJENA LIJEČNIKA

TEŽAK UDARAC U ISTOM TJEDNU: PRVI NAPAD HRVATSKE 'PREKO NOĆI' OSTAO IZVAN STROJA Ozlijedila se oba napadača Vatrenih, ne zna se koliko će pauzirati

Mario Mandžukić obnovio je ozljedu kuka, Nikola Kalinić mora pauzirati zbog problema s trbušnim zidom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. veljača 2018. 00:01

Mario Mandžukić na utakmici s Tottenhamom u osmini finala Lige prvaka obnovio je ozljedu kuka, a Nikola Kalinić mora mirovati zbog trbušnog zida. Milan danas igra prvi susret šesnaestine finala Europske lige s Ludogorecom u Bugarskoj, Kalinić nije otišao na put, a pitanje je kad će ponovno na teren. Stanka bi mogla i potrajati. Najave su da postoji velika vjerojatnost kako će Mandžukić propustiti utakmicu Serie A u nedjelju, a za Kalinića je to još izglednije. Juventus gostuje kod gradskog rivala Torina, a Milan ima doma Sampdoriju.

Još u petak na susretu s Fiorentinom Mandžukić je dobio jak udarac, bilo je bolno, šepajući je napustio teren, ali u svojem stilu odlučio je igrati s Englezima. No, u finišu susreta u utorak više nije mogao. U Juventusu u srijedu nisu dali konkretnu informaciju o koliko se teškoj ozljedi radi. Bolno je, najavljeno je da će se više znati za dan do dva.

MILAN, ITALY - DECEMBER 10:  Nikola Kalinic of AC Milan in action during the Serie A match between AC Milan and Bologna FC at Stadio Giuseppe Meazza on December 10, 2017 in Milan, Italy.  (Photo by Marco Luzzani/Getty Images)
Marco Luzzani/Getty Images

Napola spreman

Međutim, igrao Mandžukić gradski derbi ili ga pratio s tribine, a Juventusov trener Allegri je kazao kako se nada da će se ipak oporaviti, ne radi se o većem problemu. Riječ je o udarcu koji prouzroči hematom, ali nema potrebe za dužim odmorom. Logično bi bilo da predahne, da se sve smiri, međutim, budući da je Mandžukić znao forsirati nastup teško je za njega bilo što predvidjeti.

Kalinić dugo vuče muke s trbušnim zidom, gotovo mjesec dana igra napola spreman, što se osjeti i na izvedbama na terenu. Tako je protiv Lazija pokušao, ali nije mogao, ostao je na klupi, iako je bio predviđen za nastup, u kup susretu s istim rivalom stisnuo je zube i boravio na travnjaku 83 minute. U Udinama je ušao u 73. minuti, a sa SPAL-om nije nastupio. Koliko će stanka potrajati nitko ne kaže sa sigurnošću, no smatra se da će preskočiti još pokoji susret Crveno-crnih.

Ni Mandžukić niti Kalinić golgeterski nemaju dobru sezonu, iako Brođanin igra na lijevoj strani, podalje od gola, što mu limitira mogućnost učinka. Brojke su vrlo skromne, da smo na tjedan-dva pred Svjetskom prvenstvom imali bismo se razloga zapitati tko će predvoditi hrvatski napad. Jer, Mandžukić je u aktualnoj sezoni za Staru damu nastupio u 29 utakmica, zabio je sedam golova, od toga četiri u prvenstvu. Posljednji pogodak u ligi postigao je 17. prosinca lani, te u Kupu 3. siječnja.

Kalinić, koji je u kolovozu pristupio Milanu, nakon povuci-potegni ljeta između novog poslodavca i njegova negdašnjeg kluba Fiorentine, ima 24 utakmice i četiri gola, zadnji put strijelac je bio 3. prosinca. S četiri pogotka nalaze se na diobi 35. do 56. mjesta među strijelcima talijanske lige.

Potpuni oporavak

Kako Hrvatska uopće nema “vrućeg realizatora” jer Ivana Perišića čekamo da se ponovno aktivira, Andrej Kramarić je na pet, a najbolje kotira Ivan Santini s osam golova, to je veliko pitanje za Mundijal. Tu je i Duje Čop, koji je počeo zabijati u Belgiji nakon oporavka od ozljede (dva gola u zadnja dva kola). Jasno da se nove igrače ne može izmisliti, stoga bi i za nacionalnu vrstu bilo dobro da Mandžukić i Kalinić ne igraju “na jednoj nozi”, da se potpuno oporave i vrate u najbolju formu te pogocima poprave samopouzdanje.

Čini se da bi obojica više htjeli nego što fizički ovog časa mogu, što je kod Kalinića eskaliralo te je bio prisiljen uzeti time-out. Ozljede trbušnog zida znaju biti nezgodne i protezati se duže nego što bi se očekivalo. Kod njega je riječ o upali koja jednostavno mora proći. Iskustva da se vrate na pravi način, jer vidi se i na Mandžukiću da to nije njegova igra kakve je znao pružati, imaju dovoljno. A što je za Hrvatsku najvažnije, i vremena do Rusije.

Iako je njima jako bitno kako će zaključiti klupsku sezonu. A sve je otvoreno.

Linker
24. travanj 2024 04:24